Consiliul Concurentei a declansat doua investigatii privind posibile intelegeri pe piata comercializarii produselor preplatite de telefonie mobila, a anuntat vineri autoritatea. Prima investigatie, venita in urma unei plangeri, vizeaza o posibila intelegere intre Orange si distribuitorii acesteia de a nu vinde catre anumiti agenti economici. Cea de-a doua, lansata din oficiu de autoritate, vizeaza posibile practici anticoncurentiale prin stabilirea preturilor de revanzare si intelegeri intre agentii economici implicati pe intreg lantul de distributie al Orange, Vodafone si Cosmote.

“Intelegerile de acest tip reprezinta o abatere de la principiul liberei concurente, avand ca efect cresterea preturilor si reducerea posibilitatii de alegere a produselor de catre consumatori. Daca aceste practici vor fi confirmate, Consiliul Concurentei va sanctiona companiile vinovate cu amenzi ce pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Autoritatea de concurenta are in analiza, din anul 2006, un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre companiile Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea publica de telefonie.

In cadrul acestor investigatii, Consiliului Concurentei a efectuat inspectii inopinate atat la sediile celor trei operatori de telefonie, cat si ale unor distribuitori de produse preplatite de telefonie mobila. Documentele si declaratiile ridicate sunt inca in analiza.

UPDATE: Surse: Plangerea impotriva Orange, facuta de Vodafone

Surse din piata au declarat pentru HotNews.ro ca plangerea impotriva Orange a fost facuta de catre Proton Tehnologies, un fost retailer Orange cumparat anul trecut de Vodafone. Oficialii Orange si Vodafone nu au dorit sa comenteze. De asemenea, contactat telefonic de HotNews.ro nici directorul Proton Tehnologies, Adrian Florea, nu a dorit sa comenteze aceasta informatie.

Vodafone a preluat pachetul majoritar de actiuni al Proton Tehnologies, unul dintre cei mai importanti parteneri de distributie de produse si servicii de telefonie mobila ai rivalilor, Orange, in luna martie a anului trecut.

In 2007, Proton Tehnologies s-a clasat pe locul patru in topul vanzarilor de produse si servicii Orange, iar la inceputul lui 2008, ajunsese pe locul cinci.