Catalin Marinescu este noul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) pentru un mandat de sase ani, dupa ce miercuri presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire in functie a acestuia, potrivit unui comunicat de presa al presedintiei.

In varsta de 45 de ani, Marinescu a fost presedinte al Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) din martie 2005 pana in aprilie 2007, cand institutia a fost desfiintata, o parte din atributii fiind preluate de nou infiintata Autoritate Nationala pentru Reglementari in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). In aceasta functie venise dupa o experienta de 11 ani in cadrul companiei Romtelecom.

Din 2007 si pana in prezent a condus Centrul de calcul al Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) avand functia de director adjunct. Marinescu este absolvent al Facultatii de Electrotehnica si Telecomunicatii din Bucuresti.

Sefia unei autoritati lipsita inca de independenta, in opinia Comisiei Europene

Catalin Marinescu vine la conducerea unei autoritati, pentru a carei lipsa de independenta, Comisia Europeana vrea continuarea procedurii de incalcare a dreptului comunitar (infringement), procedura initiata la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an.

Motivul declansarii acestei proceduri a fost acela ca deciziile din 2008 de demitere a sefului autoritatii de reglementare telecom (ANRCTI) si ulterior, in ciuda unei hotarari judecatoresti care suspenda aceasta decizie, de restructurare si redenumire a institutiei, au reprezentat o grava nerespectare a independentei autoritatii.

Luna trecuta, autoritatile romane au dat o noua Ordonanta de Urgenta, despre care au anuntat ca este de comun acord cu oficialii europeni, de infiintare a unei noi autoritati de reglementare telecom, ANCOM, prin restructurarea celei anterioare, ANC. Noua autoritate este trecuta sub controlul Parlamentului, insa conducerea va fi nominalizata prin decret prezidential, la propunerea Guvernului.

Cu toate acestea, la sfarsitul lunii trecute, comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding a anuntat ca procedura de infringement va continua in cazul Romaniei. Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european, a declarat pentru HotNews.ro ca oficialul european cauta impreuna cu autoritatile romane "o solutie sustenabila pentru independenta arbitrului telecom din Romania", dar pana cand aceasta solutie va fi gasita si implementata intr-o legislatie stabila, procedura de infringement nu poate fi inchisa.