Pana la 1 august 2009

Update: Doua frecvente pentru transmiterea a 14 posturi TV in format digital, fara taxe de licenta

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 4 martie 2009, 16:48 Economie | Telecom

14 posturi TV in format digital, printre care TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV, National TV, vor putea fi receptionate gratuit, dupa ce doua frecvente pentru aceste programe vor fi atribuite pana la 1 august 2009, potrivit formei finale a strategiei de trecere la televiziunea digitala, a anuntat miercuri Ministerul Comunicatiilor. Operatorii care vor castiga frecventele nu vor mai fi obligati sa plateasca taxe de licenta pentru folosirea acestora.

Informatia pe scurt:

 • Doua frecvente pentru transmiterea a 14 posturi TV vor fi atribuite pana la 1 august 2009. Operatorii care vor castiga frecventele in cauza (multiplexuri) nu vor mai plati taxe de licenta pentru folosirea acestora
 • 7 posturi TV, respectiv TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV, National TV se vor numara sigur printre cele 14 posturi care vor fi transmise prin cele doua frecvente, urmand ca CNA sa desemneze celelalte 7 posturi TV
 • Adrian Ionescu, director in cadrul MCSI, spune ca desemnarea din start a celor 7 posturi s-a facut pentru ca acestea au licente nationale terestre de transmitere, iar decizia de renuntare la plata taxelor de licenta a fost luata tinand cont de investitiile in infrastructura care urmeaza a fi facute
 • Toate posturile TV si 19% din gospodariile din Romania vor fi in principal afectate de trecerea la televiziunea digitala pana la 1 ianuarie 2012.

Reprezentantii Ministerului Comunicatiilor (MCSI), cei ai Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC), Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (unica organizatie non-guvernamentala de profil din Romania) si cei ai unora dintre cei mai importanti furnizori de continut audiovizual din Romania au finalizat Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra.

Castigatorii frecventelor nu vor mai plati taxele de licenta

Potrivit documentului, pana la data de 1 august a acestui an se vor atribui doua frecvente pentru transmisia a 14 programe in format digital.

"Operatorii care vor implementa acest sistem digital de transmisii nu vor mai fi obligati sa plateasca taxe de licenta pentru a folosi cele doua frecvente alocate. Investitia pentru implementarea retelei la nivel national se ridica la aproximativ 12 milioane de euro pentru o acoperire de 90% din teritoriul Romaniei pana in 2012", se arata in comunicatul MCSI.

Pe langa cele 7 programe TV ale operatorilor cu licenta nationala terestra, alte 7 posturi vor putea emite in sistem digital dupa ce vor fi desemnate de CNA tinand cont de continutul programelor oferite si de diversitatea acestora.

Receptia  celor 14 programe in sistem digital se va face gratuit, iar calitatea transmisiei in sistem digital va fi net superioara in comparatie cu cea in sistem analogic. Potrivit strategiei finalizate, se va crea o acoperire geografica extinsa pentru cele 14 programe in comparatie cu situatia inregistrata in prezent, in care se vizeaza in mod predilect marile aglomerari urbane.

Director MCSI: Taxele de licenta nu se mai platesc din cauza investitiilor ulterioare consistente

Adrian Ionescu, director in cadrul Ministerului Comunicatiilor, a explicat pentru HotNews.ro atat motivele desemnarii celor sapte posturi TV care vor face parte obligatoriu din grila celor 14 posturi, cat si motivele pentru care castigatorii celor doua multiplexuri nu vor plati taxe de licenta.

"Desemnarea din start a celor sapte posturi TV s-a facut, de comun acord cu oficialii CNA si ANC, pentru ca acestea au atat licenta nationala terestra de emisie cat si cele mai mari cote de audienta dintre posturile cu astfel de licente. Avand in vedere investitiile pe care urmeaza sa le faca operatorul respectiv in televiziunea digitala in special pentru acoperirea cu retele nationale am considerat ca nu mai este nevoie de plata unei taxe de licenta si asta tot in grupul de lucru cu CNA si ANC", a precizat Adrian Ionescu.

Toate posturile TV si 19% din gospodariile din Romania trebuie sa treaca la televiziunea digitala pana in 2012

Potrivit documentului de strategie de trecere la televiziunea digitala,
in Romania sunt peste 270 de posturi TV, receptionarea acestora facandu-se in prezent prin antena terestra, cablu TV, satelit sau IPTV (televiziune prin internet). 6% din gospodariile din Romania (470.000 de gospodarii) nu au deloc acces la televiziune (inclusiv cele fara sursa de curent electric). Digitalizarea va afecta la maxim circa 19% din gospodariile din Romania (peste 1,4 milioane gospodarii) care au televiziune prin antena terestra.

Acestea vor trebui sa dispuna de un receptor de televiziune digitala terestra (DVB-T), respectiv un decodor incorporat in televizor, sau un echipament de sine statator (set-top-box). Abonatii la serviciile TV prin cablu, satelit sau IPTV nu sunt afectati de aceasta masura.

Procesul de trecere la televiziunea digitala va afecta de asemenea toate posturile TV.

"Acest proces va atrage dupa sine doua componente: pe de o parte toate posturile de televiziune (posturi publice cu acoperire nationala, posturile private cu acoperire nationala si posturile locale) vor fi obligate sa modernizeze reteaua de emitatoare in noul format, iar pe de alta parte sa inceapa producerea si comercializarea echipamentului de receptie", se arata in actul normativ al MCSI.

Coordonarea procesului de tranzitie de la televiziunea analogica la televiziunea digitala terestra, proces care se va finaliza la 1 ianuarie 2012, va  fi coordonata de un grup interdepartamental condus de MCSI, avand ca membri Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Ministerul Finantelor Publice, ANC si CNA, iar in calitate de observator Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale.

Dupa finalizarea implementarii programului de acordare a celor doua multiplexuri vor mai fi scoase la licitatie inca patru frecvente nationale digitale terestre care vor permite transmisia a inca 28 de programe sau transmisii de continut multimedia.


Citeste mai multe despre   
Jurnal din Israel

FOTOGALERIE Israel pe repede inainte: kit de informatii pentru o calatorie reusita

De la nord la sud, Israelul are putin peste 400 de kilometri, iar de la est la vest, putin peste 100. E printre putinele tari ale lumii in care, in aceeasi zi, poti face si baie in mare si ski la munte. E taramul miracolelor si al sperantelor, tara sfanta a pelerinilor, teritoriu complet liber si dezinhibat pentru hedonistii de pretutindeni. Ca vrei sa te regasesti spiritual sau ca vrei sa gasesti energia unor petreceri fantastice, mergi in Israel. O sa capeti ce cauti si, uneori, chiar mai mult decat atat.

10987 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Pe ce criterii se vor atribui frecventele? (Miercuri, 4 martie 2009, 20:34)

  Nicolae Oaca [anonim]

  Pe ce criterii se vor atribui frecventele? Concurs de dosare? Tragere la sorti? sau ...
  • 0 (0 voturi)    
   cum se vor atribui primele 2 multiplexuri (Miercuri, 4 martie 2009, 21:24)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Oaca

   citez din strategia MCSI:

   "Primele 2 multiplexuri digitale, cu reguli de utilizare condiţionate din punct de vedere tehnic, se vor acorda prin intermediul a două proceduri de licitaţie distincte organizate în mod paralel, cu obligaţia ca unul dintre cele 2 multiplexuri sa retransmită programele publice de televiziune terestră cu acoperire naţională. Propunerile privind criteriile de natura tehnică, administrativă şi/sau financiară, pe baza cărora se va desfăşura selecţia comparativă, vor fi stabilite de către Grupul interdepartamental prezentat la Cap.5 din prezenta „Strategie”"
  • 0 (0 voturi)    
   SNR? (Joi, 5 martie 2009, 11:08)

   Io [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Oaca

   Eu m-as astepta sa le dea gratis SNR-ului pentru ca:
   1) e rost de spaga la cumpararea echipamentelor
   2) in felul asta televiziunile nu mai trebuie sa investeasca ele bani in acoperire (motiv pentru care se poate merge la televiziunea aia cu alta fata in campania electorala)
 • 0 (0 voturi)    
  cine organizeaza? (Joi, 5 martie 2009, 9:29)

  CNA [anonim]

  Si unde scrie cine va organiza aceasta licitatie?
  CNA? MCSI? ANC?
  • 0 (0 voturi)    
   ghici? (Joi, 5 martie 2009, 22:32)

   ARCA [anonim] i-a raspuns lui CNA

   cine crezi? ARCA (singura asociatie bla bla bla)


Abonare la comentarii cu RSSESRI

16:41 Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, vineri, ca Romania se confrunta cu un deficit foarte mare de piata muncii in sectoare precum IT, sanatate, constructii si agricultura, iar romanii care au plecat sa munceasca in afara, multi dintre ei chiar in aceste domenii, trebuie atrasi inapoi, mai ales a celor care lucreaza in mediul rural, scrie Agerpres. 'O situatie care devine din ce in ce mai ingrijoratoare (...) este aceea ca in ultimii ani vorbim despre un deficit foarte mare pe piata muncii din Romania in ceea ce priveste cateva sectoare: IT-ul, constructiile si agricultura. Daca maine sunt 12.000 de absolventi de IT ei vor fi imediat absorbiti de piata in urmatoarea saptamana; medicii - scoatem posturi de medici la concurs si nu se prezinta nimeni, sau oricum pe 10 locuri se prezinta un singur candidat; piata de constructii, unde problema foarte mare va veni anul viitor (...) cand va intra in functiune PNDL-ul II, care inseamna o suma de aproximativ 30 de miliarde de lei, bani pe care ii vor gestiona toate localitatile si in special cele din mediul rural, pentru ca banii merg acolo, catre proiecte de apa, de canalizare, de scoli, de gradinite, dispensare s.a.m.d., dar vom avea o problema cu forta de munca in constructii si abia anul viitor o sa ne dam seama cat de grava este aceasta situatie. Anul acesta, din ianuarie pana acum, avem 20.000 de locuri de munca in plus in constructii, dar cererea este mult mai mare si ajung la al patrulea sector foarte important unde este un deficit foarte mare de forta de munca, cel din agricultura', a spus Lia Olguta Vasilescu la Pitesti.Ministrul Muncii a participat la dezbaterea cu tema 'Dezvoltarea economica, sociala si culturala a zonelor rurale din Romania' organizata de Confederatia Sindicala Nationala Meridian si Federatia Agro Propact, la care au mai fost prezenti ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, si europarlamentarul PSD, Viorica Dancila, vicepresedinte al Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European. Ministrul Muncii a precizat ca Romania trebuie gaseasca solutii pentru a rezolva problema deficitului de forta de munca, iar una dintre acestea ar fi atragerea romanilor plecati inapoi in tara. 'Romanii care au plecat in afara granitelor lucreaza in special in aceste sectoare (...) in IT, multi medici plecati, multi plecati in constructii, multi plecati in agricultura. Si iarasi, anul acesta ne-am dat seama, dar vom vedea si in anii urmatori, ca va trebui sa gasim solutii pentru atragerea inapoi a romanilor, mai ales a celor care lucreaza in mediul rural', a mai spus ministrul Muncii. Vasilescu a mai afirmat ca pentru rezolvarea problemei fortei de munca, Guvernul a initiat mai multe proiecte, iar in acest sens luna trecuta a trimis Parlamentului un proiect de lege redactat de Guvern care se refera la agentiile de mediere intre cererea si oferta de munca in mediul rural, s-a extins perioada in care zilierii pot sa lucreze pentru acelasi beneficiar, de la 90 la 180 de zile, iar de anul viitor va veni si cu o strategie separata in ceea ce priveste locurile de munca, cu un proiect pe care l-a initiat la Craiova cand era primar - bursa locurilor de munca a primariei. 'Bursa locurilor de munca a primariei a functionat foarte bine. Mi-am dat seama dupa zeci de audiente tinute in primarie, ca oamenii veneau sa intrebe unde sa se duca sa lucreze. Si le spuneam: ok, dar la AJOFM sunt locurile de munca prezentate, se fac tot felul de burse de locuri de munca. Oamenii stiu ca trebuie sa intrebe primarul. In mediul rural acest lucru este chiar mult mai accesat decat in orice oras din Romania. Oamenii tin legatura cu primarul. Si atunci ne-am gandit ca aceasta bursa a locurilor de munca sa aiba legatura si cu primaria, cu comunitatea locala, si mai ales este valabil pentru romanii care au plecat in strainatate si care vor sa se intoarca sa lucreze si in loc sa acceseze site-ul AJOFM-ului care se refera la intreg judetul este cel mai bine sa stie exact in localitatea lor de domiciliu ce se intampla, ce locuri de munca sunt disponibile si ii asteapta. Tot ca sa preintampinam migratia romanilor anul acesta am mai facut un lucru importat, anume am subventionat chiria si plata utilitatilor pentru cei care isi gasesc un loc de munca la 50 de kilometri de localitatea de domiciliu', a mai spus ministrul Muncii la Pitesti.

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă