Cumularea licentelor Cosmote si Zapp nu este interzisa in legislatia speciala din comunicatii, piata accesului la punctele publice mobile va fi atent monitorizata, desi analiza acestei piete nu mai este obligatorie, iar finalizarea revizuirii pietei de acces la bucla locala este programata in semestrul doi din acest an, a explicat pentru HotNews.ro, Catalin Marinescu, presedintele arbitrului telecom (ANCOM). Raspunsul autoritatii vine dupa ce Orange a atentionat miercuri ca grupul Romtelecom-Cosmote dobandeste prin preluarea Zapp o pozitie dominanta pe piata de acces mobil, pe langa dominanta de pe fix.

"Legislatia de specialitate din domeniul comunicatiilor nu contine o prevedere care sa interzica cumularea licentelor detinute de catre cei doi operatori. Tranzactia va face obiectul unei notificari catre Consiliul Concurentei, urmand ca acesta sa decida daca aceasta tranzactie este de natura sa afecteze mediul concurential de pe piata romaneasca. Cu privire la existenta unui furnizor cu putere semnificativa pe piata accesului la retelele publice mobile, desi analiza acestei piete nu mai este obligatorie, ANCOM va monitoriza indeaproape evolutiile de pe aceasta piata si, daca va fi cazul, va putea interveni prin intermediul instrumentelor de reglementare specifice", a declarat pentru HotNews.ro, Catalin Marinescu.

Acesta a reamintit faptul ca ambelor operatori "le-au fost impuse obligatii similare in calitate de furnizori cu putere semnificativa pe pietele serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile in propriile retele publice de telefonie".

Finalizarea revizuirii pietei de acces la bucla locala, programata pentru semestrul doi din 2009

Orange a cerut miercuri rezolvarea cat mai curand a situatiei buclei locale. "Bucla locala" este denumirea data circuitului fizic care face legatura intre un abonat si reteaua publica de telefonie fixa a Romtelecom, dupa ce in 2003 autoritatea a desemnat Romtelecom ca fiind operator cu putere semnificativa pe aceasta piata. Contra cost, operatorii pot furniza prin aceasta infrastructura servicii de internet broadband si telefonie la puncte fixe.

"In 2004 au fost impuse in sarcina acesteia (n.r. Romtelecom) o serie de obligatii: obligatia de a permite accesul, obligatia de transparenta (care a vizat, intre altele, publicarea unei oferte de referinta privind accesul neconditionat la bucla locala), obligatia de nediscriminare, obligatia privind evidenta contabila separata si obligatii de fundamentare a tarifelor in functie de costuri. La sfarsitul anului 2008, erau incheiate 17 acorduri de acces la bucla locala", a explicat Marinescu.

Potrivit acestuia, finalizarea revizuirii conditiilor de pe aceasta piata este programata pentru semestrul doi din acest an.

"ANCOM este in curs de revizuire a pietelor furnizarii accesului la elemente de infrastructura (accesul total sau partajat la bucla locala si, respectiv, la infrastructura de canalizatie) si accesului la servicii in banda larga (inclusiv accesul de tip „bitstream” la bucla locala), finalizarea acestora fiind programata pentru semestrul al II-lea al acestui an", a mai precizat acesta.

Oficialii Consiliului Concurentei nu au dorit sa se ante-pronunte in privinta tranzactiei Cosmote-Zapp.

Orange Romania a cerut miercuri ca autoritatea de reglementare (ANCOM) si Consiliul Concurentei sa ia masuri in cazul preluarii Zapp de catre Cosmote, in conditiile in care grupul Romtelecom-Cosmote ar urma sa obtina o pozitie dominanta pe piata de acces mobil pe langa dominanta pe care o are deja pe piata de acces fix.

Grupul Cosmote a semnat marti la Bucuresti acordul de achizitie al Telemobil (Zapp), urmand sa plateasca circa 61 milioane euro pentru actiunile Zapp si aproximativ 146 milioane euro pentru obligatiile si datoriile acestui operator.