Acoperirea teritoriala si asigurarea unui milion de receptoare pentru familii dezavantajate din punct de vedere financiar pe criterii foarte clare (varsta, venit etc) sunt doua dintre conditiile pe care ar trebui sa le ofere castigatorii frecventelor de trasmitere a posturilor TV in format digital, care vor putea fi receptionate gratuit, a declarat joi in discutia online cu cititorii HotNews.ro, Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor. Cele mai bune intrebari de la intalnirea online se vor regasi in emisiunea "Bucuresti punkt Bonn", realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle.

Potrivit acestuia, strategia nationala de trecere la televiziunea digitala va fi prezentata spre aprobare in maxim 30 de zile.

"In sedinta de guvern de ieri am primit aprobarea de extindere a sistemului digital in Romania pana la nivel de 80% pana la sfarsitul anului 2009, urmand ca in maximum 30 de zile sa prezint spre aprobare strategia nationala de trecere de la analogic la digital, care exista pe site-ul MCSI, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa prezentam o solutie pentru cele 6 multiplexoare nationale. Una din conditiile de licentiere va fi acoperirea teritoriala, iar a doua: asigurarea unui milion de receptoare pentru familii dezavantajate din punct de vedere financiar pe criterii foarte clare. De exemplu: varsta, venit, etc", a declarat Gabriel Sandu.

Digitalizarea va afecta la maxim circa 19% din gospodariile din Romania, care au televiziune prin antena terestra si care vor trebui sa dispuna de un receptor de televiziune digitala terestra (DVB-T), respectiv un decodor incorporat in televizor, sau un echipament de sine statator (set-top-box).