Primele doua multiplexe digitale, prin care 14 posturi TV in format digital vor putea fi receptionate gratuit in Romania, ar putea fi acordate cel mai probabil in trimestrul trei din 2010, in contextul in care orice procedura de selectie, chiar cu cele mai scurte termene, dureaza cel putin 6 luni, a precizat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele arbitrului telecom (ANCOM). Estimarea contrazice promisiunile din Strategia nationala de trecere la televiziunea digitala, potrivit careia primele doua multiplexe digitale vor fi acordate pana la sfarsitul lui 2009.

"Startul unei revolutii tehnologice majore", respectiv primele etape concrete ale tranzitiei la televiziunea digitala, va fi dat abia in 2010, a declarat luni Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, cu ocazia lansarii planului de actiuni al autoritatii pe 2010.

Anuntul este in dezacord cu prevederile Strategiei nationale de tranzitie la televiziunea digitala, aprobata luna trecuta de Guvern, care promite ca primele doua multiplexe digitale prin care 14 posturi TV in format digital vor putea fi receptionate gratuit, se vor acorda pana la sfarsitul lui 2009.

Primele doua multiplexe digitale, cel mai probabil in trimestrul trei din 2010

Contactat de HotNews.ro, presedintele autoritatii a explicat faptul ca estimarea se bazeaza pe faptul ca pana acum nu s-a stabilit ce tip de procedura va fi utilizat si ca orice procedura de selectie, chiar cu cele mai scurte termene, dureaza cel putin 6 luni.

"Pana in acest moment nu s-a stabilit ce tip de procedura va fi utilizat pentru a acorda primele 2 multiplexe. Orice procedura de selectie, chiar cu cele mai scurte termene, dureaza cel putin 6 luni. Pornind de la aceste premise, ANCOM a estimat ca primele 2 multiplexe se vor putea acorda cel mai devreme la sfarsitul T2, cel mai probabil in T3. Termenele din planul de actiuni propus pentru 2010 sunt estimative si pot suferi modificari in urma consultarii publice", a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu.

Acesta a mai spus ca autoritatea pe care o conduce "va demara procedurile necesare de indata ce cadrul legal necesar va fi finalizat si va depune toate eforturile necesare pentru ca acestea sa fie parcurse in cel mai scurt timp posibil".

Strategia de trecere la televiziunea digitala terestra in Romania, care prevede masurile pentru respectarea obligatiei fata de Comisia Europeana de incetare completa a semnalului TV analogic pana la 1 ianuarie 2012, a fost adoptata la inceputul lunii octombrie de catre guvern. Conform documentului, primele doua multiplexuri cu 14 posturi TV in format digital care vor putea fi receptionate gratuit ar trebui acordate pana la data de 31 decembrie 2009.