Producatorul de telefonie mobila Sony Ericsson a raportat vineri pierderi trimestriale cu mult peste asteptarile din piata si a anuntat planuri aditionale de reducere a costurilor in contextul in care compania se pregateste pentru inrautatirea conditiilor economice din piata, informeaza Reuters. Sony Ericsson a inregistrat in trimestrul patru o pierdere financiara inaintea taxelor de 261 milioane euro, fata de o pierdere de 72 milioane euro estimata de analistii Reuters si de un profit de 501 milioane euro obtinut in perioada similara a anului anterior.

Pierderile operationale inainte de plata costurilor restructurarilor au totalizat 133 milioane euro, comparativ cu o pierdere de 33 milioane euro estimata de analisti si cu un profit operational de 489 milioane euro, inregistrat in perioada similara a anului precedent.

"Ne asteptam la continuarea deteriorarii conditiilor din piata in 2009, in special in prima jumatate a anului", a declarat Dick Komiyama, presedintele Sony Ericsson.

Compania a mai anuntat ca programul sau de reducere a costurilor cu 300 milioane euro anual se desfasoara conform planurilor si ca a initiat mai multe masuri, in scopul obtinerii unor economii anuale de inca 180 milioane euro, al caror efect integral se va vedea la sfarsitul lui 2009.

Sony Ericsson a mai estimat ca piata telefoanelor mobile la nivel mondial a crescut cu circa 6% in 2008 pana la aproximativ 1,19 miliarde de telefoane vandute. Anterior producatorul estimase o crestere de circa 10% a pietei in 2008.