Vanzarile globale de telefoane mobile au continuat sa scada in perioada aprilie-iunie, dar la un ritm mai mic decat in primul trimestru din acest an, in conditiile in care scaderea preturilor a impulsionat cererea de telefoane mobile de ultima generatie (smartphone-uri), arata datele companiei de cercetare Gartner, potrivit Reuters. Cu toate acestea, Gartner estimeaza ca piata globala de telefoane mobile va scadea cu 4% in acest an.

In trimestrul secund din acest an, la nivel global s-au vandut 286,1 milioane unitati, in scadere cu 6% fata de perioada similara din 2008. Totusi, in primele trei luni din acest an, vanzarile globale de telefoane mobile totalizasera 269,1 milioane unitati, cu 8,6% mai putin decat in trimestrul similar din 2008.

Cotele de piata ale Nokia, Apple si HTC au crescut pe segmentul smartphone fata de primul trimestru din 2009

Vanzarile mondiale de smartphone-uri (telefoane de ultima generatie cu functii caracteristice computerelor, oferind servicii precum e-mail si browsing pe internet) au crescut cu 27% fata de trimestrul doi din 2008, pana la peste 40 milioane unitati.

Primii trei producatori cu cele mai mari vanzari de telefoane tip smartphone in perioada mentionata au fost Nokia, RIM si Apple. Cota de piata a Nokia pe acest segment a ajuns la 45%, cu 18,4 milioane smartphone-uri vandute, in scadere fata de trimestrul doi din 2008 (47,7%), dar in crestere fata de trimestrul anterior al acestui an, cand cota de piata scazuse la 41,2%.

Research in Motion (RIM), producatorul telefoanelor BlackBerry, avea o cota de piata de 18,7% pe segmentul smartphone in trimestrul doi din acest an, in crestere fata de cota de piata de 17,3% in trimestrul similar din 2008, dar mai putin fata de trimestrul anterior din acest an (19,9%).

Apple a vandut peste 5,4 milioane telefoane de tip smartphone in perioada mentionata, avand o cota de piata de 13,3% in crestere atat fata de trimestrul doi din 2008 (2,8%) cat si fata de primul trimestru din acest an (10,8%). HTC, al patrulea mare producator mondial de smartphone-uri, a inregistrat o cota de piata de 6% in trimestrul doi din 2009, in crestere, ca si Apple, atat fata de trimestrul similar din 2008 (4,1%) cat si fata de primele trei luni din acest an (5,4%).

Putin entuziasm pentru Nokia N97, fata de iPhone 3G S

Gartner mai noteaza ca Nokia a reusit sa recastige cota de piata fata de primul trimestru din acest an, gratie vanzarilor unor modele mai ieftine de smartphone-uri, in conditiile in care N97 a intampinat putin entuziasm in piata.

Astfel, Gartner noteaza ca Nokia a vandut numai 500.000 de telefoane N97 in luna iunie, comparativ cu Apple care a vandut un milion de iPhone 3G S in primul weekend al aceleiasi luni.