Piata de telefoane mobile din Europa de Vest a intrat in recesiune dupa trei trimestre consecutive de scaderi ale vanzarilor, potrivit companiei de cercetare IDC. In 2008, marii producatori au vandut pe pietele din vestul Europei 190,5 milioane de unitati, cu 5,9% mai putin decat cele 202,5 milioane unitati vandute in 2007. In ciuda unei scaderi anuale a vanzarilor de 6,4%, Nokia a ramas pe primul loc, in timp ce Apple este "povestea de succes" a anului 2008 cu un singur telefon in doua versiuni care a adus o cota de piata anuala de 2,3%.

Piata de telefoane mobile in vestul Europei ar putea sa nu-si revina pana la mijlocul lui 2010

"Al patrulea trimestru din 2008 a fost cel mai greu dintre toate pentru producatorii de telefoane mobile. Un mix de factori precum o cerere scazuta, volatilitatea cursului valutar si limitarea creditarii au impeidcat piata sa inregistreze cresterea usuala de sezon a vanzarilor de terminale mobile. Fata de anii anteriori, campaniile traditionale de sarbatori si lansarea de noi produse nu au fost suficiente pentru a creste vanzarile si aproape toti producatorii au inregistrat scaderi. Estimam ca prima jumatate a lui 2009 sa fie o mare provocare in conditiile in care atat producatorii cat si distribuitorii se lupta sa vanda telefoanele din inventar. Daca aceste conditii vor continua, piata de telefoane mobile s-ar putea sa nu-si revina pana la mijlocul lui 2010", se arata in raportul IDC.

Apple - Povestea de succes a lui 2008 dar are nevoie de noi produse

Nokia, Samsung si Sony Ericsson s-au clasat pe primele trei locuri in privinta vanzarilor atat in trimestrul patru din 2008 cat si la nivelul intregului an. In ultimul trimestru al anului trecut insa, Nokia a vandut pe pietele vest-europene 22,6 milioane unitati, in scadere cu 11% fata de vanzarile inregistrate in aceeasi perioada a anului 2007, in timp ce vanzarile anuale au ajuns la 75,8 milioane telefoane, cu 6,4% mai putin decat in 2007.

Samsung a vandut 13 milioane telefoane in trimestrul patru din 2008, in scadere cu 0,8% fata de trimestrul similar din 2007, dar la nivel anual a inregistrat o crestere a vanzarilor de 9,2% fata de 2007, cu 48,5 milioane telefoane vandute.

Sony Ericsson a avut scaderi ale vanzarilor de 14,8% s, respectiv, de 12%, in ultimul trimestru din 2008 si la nivelul intregului an trecut.

Nici Apple nu s-a descurcat prea bine in ultimul trimestru din 2008, dar "cu doar un singur telefon (in doua versiuni) este in mod clar povestea de succes a anului 2008. iPhone si Iphone 3G au clasat Apple pe locul sase pe piata vest-europeana de telefoane mobile, cu o cota de piata anuala de 2,3%". Totusi, IDC atrage atentia ca lipsa unui portofoliu mai bogat de produse, fara lansarea de noi telefoane, va continua sa afecteze rezultatele Apple in trimestrele urmatoare".