Comisia Europeana a lansat joi impotriva Romaniei procedura privind incalcarea dreptului comunitar (infringement), considerand ca deciziile din 2008 de demitere a sefului autoritatii de reglementare telecom (ANRCTI) si ulterior, in ciuda unei hotarari judecatoresti care suspenda aceasta decizie, de restructurare si redenumire a institutiei, reprezinta o grava nerespectare a independentei autoritatii. Comisia considera crucial evitarea unei noi restructurari pripite a autoritatii, situatie care s-a mai repetat si in 2006, inainte de aderarea la Uniunea Europeana.

Informatia pe scurt:

  • Comisia Europeana a deschis procedura de infringement asupra Romaniei pentru interferenta guvernului din 2008 in independenta autoritatii nationale de reglementare in telecomunicatii. Comisia cere evitarea unei noi restructurari pripite a autoritatii
  • Liviu Nistoran, seful ANC: solutia de iesire din infringement este trecerea ANC sub control parlamentar, prin amendarea ordonantei de infiintare a acestei autoritati
  • Dan Georgescu, fostul sef al fostei ANRCTI: solutia este trecerea ANRCTI in subordinea parlamentului, prin abrogarea ordonantei ANC
  • Ministerul Comunicatiilor: Sanctiunea a avut la baza cele doua ordonante de infiintare ANRCTI si ANC si Comisia saluta votul comisiei din Senat de respingere a acestora
  • Varujan Pambuccian: Se va ajunge la legea de infiintare a ANRC. Singura solutie este trecerea autoritatii sub control parlamentar

„Este ingrijorator sa constatam ca guvernul unui stat membru anuleaza, in 2008, efectele unei hotarari judecatoresti, mai ales ca acest lucru nu se intampla pentru prima data in Romania. Aceasta decizie incalca normele UE in domeniul telecomunicatiilor si contravine insusi principiului statului de drept, care sta la baza Uniunii Europene. Fac apel la autoritatile din Romania sa depuna toate eforturile necesare pentru a asigura stabilitatea si independenta autoritatii de reglementare in telecomunicatii, garantand astfel atat certitudinea juridica, cat si reglementarea riguroasa si corecta a pietei", a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii.

De altfel, Viviane Reding a avut miercuri o convorbire telefonica cu Gabriel Sandu, noul ministru al Comunicatiilor, care a preluat aceasta problema de la guvernul anterior, pentru a discuta despre modul in care se poate corecta actuala situatie de ilegalitate din Romania, astfel incat sa devina conforma cu litera si spiritul legislatiei UE.

Mai mult accent pe independenta persoanei care conduce institutia. CE: Evitati o noua restructurare

Spre deosebire de interventiile anterioare ale Comisiei Europene privind respectarea independentei arbitrului telecom, mesajul prezent face in special apel la independenta persoanei care conduce institutia, indiferent care va fi ea.

"Pentru noi, problema nu este legata de o persoana anume, ci de faptul ca trebuie sa se identifice solutii stabile pe termen lung, prin care sa se garanteze independenta persoanei care conduce autoritatea de reglementare, indiferent care ar fi aceasta”, a precizat Reding.

De asemenea, Comisia mai considera ca este crucial sa se evite o noua restructurare pripita a autoritatii.

"Comisia considera ca este crucial sa se evite o noua restructurare pripita a autoritatii de reglementare in telecomunicatii din Romania si sa se identifice o solutie institutionala mai durabila, care sa reflecte integral, in litera si spiritul lor, reglementarile UE privind independenta autoritatilor de reglementare", se arata in comunicatul Comisiei.

Nistoran: Solutia ar fi ca ANC sa treaca sub control parlamentar

Si presedintele actualei autoritati de reglementare (ANC), Liviu Nistoran, noteaza acelasi lucru, considerand ca solutia iesirii din infringement ar fi trecerea prezentei autoritati sub control parlamentar.

"Cred ca numai trecerea sub control parlamentar va satisface aceste cerinte si va crea o Autoritate pentru Comunicatii independenta si stabila. Acest lucru se poate face cel mai usor prin amendarea OUG 106/2008 (n.r de infiintare a ANC prin restructurarea ANRCTI)", a declarat Nistoran.

Georgescu: Solutia ar fi ca ANRCTI sa treaca sub control parlamentar

Dan Georgescu, fostul presedinte al fostei autoritati de reglementare (ANRCTI) este de acord cu Liviu Nistoran ca autoritatea trebuie pusa sub control parlamentar, numai ca numele acesteia ar trebui sa fie ANRCTI.

"Cred ca solutia pe care o va recomanda Comisia este sa grabeasca procedura parlamentara, care a si inceput, de respingere a OUG 106. Asta inseamna ca se va reveni la ordonanta de urgenta OUG 134 (n.r. de infiintare a ANRCTI) cu modificarile aduse dupa ce a fost respinsa de la promulgare de catre presedintele Basescu", a declarat pentru HotNews.ro Dan Georgescu.

Acesta a mai precizat ca, dupa cererea de trimitere in Parlament a proiectului de lege privind aprobarea OUG 134/2006, fostul minister impreuna cu ANRCTI, cu comisiile parlamentare si cu Comisia Europeana au convenit asupra unui text care trebuia trimis la promulgare, lucru stopat de noua OUG 106/2008.

Comisia economica din Senat a respins saptamana trecuta, ordonantele de urgenta 106/2008 si 211/2008 (care o completeaza pe 106/2008), precum si cererea presedintelui Basescu de revizuire a ordonantei 134/2006. Georgescu sustine ca "in Comisia din Senat s-a respins cererea presedintelui pentru ca s-a constatat ca ordonanta 134/2006 nu mai este, fiind abrogata de 106/2008. Daca va fi anulata 106/2008 insa, se va reveni la 134/2006, care, cu modificari va fi trimisa iar la promulgare.

Oricum, decizia din comisia Senatului se va supune plenului Senatului, o decizie finala urmand a fi luata in camera decizionala, respectiv Camera Deputatilor.

Georgescu e pregatit sa faca loc altui presedinte in fruntea ANRCTI. Catalin Marinescu, spun vocile din piata

Georgescu mai aminteste ca poate redobandi conducerea ANRCTI, daca va primi o decizie favorabila din partea Curtii Constitutionale, in dosarul in care a atacat ordonanta de infiintare a ANC. Indiferent cum va recastiga postul de sef ANRCTI, Georgescu nu-si face iluzii ca va sta prea mult in aceasta pozitie.

"Indiferent de cine respinge mai repede ordonanta 106, Parlamentul sau Curtea Constitutionala, efectele sunt aceleasi. In legea de aprobare a 134 scrie ca Parlamentul va numi noua conducere a autoritatii in 30 de zile de la intrarea in vigoare de la noua lege. Presupun ca Parlamentul va numi ca presedinte o persoana din formatiunile politice aflate la putere. Zvonurile sunt ca autoritatea a cazut in curtea PDL si persoana agreata ar fi Catalin Marinescu, care a fost presedinte la IGCTI si e membru in conducerea PDL", a spus Georgescu.

Georgescu: Lui Nistoran i s-a facut loc pentru ca s-a inscris in PNL. Nistoran: Nu-i adevarat

Mutarea este logica, spune Georgescu, in masura in care acesta face parte din PNL, partid in opozitie. Georgescu sustine insa ca si Nistoran, despre care se stia ca ar fi deputat independent la momentul numirii in fruntea ANC, este inscris in listele PNL.

"Eu sunt in PNL, ca si domnul Nistoran. Nu era independent, si-a dat demisia din PD acum vreo doi ani si presupun ca numirea lui de anul trecut a fost ca o recompensa pentru trecerea la PNL. Nu stiu care e situatia acum, poate vrea sa vina la PDL, dar inainte asa a fost. Poate momentan a fost independent. S-a inscris la noi, stiu din surse interne. Nu cred ca daca era independent, Tariceanu il numea pe el. Nu stiu inca de ce am fost demis, presupun ca i-a facut loc lui", a mai spus Georgescu.

Liviu Nistoran neaga: "Nu este adevarat. Nu am carnet de membru PNL. Am fost candidat PD si din 2007 am fost independent si nu mai am nici o treaba cu politica acum. Sunt independent si tehnocrat", a spus Nistoran.

MCSI: La baza sanctiunii au stat ordonantele de infiintare ANRCTI si ANC si Comisia Europeana saluta decizia din Senat de respingere a acestora

In replica la comunicatul Comisiei Europene, Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a tinut sa explice ca sanctiunea a fost data din cauza adoptarii ordonantelor de urgenta de infiintare a ANRCTI si ANC. Ministerul sustine ca Viviane Reding "a salutat decizia Comisiei Economice a Senatului, la initiativa MCSI, de a respinge ordonantele de urgenta care stau la baza actiunii de infringement".

In urmatoarele zile, Romania va primi oficial scrisoarea de atentionare din partea CE, si va avea un termen de doua luni pentru a transmite observatiile sale.

Varujan Pambuccian: Se va ajunge la legea de infiintare a ANRC, dar cu un Smeeianu expirat. Solutia este trecerea autoritatii sub control parlamentar

Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, a declarat joi pentru HotNews.ro ca "intentia Senatului este sa abroge in plen atat legea de aprobare a ordonantei 134, cat si pe cealalta ordonanta de infiintare a ANC. In loc ramane legea de infiintare a ANRC, dar cu un Smeeianu expirat, pentru ca au trecut cei cinci ani".

Pambuccian a povestit intr-un dialog online cu cititorii HotNews.ro istoricul ANRC, ANRCTI si ANC, sustinand ca singura solutie de iesire din aceasta situatie este trecerea acestei autoritati sub control parlamentar.

Raspunsul lui Varujan Pambuccian:

"Cand a fost infiintat ANRC, am cerut infiintarea sa sub control parlamentar. Majoritatea de atunci (PSD) nu a fost de acord invocand modelul Cehiei. Cand a fost schimbat domnul Smeeianu cu domnul Georgescu, am cerut trecerea institutiei sub control parlamentar amendand Ordonanta de desfiintare ANRC si infiintare a ANRCTI in sensul trecerii sub control parlamentar. Majoritatea de atunci (PNL-PD) nu a fost de acord cu acest lucru si amendamentele nu au trecut. Ok, a aparut ANRCTI. Am spus atunci ca este un precedent institutional deosebit de periculos. So what?

Cand a castigat domnul Smeeianu procesul, am reusit sa trec totusi amendamentele pentru ca majoritatea ad-hoc se schimbase. Era PNL-PSD iar domnul Georgescu era PNL. Am avut si sustinerea domnului Nistoran, membru al comisiei care tocmai pleca de la PD-L. In aceeasi perioada, Senatul infiintase Autoritatea pentru Protectia Datelor Personale sub patronaj propriu. Orgoliul colegilor de la Camera a dus trecerea de la controlul Parlamentar la cel al Camerei Deputatilor. Am spus atunci ca nu e foarte bine ce facem, dar alta cale sa asigur independenta institutiei nu a existat. Evident, Presedintele Basescu a ridicat aceasta obiectie si legea a fost retransmisa Parlamentului pentru a rezolva o problema corect semnalata. Senatul trebuia doar sa opereze aceasta chestiune.

Intre timp, a aparut Ordonanta de schimbare a domnului Georgescu cu domnul Nistoran prin desfiintarea ANRCTI si infiintarea ANC. M-am intrebat de unde o sa mai gasim acronime. Acum Senatul avea doua ordonante. Firesc era sa o treaca pe prima si sa o abroge pe a doua. Le-a abrogat pe ambele. Sper ca nu vine a treia. Solutia este una singura: trecerea sub control parlamentar".