Descarcarea unui clip video de 100 MB de pe internet s-ar putea face in doar 5 secunde prin intermediul tehnologiei LTE (servicii de comunicatii 4G) fata de 19 secunde prin actualele retele HSPA+ in Romania, iar lansarea comerciala a unor servicii LTE ar fi posibila in 2011, sustine Dragos Chivu, director de tara in cadrul Nokia Siemens Networks Romania. Daca infrastructura tehnologica exista, Chivu asteapta pentru 2010 aparitia de terminale LTE dar si spectru de frecvente pe piata locala, benzile de 800 MHz si 2,5 GHz fiind principalele asteptari.

Nokia Siemens Networks estimeaza ca volumul de trafic de date mobile va creste de 300 de ori pana in 2015 la nivel mondial, iar operatorii vor trebui sa gaseasca solutii de gestionare a cresterii acestui trafic asigurand capacitati mai mari ale retelelor. Furnizorul de echipamente telecom sustine ca doar upgradarea actualelor retele 3G nu este o solutie pe termen lung, operatorii riscand sa intre pe pierderi.

Nokia Siemens Networks se lauda cu o solutie, Flexi Base Station, care ar oferi un cost mult mai scazut pentru transfer de date si o scalabilitate mai ridicata. Este vorba de o statie de baza care printr-un upgrade software ofera acces 2G, 3G si LTE, doar un sfert din costurile actuale fiind necesare pentru instalarea acestei solutii.

Nokia Siemens Networks vede LTE in frecventele de 800 MHz si 2,5 GHz si cresterea numarului operatorilor din piata

Chivu a precizat ca in perioada urmatoare va invita Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS sa testeze aceasta solutie.

"Cei care vor analiza performantele in mediul real vor fi in primul rand operatorii si in functie de ei se va face lansarea comerciala a serviciilor LTE. Cand va fi lansat comercial un serviciu LTE cred ca doar operatorii pot raspunde. Din punct de vedere tehnologic nu este imposibil sa se lanseze in 2011 in Romania", a spus miercuri Dragos Chivu.

De ce ar mai fi nevoie pentru servicii comerciale LTE in Romania? De terminale si spectru de frecvente. Dragos Chivu estimeaza ca primele terminale LTE ar putea aparea in februarie 2010, in conditiile in care Qualcomm s-a angajat drept unul dintre furnizorii principali de echipamente LTE, iar promisiuni privind spectrul de frecvente au fost facute de ANCOM pentru anul viitor, fapt care ar permite inclusiv aparitia unor noi operatori in piata.

"Solutia noastra este flexibila din punct de vedere a spectrului pentru benzile 800 MHz, 2,6 GHz si 2,1 GHz, zona in care functioneaza deja 3G. Aceste licente (n.r 3G) vor expira si este de asteptat ca numarul operatorilor sa creasca", a precizat Chivu.

Nicolae Oaca, consilier in ANCOM: In Europa de Vest, banda de 2,5 GHz-2,6 GHz este alocata in special pentru LTE

Nicolae Oaca, consilier al presedintelui autoritatii de reglementare in telecomunicatii (ANCOM), a explicat pentru HotNews.ro ca in Europa de Vest, tehnologia LTE este implementata in special in banda de 2,5 GHz, care asigura capacitate mai mare fiind buna in special in mediul urban.

"In Europa de Vest, banda de 2,5 GHz-2,6 GHz in general este alocata pentru tehnologia LTE care este o tehnologie proto 4G (3,9G nu chiar 4G) care implica viteze mari de transmisie. Deja au fost experimente, s-au dat licente, dar tot acolo se foloseste in mod complementar si banda dividendului digital de 800 MHz care impreuna cu cea de 2,5 GHz asigura o instalare optima din punct de vedere economic.

Daca banda de 2,5-2,7 GHz asigura capacitate mare si este buna pentru zonele dense - orase, banda de 800 MHz care asigura o propagare buna se preteaza pentru zonele rurale, mai putin dense. Alocarea licentelor pentru cele doua benzi ar trebui sa tina seama de acest lucru, peste tot, inclusiv in Romania", a declarat Nicolae Oaca.

Banda de 800 MHz este o oportunitate creata prin tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala care va elibera o cantitate semnificativa de spectru de frecvente, creand un asa numit "dividend digital".

Sub semnul intrebarii este insa posibilitatea unor licente comerciale in benzile de frecvente de 2,5 GHz-2,6 GHz, folosita in prezent de Ministerul Apararii. Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, si-a exprimat insa recent increderea ca in 2010 ar putea aparea cel putin 2 licente nationale in aceasta banda de frecvente.