Orange, Vodafone si Cosmote se intrec in reducerea tarifelor de roaming conform noilor norme ale Uniunii Europene

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 9 iunie 2009, 13:53 Economie | Telecom

Normele europene aprobate in aceasta saptamana care promit facturi cu 60% mai ieftine pentru serviciile de roaming incepand cu 1 iulie, au starnit o adevarata intrecere intre primii trei operatori de telefonie mobila din Romania, Orange, Vodafone si Cosmote in efectuarea reducerilor tarifare. In timp ce Cosmote a spus ca va efectua reduceri incepand cu 1 iulie, Orange a anuntat ca va aplica reduceri tarifare la serviciile de roaming de pe 15 iunie, iar Vodafone de pe 16 iunie.

Noile reglementari europene, adoptate luni de Consiliul de Ministri al UE impun reducerea si mai mult a plafoanelor tarifare pentru apelurile de telefonie mobila in roaming. Plafoanele actuale, si anume 0,46 euro pentru apelurile efectuate si 0,22 euro pentru apelurile primite in strainatate, vor cobori la 0,43 euro pentru apelurile efectuate si 0,19 euro pentru apelurile primite in strainatate de la 1 iulie 2009.

Tarife mai ieftine la convorbirile in roaming: Din 15 iunie la Orange, din 16 iunie la Vodafone

Atat Orange cat si Vodafone au anuntat marti reduceri ale tarifelor la serviciile de roaming cu mult inaintea termenului cerut de Comisia Europeana.

Orange a anuntat ca, incepand cu 15 iunie, acei clienti care isi vor activa optiunile Permis de Vacanta sau Favourite Countries vor fi tarifati cu 0,43 euro/minut pentru apelurile initiate, 0,19 euro/minut pentru apelurile primite si 0,11 euro pentru mesajele scrise trimise.

Taxa de activare a primei optiuni este de 4 euro (TVA inclus), utilizatorii avand la dispozitie 10 minute pentru convorbiri si 1 MB pentru conectare la internet, trafic wap sau transmitere de mesaje multimedia in tarile Uniunii Europene. Pentru a beneficia de mai multe minute, atat clientii cu abonament cat si utilizatorii de cartela trebuie sa-si activeze aceasta optiune de cate ori au nevoie.

Abonatii Orange care aleg a doua optiune dispun de 60 de minute pentru apeluri de roaming sau apeluri internationale, iar taxa de activare pentru alegerea unei tari favorite din UE, precum si Elvetia si Moldova este de 12 euro (fara TVA). Pentru tara favorita, in limita minutelor incluse, apelurile initiate in roaming sunt tarifate cu 0,10 euro (fara TVA), iar apelurile primite in roaming si cele initiate din Romania catre tara favorita sunt gratuite.

Vodafone, primul operator mobil din Romania care implementeaza tarifarea la secunda dupa primele 30 de secunde

De cealalta parte, Vodafone a anuntat reducerile cerute de normele europene incepand cu 16 iunie. In plus fata de Orange si Cosmote, Vodafone a anuntat ca incepand cu aceasta data va implementa si noul mod de tarifare a apelurilor in roaming, efectuate si primite in spatiul european, in conformitate cu reglementarile Comisiei Europene. Astfel, apelurile initiate in Uniunea Europeana, in spatiul EEA si in Elvetia catre destinatii din aceleasi teritorii vor fi tarifate la secunda dupa primele 30 de secunde, iar pentru apelurile primite in aceste tari, clientii Vodafone vor beneficia de tarifare la secunda.

Potrivit informatiilor Vodafone, apelurile in roaming initiate in Uniunea Europeana, in spatiul EEA si in Elvetia, cu durata sub 30 de secunde, vor fi tarifate prin rotunjire la 30 de secunde.

Tot din 16 iunie, clientii Vodafone aflati in roaming in tarile membre UE, EEA si Elvetia, pot avea acces la internet de pe laptop sau de pe telefonul mobil si acces la e-mail prin solutiile BlackBerry si Windows Mobile E-mail, la un tarif unic de 5 euro fara TVA (5,95 Euro cu TVA) / MB (redus de la 6 euro fara TVA / MB - 7,14 euro cu TVA), indiferent de reteaua pe care o utilizeaza in aceste destinatii. Acelasi tarif este valabil si in restul teritoriilor, pentru traficul realizat in retele partenere Vodafone.

De asemenea, atat abonatii cat si utilizatorii de cartela Vodafone, care calatoresc in mai multe destinatii europene pot accesa internetul de pe mobil cu optiunea Passport Date Mobile, pentru o taxa de conectare a sesiunii de date plus un tarif unic de 2 euro fara TVA / MB (2,38 euro cu TVA). Taxa de conectare pe sesiune pentru tarile din Europa este de 0,75 euro fara TVA (0,893 euro cu TVA).

Cosmote spune ca a facut reduceri ale tarifelor de roaming cu pana la 75%

Tot marti, Cosmote a anuntat ca va modifica incepand cu 1 iulie planurile tarifare pentru serviciile de voce si SMS precum si tarifele de roaming pentru GPRS.

"In urma implementarii acestor masuri, anumite categorii de tarife pentru apeluri, mesaje scrise si transfer de date in Uniunea Europeana vor scadea cu pana la 40% (voce), 63% (SMS), respectiv 75% (date)", se arata in comunicatul Cosmote Romania.

Operatorul a anuntat ca va face o reducere substantiala a tarifelor de roaming GPRS pentru principala zona unde calatoresc utilizatorii serviciului de roaming – spatiul Uniunii Europene, clientii urmand a plati pentru traficul GPRS 2 euro/MB.

Noile reglementari UE privind serviciile de roaming au fost propuse de Comisia Europeana in luna septembrie a anului trecut si au fost aprobate de Parlamentul European in luna aprilie a acestui an. In urma aprobarii de catre Consiliul de Ministri al UE, noile reglementari europene in materie de roaming vor intra in vigoare de la 1 iulie in toate cele 27 de state membre ale UE.


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

3165 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Frectie (Marţi, 9 iunie 2009, 14:10)

  stto3703 [utilizator]

  Adica se ieftinesc cu 3 centi? Mare branza...
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  De aia e sarac romanul ... (Marţi, 9 iunie 2009, 23:53)

  George Catean [anonim]

  De aia e sarac romanul, ca ii este foarte usor sa NU plateasca facturile (saracul de el). Ajunge ulterior disponibilizat ca un alt destept ca el , saracul, nu si-a platit curentul / gazul. O tara de tzepari - nu firmele de recuperari ar trebuii sa se ocupe, ci politia (la munca in folosul comunitatii cu ei)
 • 0 (0 voturi)    
  foarte ciudat! (Joi, 11 iunie 2009, 2:02)

  Luciana [anonim]

  Este incredibil ca in Romania inca mai tin la pret! Luand in consideratie nivelul de trai..
  In Marea Britanie Vodafone UK va scoate din iulie orice supra tarifare pt serviciul de Roaming; nu vor exista taxe pt apelurile primite, iar apelurile efectuate in Roaming vor avea tariful standard, acelasi ca atunci cand ai efectua un apel din UK in UK.
   #showComment


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri