Grupul Cosmote a semnat marti acordul de achizitie al Telemobil (Zapp), urmand sa plateasca circa 61 milioane euro pentru actiunile Zapp si aproximativ 146 milioane euro pentru obligatiile si datoriile acestui operator, a anuntat Cosmote Romania. Miza acestei achizitii pentru Cosmote este in principal castigarea licentei 3G a Zapp, care-i va permite sa ofere servicii de internet mobil.

Acordul de cumparare a actiunilor a fost semnat marti de Michael Tsamaz, CEO al Cosmote Group si, din partea vanzatorului, de catre Nadim Akkawi, Director Corporate Finance, membru al Saudi Oger Group.

Suma pentru achizitia actiunilor Zapp este estimata la aproximativ 61 milioane Euro, iar Cosmote va prelua, in acelasi timp, si datoriile si obligatiile Zapp, estimate la aproximativ 146 milioane euro, dintre care, majoritatea vizeaza extinderea retelelor 3G si CDMA. Citigroup Global Markets Limited (CITI) si NM Rotschild and Sons Limited au avut rolul de consultanti financiari ai COSMOTE pentru tranzactie.

„Tranzactia semnata astazi marcheaza o noua etapa de crestere si extindere a bazei de utilizatori pentru COSMOTE Romania, avand in vedere ca licentele 3G si CDMA, precum si infrastructura permit companiei sa ofere cele mai competitive servicii de date si voce din Romania. Activand pe una dintre cele mai competitive piete din Europa si in numai trei ani si jumatate de la lansare, parcursul impresionant al COSMOTE Romania este dovada ca aceasta companie poate utiliza la maxim beneficiile acestei noi investitii”, a declarat Michael Tsamaz, directorul executiv al grupului Cosmote.

De cealalta parte, oficialii grupului Saudi Oger spun ca tranzactia a venit dupa o perioada de investitii si lucrari majore in infrastructura companiei.

“Aceasta tranzactie vine dupa o perioada de investitii in infrastructura companiei, timp in care am efectuat lucrari majore de extindere a ariei de acoperire si am lansat noi servicii in parteneriat cu China Development Bank si ZTE Corporation. Zapp Romania a inregistrat progrese importante in dezvoltarea retelelor 3G si EV DO, iar acum are o acoperire de peste 70% din populatia Romaniei in ceea ce priveste furnizarea serviciilor de date mobile de mare viteza. Adaugarea serviciilor de internet mobil de mare viteza de la Zapp la portofoliul de servicii oferite de Cosmote va fi foarte avantajoasa pentru ambele companii si pentru clientii lor” a precizat Nadim Akkaoui, Director Corporate Finance pentru Grupul Saudi Oger.

Update: Nicolae Oaca, analist telecom: Pretul este bun, dar nu cred ca era momentul

Analistul telecom Nicolae Oaca spune ca discutiile privind achizitia Zapp existau de circa doi ani, ca pretul este bun, dar ca Cosmote s-a cam grabit.

"Pretul nu este mare, este destul de bun pentru Cosmote, insa nu cred ca era momentul pentru aceasta achizitie. Unul dintre motive ar fi criza economica care afecteaza in mod inevitabil si piata telecom. Un al motiv este acela ca ANCOM a promis ca va oferi 3G in benzile inferioare de 900 MHz - 1800 MHz, iar la nivelul Uniunii Europene chiar s-a luat o hotarare in acest sens care nu mai astepta decat semnarea si publicarea formala. Mai mult ANCOM a promis si efectuarea unei noi licitatii pentru 3G si nu in cele din urma ar fi de notat noua tehnologie 4G, LTE, o tehnologie care decoleaza peste tot in lume, in Japonia si recent si in Europa. Romania ar fi putut organiza o licitatie pentru 4G in banda de 2,5 GHz, anul viitor, care i-ar fi permis Cosmote sa mai sara o etapa, tehnologia oferind viteze mai mari de descarcare la costuri mai mici", a spus pentru HotNews.ro, Nicolae Oaca.

Competitia pe 3G s-ar putea accentua spre sfarsitul acestui an

Nicoale Oaca este de parere ca achizitia va accentua cu adevarat competitia pe segmentul 3G din Romania.

"Achizitia va aduce in sfarsit competitie in piata 3G. Pana acum am avut duopol pe segmentul de internet mobil. Acum va intra al treilea jucator, Deutsche Telekom sau Cosmote, si de acesta depinde daca vom avea o competitie rapida sau o competitie mai spre sfarsitul anului. Telemobil a anuntat recent un plan de extindere a retelei la 62 de orase si ma intrebam al cui este planul, al Telemobil sau al Cosmote. Se dovedeste a fi al lui Cosmote si daca se va tine de el, cred eu, ca spre finele anului vom avea o competitie adevarata pe segmentul de internet mobil", a mai spus Nicolae Oaca.

Zapp este cel mai vechi operator de telefonie mobila de pe piata din Romania. Compania si-a lansat operatiunile comerciale in anul 1993. In prezent, detine o licenta CDMA in banda 450 MHz si o licenta 3G in banda 2100 MHz. Reteaua 3G a companiei acopera 23 de orase din Romania. In 2008, veniturile Zapp s-au ridicat la 61 milioane Euro, in timp ce baza de abonati depasea 374.000.

Achizitia este supusa, intre alte conditii, aprobarii autoritatilor relevante din Romania.