Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a lansat spre consultare publica documentul de politica si strategie privind tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national, a anuntat vineri ministerul. Potrivit obligatiilor asumate fata de Uniunea Europeana, guvernul a decis implementarea serviciilor de televiziune digitala terestra la nivel national si finalizarea procesului de eliminare a serviciilor de televiziune analogica, pana la 1 ianuarie 2012.

"Pana la 1 ianuarie 2012, toate transmisiile analogice actuale vor trece in format digital, realizandu-se astfel „switch-off-ul” transmisiilor analogice. Acest proces va atrage dupa sine doua componente: pe de o parte toate posturile de televiziune (posturi publice cu acoperire nationala, posturile private cu acoperire nationala si posturile locale) vor fi obligate sa modernizeze reteaua de emitatoare in noul format, iar pe de alta parte sa inceapa producerea si comercializarea echipamentului de receptie", se arata in documentul de strategie.

Sistemul DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terestrial) permite transmiterea mai multor posturi TV intr-o calitate superioara, in acelasi spatiu spectral necesar unui singur program transmis analogic. Emisia digitala terestra se poate face in format MPEG-2 sau MPEG-4 (care este comuna cu transmisiile digitale prin satelit DVB-S cat si in retelele de cablu DVB-C).

Receptorul DVB-T poate fi un decodor incorporat in televizor, sau un echipament de sine statator (set-top-box). Acesta nu este doar un simplu receptor TV deoarece in afara de programe de televiziune sunt receptionate si programe de radio avand calitate CD precum si alte servicii interactive.

Documentul poate fi accesat pe site-ul ministerului la sectiunea Legislatie/Proiecte legislative romanesti. Observatiile si sugestiile pot fi trimise in format electronic pe adresa de e-mail: dcpe@mcsi.ro sau in scris pe adresa MCSI, in atentia Directiei pentru politici si programe in domeniul comunicatiilor, afaceri europene si relatii internationale.