UPC Romania a castigat mai mult de jumatate din totalul numerelor de telefonie fixa portate (pastrarea numarului de telefon, cand este schimbat furnizorul) de la lansarea acestei facilitati (21 octombrie 2008) si pana in prezent, in timp ce Vodafone a castigat cele mai multe numere pe segmentul telefoniei mobile, arata datele arbitrului telecom ANCOM. Pana in prezent au fost portate 100.000 de numere, din care 70.845 sunt numere de telefonie mobila.

Din numarul total de 100.000 de portari realizate pana in acest moment, 70.845 sunt numere de telefonie mobila, in timp ce in segmentul telefoniei fixe s-au portat 29.155 de numere.

„O suta de mii de numere au fost portate. Destul de multe pentru a ne spune ca portabilitatea functioneaza si ca utilizatorii de telefonie din Romania stiu despre existenta sa. Nu extrem de multe, ceea ce ne spune ca operatorii de telefonie fac eforturi pentru a-si pastra clientii si pentru a-i multumi. Acesta este rolul portabilitatii, sa dea clientilor mai multa putere si operatorilor un motiv in plus sa se straduiasca mai mult”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare.

UPC a atras peste jumatate din numerele de fix portate

Castigatorul net pe segmentul telefoniei fixe este UPC Romania, cu peste jumatate din totalul numarelor portate.

TOP 3 operatori cu cele mai multe numere atrase pe telefonia fixa:

  • UPC – 14.670 numere
  • RCS&RDS – 6.486 numere
  • Vodafone – 4.312 numere

Datele autoritatii arata ca tot mai multi furnizori de servicii de telefonie fixa sunt antrenati in procesul de portare a numerelor de telefon, numere portate indreptandu-se catre operatori precum: A&G Communication, Air Bites, Atlas Telecom, Cobalt IT, Datek Telecom, Dial Telecom, Euroweb, GTS Telecom, Ines Group, Iristel, Media Sat, Necc Telecom, Newcomm, Telcor sau Vip Net.

Cele mai multe numere de mobil s-au dus catre Vodafone

Pe segmentul telefoniei mobile, desi toti cei cinci operatori au castigat noi abonati in urma portarii, Vodafone a atras cele mai multe numere.

TOP 3 operatori cu cele mai multe numere atrase pe telefonia mobila:

  • Vodafone - 26.353 numere
  • Cosmote – 26.104 numere
  • Orange – 17.322 numere

39.500 de cereri de portare respinse in prima faza

Conform datelor autoritatii, din totalul de 116.578 cereri de portare inregistrate atat in domeniul telefoniei fixe cat si mobile, 39.500 au fost respinse (in prima faza), fie de catre baza de date centralizata, fie de catre furnizorul donor. Cele mai frecvente motive care au stat la baza respingerii cererilor de catre baza de date centralizata au fost: transmiterea unor cereri de portare incomplete sau eronat completate, transmiterea de mai multe ori a unei cereri de portare, alegerea incorecta a intervalului de portare.

Portabilitatea numerelor, facilitate care permite utilizatorilor de servicii de telefonie sa isi pastreze numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul, este disponibila in Romania din 21 octombrie 2008. Se pot porta numerele de telefonie fixa, mobila si numere speciale precum cele din categoria 0800 sau 0900. Portarea se face doar in cadrul aceleasi categorii (fix-fix, mobil-mobil).