France Telecom si TDC au ajuns un acord de fuziune a diviziilor de telefonie mobila din Elvetia, Orange si respectiv Sunrise, France Telecom urmand sa plateasca 1,5 miliarde euro catre TDC pentru 75% din noul operator creat, potrivit Bloomberg. France Telecom, compania mama a Orange Romania, se afla astfel la a doua fuziune a operatiunilor de telefonie mobila in Europa, dupa acordul incheiat in luna septembrie din acest an cu Deutsche Telekom pe piata britanica.

France Telecom, al treilea mare operator de telecomunicatii din Europa, va detine 75% din noua companie creata, in timp ce TDC va detine 25%. Acordul este asteptat sa fie finalizat in trimestrul al doilea al anului viitor.

France Telecom a esuat in a cumpara Sunrise, al doilea mare operator de telefonie mobila din Elvetia, in 2008. Potrivit Bloomberg, Sunrise are in prezent circa 20% din piata de telefonie mobila elvetiana, France Telecom prin Orange are 18%, in timp ce lider detasat este Swisscom AG cu 62% din piata.

Potrivit France Telecom, noul operator creat in urma fuziunii ar fi inregistrat venituri de 2 miliarde euro in 2008. De asemenea, noul jucator din piata ar urma sa detina circa 38% din piata de telefonie mobila si 13% din piata de internet broadband fix in Elvetia.

France Telecom nu este la singura astfel de operatiune in acest an, in Europa. In luna septembrie, France Telecom si Deutsche Telekom au anuntat fuziunea operatiunilor de telefonie mobila pe piata britanica prin crearea unui joint-venture in care vor detine participatiuni egale.

Noul joint-venture creat a devenit cel mai mare operator de telefonie mobila din Marea Britanie, iar Richard Moat, fostul sef al Orange Romania, plecat in mod surprinzator de la conducerea operatorului roman, a fost numit director operational in cadrul acestei companii.