Statul elen ar putea sa vanda inca 5% din actiunile detinute in cadrul OTE catre Deutsche Telekom (DT), la un pret prestabilit in acordul semnat intre statul grec si compania germana, de 27,5 euro pe actiune, informeaza publicatia locala Kerdos, citata de Forbes. In luna mai 2008, statul elen si-a vandut 3% din actiunile detinute in OTE catre DT, ambele parti detinand in prezent participatii majoritare egale de cate 25% plus o actiune in cadrul operatorului. Potrivit acordului semnat, DT ar putea cumpara inca 15% din OTE de la statul elen pana in 2011.

Conform comunicatului oficial al grupului german, emis la data semnarii acordului (14 mai) prin contractul aprobat, statul elen poate sa vanda in primele 12 luni, dar nu mai devreme de octombrie 2008 inca 5% din OTE pentru un pret stabilit la 27,5 euro pe actiune, care ar insemna circa 670 milioane euro. De asemenea, exista o clauza similara referitoare la posibilitatea ca pana in 2011, statul sa vanda pana la inca 10% din actiunile pe care le detine la OTE. In compensatie, guvernul elen garanteaza DT drept de preemtiune asupra actiunilor detinute de stat in cadrul OTE.

Prin controlul OTE, DT obtine implicit controlul companiilor romanesti Romtelecom, Cosmote si Germanos, detinute de catre grupul elen. Guido Kerkhoff, responsabilul Deutsche Telekom pentru Sud-Estul Europei, a declarat luna trecuta in cadrul primei intalniri cu presa IT&C din Romania ca rebranding-ul Cosmote Romania in T-Mobile nu este o prioritate. De asemenea, Panagis Vourloumis, presedinte si director general al OTE Group, a tinut sa precizeze ca operatiunile Romtelecom si Cosmote din Romania nu se vor uni, asemenea exemplului anuntat recent in Germania.

In privinta schimbarilor care vor avea loc la varful conducerilor Romtelecom si Cosmote, seful OTE a mai precizat ca "ambele companii nu sunt filiale ale DT ci ale OTE si ca orice schimbare la varf trebuie sa obtina si acordul grecilor".