Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), care opereaza sub marca Radiocom, singurul operator care are o licenta ce permite servicii de tip WiMAX (voce si internet wireless la viteze mari pe arii extinse), va lansa servicii comerciale in baza acestei licente in acest an, a anuntat joi Marius Popentiu, director executiv in cadrul Radiocom. Oficialul a mentionat ca nu poate oferi o data mai precisa. In luna decembrie a anului trecut, Mircea Cazan, presedintele de atunci al institutiei, estima ca primele servicii de tip WiMax vor fi lansate la sfarsitul lui februarie-inceputul lui martie 2009.

"Este un angajament luat de fostul management al societatii. In prezent ne angajam sa demaram aceste servicii in cursul acestui an, dar nu putem oferi o data exacta deoarece este o tehnologie noua si sunt destule dificultati in implementarea acesteia", a declarat Marius Popentiu, director executiv in cadrul Radiocom, in cadrul Zilei Comunicatiilor, conferinta anuala dedicata industriei locale a comunicatiilor.

Potrivit acestuia, SNR deruleaza in prezent un proiect de modernizare a retelei cu tehnologie de tip WiMAX in 20 de orase.

"In prezent, este in derulare un proiect de modernizare a retelei de acces cu tehnologie WiMAX pentru municipii resedinta de judet (20 locatii). Aria de acoperire va fi extinsa pentru 41 resedinte de judet, iar din 2010 pot fi acoperite toate orasele de nivel 2,3 si comunele din Romania", a mai precizat Popentiu.

Obligatiile SNR din licenta WiMAX, la verificat in iunie 2010

In luna noiembrie a anului trecut,SNR a primit licenta de utilizare a frecventelor radio in banda 3600 – 3800 MHz, a carei taxa a fost de 2 milioane euro, compania fiind obligata acum de a acoperi minim 50 de municipii si 20 de orase, dreptul de utilizare a frecventelor fiind pana pe 24 iulie 2011. In schimb SNR a fost obligata prin ordonanta de urgenta a Guvernului sa elibereze benzile de frecvente radio 3600–3657 MHz si 3700–3757 MHz pe care le detinea, pentru care a fost organizata o procedura de acordare a inca doua licente pentru servicii de tip WiMAX, procedura care a esuat in luna februarie a acestui an.

Oficialii autoritatii de reglementare in telecomunicatii precizau in luna noiembrie pentru HotNews.ro ca autoritatea va verifica respectarea de catre SNR a obligatiilor din licenta la 1 iunie 2010, 1 iunie 2011 si 11 iunie 2013 in cazul prelungirii licentei.