Comisia Europeana va cofinanta un proiect de peste 14 milioane euro pe o perioada de trei ani, coordonat de Austria, Franta, Germania, Grecia, Italia, Tarile de Jos si Polonia, de elaborare a unei noi solutii tehnice, care sa imbunatateasca serviciile electronice transfrontaliere furnizate de administratiile publice, a anuntat vineri Executivul European. Pana la sfarsitul anului 2009, in fiecare tara UE trebuie stabilite ghisee unice electronice, iar proiectul va permite, spre exemplu, unui furnizor de servicii belgian sa indeplineasca online toate formalitatile necesare pentru a deschide o cafenea in Tarile de Jos.

Pornind de la aceste aspecte, proiectul pilot a fost conceput pentru a asigura compatibilitatea diverselor abordari utilizate in tarile UE, va promova utilizarea serviciilor electronice si elaborarea unor cerinte si standarde comune pentru a garanta securitatea tranzactiilor pe intregul teritoriu al UE.

Proiectul pilot, denumit „Simple Procedures Online for Cross-border Services” („Proceduri online simplificate pentru serviciile transfrontaliere”), pe scurt SPOCS, este un proiect pilot la scara larga, cofinantat de Comisia Europeana in cadrul Programului pentru competitivitate si inovare al UE, care dispune de un buget de peste 3,6 miliarde euro pentru perioada 2007-2013. In temeiul Directivei UE privind serviciile, pana la sfarsitul anului 2009, toate statele membre ale UE trebuie sa stabileasca ghisee unice prin intermediul carora furnizorii de servicii sa poata obtine toate informatiile corespunzatoare si sa realizeze toate procedurile necesare pe cale electronica.

Inceput stangaci pentru un portal care promite servicii publice online, recomandate de UE, pana la sfarsitul lui 2009

Saptamana aceasta, Ministerul Comunicatiilor din Romania (MCSI) a lansat o platforma IT nationala, e-Romania, despre care sustine ca este un concept supus dezbaterii publice pentru 30 de zile si care promite disponibilitatea pe internet a 20 de servicii publice pana la sfarsitul lui 2009.

Portalul, care se vrea un sistem national integrat pentru serviciile publice online dedicate cetatenilor si mediului de afaceri si o imagine oficiala a Romaniei, a fost realizat de colectivul MCSI si a fost dezvoltat cu institutiile subordonate ICI si ASSI, starnind, in forma lansata, critici dure pentru lipsa de forma si continut, amatorism sau copierea informatiilor din Wikipedia, fara citarea sursei.