Numarul farselor la 112 a scazut constant de la inceputul acestui an, mai ales de la declansarea "bombardamentului" cu SMS-uri a celor care suna abuziv la 112, in mai numarul apelurilor false reprezentand 77,38% din totalul apelurilor la 112 fata de 85,12% in luna ianuarie din acest an, a anuntat luni STS, administratorul acestui sistem. Luna trecuta, cei care au apelat abuziv acest numar au fost bombardati cu peste 222.000 SMS-uri, iar Orange a avut apelanti care fac farse la 112 si SMS-uri primite drept pedeapsa mai mult decat au avut Vodafone, Cosmote, RCS si Zapp la un loc. Seful STS, Marcel Opris, crede ca arbitrul telecom ar putea cere continuarea acestui proiect.

In luna martie a acestui an, cand a fost lansat proiectul pilot de trei luni de bombardare cu SMS-uri a celor care suna abuziv la 112, in acest sistem s-au primit peste 2,2 milioane apeluri, din care peste 1,8 milioane (82,6%) au fost false. Cifra este in scadere fata de lunile anterioare, cand numarul apelurilor abuzive au reprezentat 85,12% (ianuarie 2009) si 84,26% (februarie 2009).

Va continua bombardamentul cu SMS-uri?

Luna trecuta, scaderea s-a accentuat, la 112 efectuandu-se peste 1,9 milioane apeluri, din care peste 1,5 milioane au fost false (77,38%). Doar in luna mai, 7.758 de apelanti au facut apeluri abuzive la 112 si au fost bombardati cu peste 222.000 SMS-uri. Orange a avut apelanti (4.378) si SMS-uri trimise ca pedeapsa acestora (124.227 SMS-uri) cat au avut Vodafone, Cosmote, RCS si Zapp la un loc.

In mod normal, proiectul inceput pe 20 martie ar trebui sa se incheie dupa trei luni, in care operatorii de telefonie mobila au suportat costurile SMS-urile trimise, in urma unei decizii a arbitrului telecom (ANCOM).

"Presupun ca datele acestea vor influenta ANCOM-ul si cred ca vor zice sa mai continuam aceasta campanie. Pe bani publici insa eu nu sunt dispus sa continui acest proiect", a declarat Marcel Opris, directorul general al STS.

112 are ambasador in Romania

Luni, artista Monica Anghel a fost desemnata ambasador al numarului unic de urgenta 112 in Romania.

"Am sa merg la toate emisiunile posibile si imposibile si am sa ma intalnesc cu toata presa din Romania si o sa vreau impreuna sa facem o campanie prin care sa spunem oamenilor cand trebuie sa apeleze acest serviciu, sa nu ezite sa apeleze niciodata cand sunt cu adevarat in urgenta si sa nu-l apeleze doar pentru a face o gluma", a spus artista.

Monica Anghel a promis ca va scoate in perioada urmatoare un imn pentru acest numar, care va avea drept compozitor pe Andrei Tudor, iar textul va fi scris de mama acestuia Andreea Andrei. Ambasadorul 112 nu detine un rol politic, functia nu este remunerata, iar la nivel european seful STS sustine ca doar Franta mai are declarat un astfel de ambasador, dar ca procesul desemnarii este in derulare in mai multe state, fara a fi insa o obligatie europeana.