Senatul nu a adoptat luni proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta de infiintare a autoritatii de reglementare in comunicatii ANCOM, desi s-a aflat pentru a sasea oara pe ordinea de zi in plenul institutiei. Aprobarea acestei legi este una din conditiile esentiale cerute de Comisia Europeana pentru a nu continua procedura de incalcare a dreptului comunitar asupra Romaniei pentru lipsa independentei acestei institutii.

Documentul de aprobare a ordonantei de urgenta nr. 22/2009 prin care guvernul a restructurat fosta institutie de reglementare in comunicatii electronice, ANC, si l-a demis pe presedintele acesteia Liviu Nistoran, infiintand o noua autoritate in domeniu, numita ANCOM, s-a aflat luni (5 octombrie) pentru a sasea oara pe ordinea de zi a plenului Senatului, camera decizionala, dupa ce proiectul de lege a trecut de Camera Deputatilor in luna aprilie din acest an.

Pe pagina de internet a Senatului cu documentele votate luni, proiectul nu apare, ceea ce inseamna ca adoptarea proiectului a fost amanata si va intra pe o ordine de zi ulterioara, in conditiile in care un proiect de lege nu poate trece tacit de o camera decizionala.

Comisia Europeana a atentionat in mai multe randuri ca procedura de incalcare a dreptului comunitar deschisa impotriva Romaniei pentru lipsa independentei acestei autoritati nu va fi inchisa pana la gasirea "unei solutii sustenabile pentru independenta arbitrului telecom din Romania", care sa fie implementata intr-o legislatie stabila. Noul proiect de lege are acordul autoritatilor de la Bruxelles, insa adoptarea acestuia a tot intarziat.

Procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei pentru lipsa independentei arbitrului telecom a fost deschisa in luna ianuarie 2009, pe motiv ca deciziile guvernamentale din 2008 de demitere a sefului autoritatii de reglementare telecom (ANRCTI) si ulterior, in ciuda unei hotarari judecatoresti care suspenda aceasta decizie, de restructurare si redenumire a institutiei, au afectat independenta autoritatii.