Comisia Europeana a transmis Letoniei un aviz motivat, care reprezinta etapa a doua a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar (infringement) pentru nerespectarea normelor UE care garanteaza independenta autoritatilor nationale de reglementare in domeniul telecomunicatiilor, a anuntat marti Executivul european. In afara de Letonia, aceeasi procedura avand la baza motivul lipsei independentei arbitrului telecom, este in desfasurare in prezent in Romania, Lituania si Polonia.

„Asigurarea ca departamentele guvernamentale care au sarcini de reglementare nu sunt implicate in acelasi timp in detinerea si controlul companiilor de telecomunicatii de stat reprezinta unul din principiile care garanteaza independenta si impartialitatea autoritatilor nationale de reglementare in domeniul telecomunicatiilor", a declarat comisarul european responsabil pentru telecomunicatii, Viviane Reding.

Motivul: Ministerul Transporturilor din Letonia reglementeaza, desi detine doi furnizori de servicii si retele telecom

Ministerul Transporturilor leton pregateste Hotarari de Guvern (Cabinetul ministrilor) privind alocarea frecventelor radio si gestionarea planului national de numerotare, care, conform normelor UE in domeniul telecomunicatiilor, reprezinta functii de reglementare.

In acelasi timp, Ministerul Transporturilor este institutia de stat desemnata sa exercite activitati legate de proprietate si control privind doi furnizori de servicii si retele de comunicatii detinuti in intregime de stat – „Agentia de stat pentru retele de informatii (VITA)” si „Centrul de stat leton pentru radio si televiziune (LVRTV)”.

Normele UE privind telecomunicatiile solicita statelor membre care pastreaza proprietatea sau controlul asupra companiilor care furnizeaza retele si/sau servicii de telecomunicatii sa asigure separarea structurala efectiva a functiei de reglementare de activitatile legate de proprietate sau control.

A doua etapa a procedurii de incalcare a dreptului comunitar, asteptata si in Romania

Avizul motivat este asteptat si in cazul Romaniei, la sfarsitul lunii trecute, comisarul european Viviane Reding anuntand ca procedura de incalcare a dreptului comunitar va continua. Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european, a declarat pentru HotNews.ro ca oficialul european cauta impreuna cu autoritatile romane "o solutie sustenabila pentru independenta arbitrului telecom din Romania", dar pana cand aceasta solutie va fi gasita si implementata intr-o legislatie stabila, procedura de infringement nu poate fi inchisa.

Noul presedinte al autoritatii de reglementare a pietei telecom din Romania, Catalin Marinescu, a declarat recent ca "Guvernul roman nu minte cand sustine ca textul ordonantei de infiintare a noului arbitru telecom (ANCOM) s-a facut in consultare cu specialistii Comisiei Europene si nu este o contradictie intre adoptarea acestei ordonante si continuarea procedurii de incalcare a dreptului comunitar asupra Romaniei". Potrivit acestuia, inchiderea procedurii se va face numai dupa adoptarea legii de aprobare a acestei ordonante de urgenta.