Nokia a anuntat ca va inlocui pe plan mondial 14 milioane de incarcatoare produse de un furnizor chinez numit BYD, dupa ce s-a descoperit ca in anumite cazuri carcasa de plastic se poate desface, existand pericol de electrocutare daca incarcatorul este in priza, a anuntat compania finlandeza. Recall-ul se refera la trei modele de incarcatoare, din care doar unul e vandut in Europa. UPDATE: Reprezentantii companiei au spus pentru HotNews.ro ca si in Romania sunt cateva zeci de mii de incarcatoare care trebuie schimbate.

Producatorul spune ca masura este una preventiva si nu s-au inregistrat accidente, insa testele interne au dezvaluit anumite probleme. Sunt vizate de recall modelele AC-3E si AC-3U , produse intre 15 iunie si 9 august 2009 plus modelul AC-4U in intervalul de productie 13 aprilie - 25 octombrie.

"Romania este inclusa in acest program si estimam numarul incarcatoarelor cu probleme la cateva zeci de mii. In Europa, programul de inlocuire a incarcatoarelor se limiteaza doar la modelul AC-3E, fabricat intre 15 iunie 2009 – 9 august 2009. Incarcatoarele AC-3U si AC-4U nu au fost comercializate in Europa", au spus pentru HotNews.ro reprezentantii Nokia.

Nokia spune ca exista riscul desprinderii carcasei de plastic a incarcatorului, astfel incat componentele interne sa fie expuse, putand exista pericol de electrocutare daca incarcatorul este sub tensiune. Totusi, Nokia mentioneza ca defectul apare la un numar mic de incarcatoare iar rechemarea e un gest care sa previna orice fel de accidente.

"In primul rand, nu este vorba despre retragerea produsului de pe piata, ci despre un program de inlocuire. O retragere oficiala a produsului de pe piata necesita o mobilizare mai mare din partea utilizatorilor. Pe de alta parte, prin programul de inlocuire recomandam utilizatorilor sa verifice daca incarcatorul detinut este eligibil pentru acest program si, daca da, sa obtina gratuit un nou incarcator de la Nokia", a mai spus compania.

Recall-ul este unul din cele mai mari de acest fel, dar nu primul de proportii la Nokia care acum doi ani a inlocuit 46 de milioane de baterii produse de Matsushita, dupa ce unele componente se supraincalzeau.

Recall-urile de proportii au tinut prima pagina a stirilor din tehnologie, dupa ce Sony a inlocuit circa 10 milioane de baterii de laptop-uri, Dell a schimbat 4,1 milioane de baterii, iar Apple circa 1,8 milioane baterii.