Ministerul Comunicatiilor a lansat marti portalul e-Romania, platforma IT care se vrea un sistem national integrat pentru serviciile publice online dedicate cetatenilor si mediului de afaceri si o imagine oficiala a Romaniei in plan intern si international. Proiectul, aflat momentan in stadiu incipient promite disponibilitatea pe internet a 20 de servicii publice pana la sfarsitul lui 2009 si a cel putin 100 de servicii publice pana la sfarsitul lui 2010.

Proiectul a fost conceput pe doua dimensiuni: informationala (date generale despre istorie, geografie, structura administrativa, demografie, cultura si religie, educatie, sanatate, justitie, turism) si operationala (servicii online, in timp real, pentru cetateni si companii, plata impozitelor si taxelor, obtinerea documentelor de stare civila, a cazierului judiciar si a unor autorizatii).

12 sau 15 domenii de interes national in acest portal?

In prezentarea facuta marti la lansare de Ministerul Comunicatiilor, se precizeaza ca portalul e-Romania cuprinde urmatoarele domenii de interes national: e-Sanatate, e-Mediu, e-Transport, e-Agricultura, e-Justitie, e-Educatie, e-Cultura, e-Biserica, e-Turism, e-Asociativ, e-Sport si e-Participare (in total 12 domenii).

Daca intri pe site insa, meniul din stanga al portalului indica 15 domenii (in plus: e-Judet, e-Guvernare si e-Business).

De asemenea, putinele informatii afisate momentan pe site nu beneficiaza in prezent de o versiune in limba engleza.

Costul e-Romania, o necunoscuta

Intrebat de costurile acestui portal, Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor a declarat ca "proiectul este o continuare a strategiei nationale de broadband si parte a strategiei pentru societatea informationala, care inseamna costuri de 1,2 miliarde de euro".

Conform informatiilor Ministerului Comunicatiilor, pentru acest an institutia are 14 strategii in lucru care vor fi finalizate si integrate in Strategia Nationala Romania Digitala – eRomania pentru o Societate Informationala. Portalul prezentat marti este parte a Strategiei eRomania, iar pentru implementarea Strategiei Nationale Romania Digitala – eRomania pentru o Societate Informationala este nevoie de fonduri in valoare de 1,2 miliarde euro.

In Romania se promite disponibilitatea a 17 servicii online pana la sfarsitul lui 2009

In prezentarea facuta portalului, ministerul vorbeste despre faptul ca pana la sfarsitul lui 2009 vor fi operationale 20 de servicii recomandate de UE si cel putin 100 de servicii cu cel mai mare impact central si local.

Este de fapt vorba despre o lista de 20 de servicii electronice de baza, identificate la nivelul Uniunii Europene, care in Romania au fost comasate ajungandu-se la un numar de 17 servicii.

Reprezentantii Ministerului Comunicatiilor au precizat pentru HotNews.ro ca "in Romania s-a demarat implementarea celor 20 de servicii pentru cetateni sau firme considerate de baza la nivelul Uniunii Europene, planificand ca pana la finele anului 2009 acestea sa fie operationale. Insa, la nivelul tarii noastre ele au fost comasate, rezultand un numar de 17 servicii".

In privinta celor 20 de servicii de baza recomandate de UE este vorba de 12 servicii pentru cetateni si opt pentru mediul de afaceri.

Portalul IT promite reducerea cu 70% a cheltuielilor administratiei

Potrivit oficialilor MCSI, portalul are ca scop printre altele descentralizarea serviciilor, eficientizarea actului de guvernare si reducerea costurilor administrative. Conform estimarilor Ministerului Comunicatiilor, serviciile de eGuvernare din portalul eRomania vor reduce cheltuielile administratiei cu peste 30% in prima faza si se estimeaza ca se va putea ajunge la 70% in urma finalizarii functionarii acestuia.