Compania finlandeza Elcoteq, lider in domeniul echipamentelor pentru telecomunicatii, a anuntat ca va inchide fabrica din Arad, unde lucreaza 400 de angajati. Compania a anuntat un plan major de restructurari, care mai cuprinde inchiderea facilitatilor de productie din Richardson (USA) si St. Petersburg (Rusia). Oficialii Elcoteq Romania nu au putut fi contactati.

Contactat de Hotews.ro, directorul financiar al grupului Elcoteq, Mikko Puolakka, a explicat motivele inchiderii fabricii din Romania.

"Nu am avut suficiente volume de vanzari in Romania si datorita si conditiilor economice dificile am decis inchiderea fabricii din Arad. Piata globala va avea de suferit in 2009 si de aceea am luat decizia de a inchide toate afacerile neprofitabile. In primul trimestru din 2009 afacerile noastre in Romania se sfarsesc si pentru moment nu avem alte planuri pe aceasta piata", a declarat pentru HotNews.ro, Mikko Poulakka, director financiar al grupului Elcoteq.

Echipa de conducere a Elcoteq a decis lansarea unui intens plan de restructurare, care va avea drept prima masura inchiderea fabricilor companiei din Arad (Romania), Richardson (USA) si St. Petersburg (Russia). In al doilea rand, Elcoteq a decis reducerea personalului in cadrul mai multor fabrici la nivel global, fiind anticipat ca cele doua masuri vor duce la disponibilizarea a circa 5.000 de angajati. Elcoteq are in prezent aproximativ 21.000 de angajati.

In al treilea rand, planul consta in alte cateva masuri de reducere a costurilor, printre care si vanzarea de echipamente si instalatii. In pofida acestor masuri, Elcoteq sustine ca isi va mentine prezenta globala si ca va continua operatiunile in Mexic, Brazilia, Estonia, Ungaria, China si India.

Masurile anuntate joi vizeaza economii anuale de circa 80-100 milioane euro, care vor incepe a avea un efect pozitiv gradual incepand cu al doilea trimestru al acestui an, urmand a imbunatati semnificativ profitabilitatea companiei la sfarsit de an, se mai arata in comunicatul Elcoteq.

Elcoteq opereaza in 15 tari de pe patru continente si are circa 21.000 angajati. Grupul a inregistrat vanzari nete consolidate de patru miliarde euro in 2007.