Facturile la serviciile de roaming ar urma sa scada cu pana la 60% incepand cu 1 iulie, cand vor intra in vigoare noile norme telecom din UE care impun printre altele reducerea si mai mult a plafoanelor tarifare pentru apelurile de telefonie mobila in roaming. Dupa ce la inceputul acestei luni, operatorii locali Orange si Vodafone s-au grabit sa anunte aceste reduceri mai devreme decat termenul cerut de Bruxelles, Vodafone anuntand in plus si reduceri la tarifele de internet in roaming, Orange a prezentat marti o noua optiune si reduceri la tarifele serviciilor de date in roaming, de la 1 iulie.

Orange Romania a lansat o noua optiune de roaming, disponibila atat pentru abonati cat si pentru utilizatorii de cartela, care include 2 MB pentru trafic de date in Uniunea Europeana si Elvetia pentru o taxa de activare de 2 euro. Dupa consumarea traficului inclus, tariful pentru traficul de date utilizat in afara optiunii este de 2 euro/MB, la jumatate din tariful standard de date in roaming.

Tot din 1 iulie, operatorul va reduce cu 25% taxa de activare a optiunilor Orange Travel Data Monthly, tarifele fiind astfel reduse pana la 0,75 euro/MB (fara TVA), in timp ce tarifele la accesul de pe mobil la e-mail in roaming prin solutiile BlackBerry vor fi reduse la jumatate. Operatorul a mai anuntat ca va reduce de miercuri tarifele standard pentru traficul de date in roaming, oferind un cost unic de 4 euro/MB in toate retelele din Uniunea Europeana si Elvetia.

Anuntul Orange vine dupa ce Vodafone a efectuat reduceri la internetul in roaming de pe 16 iunie.

Noile reglementari europene, adoptate la inceputul lunii iunie de Consiliul de Ministri al UE impun reducerea si mai mult a plafoanelor tarifare pentru apelurile de telefonie mobila in roaming, de la 1 iulie 2009. Astfel, plafoanele actuale, si anume 0,46 euro pentru apelurile efectuate si 0,22 euro pentru apelurile primite in strainatate, vor cobori la 0,43 euro pentru apelurile efectuate si 0,19 euro pentru apelurile primite in strainatate.

Noul regulament garanteaza de asemenea ca tarifele platite de consumatori nu vor depasi 0,11 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj scris dintr-o alta tara situata in perimetrul UE, iar operatorii sunt obligati sa factureze la secunda apelurile in roaming dupa primele 30 de secunde, in locul facturarii la minut.