Data limita pentru acordarea primelor doua licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru, prin care romanii vor putea receptiona gratuit posturi TV in format digital, este 31 mai 2010. Licentele vor fi acordate prin proceduri de selectie comparativa, potrivit unui proiect de hotarare de guvern avizat joi de CNA. Informatiile din document contrazic declaratiile ministrului Gabriel Sandu, care precizase intr-un interviu pentru HotNews.ro ca toate cele sase licitatii vor fi lansate simultan, in prima parte a anului 2010.

Data limita pentru acordarea altor patru licente digitale terestre, prin proceduri de selectie competitiva, este 31 octombrie 2010. Practic insa, tinand cont de termenele de contestatie sau de cele in care trebuie achitate taxele de licenta, termenul cand se va intra efectiv in posesia licentelor ar trebui sa fie 1 iulie 2010, in cazul primelor doua multiplexe digitale si 30 decembrie 2010 in cazul celorlalte patru multiplexe.

"Practic primele doua multiplexe ca licente vor fi acordate pana la 1 iulie 2010, luand in calcul termenul de contestatie a celor care castiga, termen in care trebuie achitat taxa de 2,5 milioane euro, iar celelalte 4 multiplexe pana in decembrie 2010", a declarat pentru HotNews.ro Radu Teodorel, director al Directiei de Control si Digitalizare in CNA.

Descarca interviul in format MP3

2,5 milioane euro, taxa pentru primele doua multiplexe digitale. Pentru celelalte patru multiplexe, taxa ar putea ajunge si la 10 milioane euro

In cazul primelor doua proceduri, taxa de licenta este de 2,5 milioane euro iar pentru celelalte patru proceduri valoarea taxei de licenta se va determina in baza ofertelor depuse, dar nu va fi mai mica de un milion de euro.

"Cele 4 multiplexe se acorda printr-o procedura de selectie competitiva, deci acolo va castiga licenta cel care se angajeaza sa plateasca cea mai mare taxa. Se pleaca de la 1 milion euro si se poate ajunge la doua milioane euro sau la 10 milioane euro, depinde cat ofera cel care concureaza", a mai spus Radu Teodorel.

Potrivit proiectului de hotarare, taxa de licenta se achita de catre castigatorii procedurilor de selectie in termen de maxim 30 de zile de la data anuntarii de catre ANCOM a denumirii acestora, in conditiile stabilite de Ministerul Finantelor.

Taxa de licenta de 2,5 milioane euro poate fi redusa daca operatorul asigurara set-top boxuri pentru populatia saraca

Proiectul de act normativ propune ca taxa de licenta platita de castigatorii primelor doua multiplexe digitale terestre sa poata fi redusa in conditiile stabilite prin decizia presedintelui ANCOM, cu avizul Ministerului Finantelor, iar nota de fundamentare mentioneaza ca aceasta reducere este legata de "investitiile in dotarea unei anumite categorii a populatiei cu echipamente de receptie de sine statatoare (set-top box) a televiziunii digitale terestre".

Informatiile din proiectul de act normativ contrazic declaratiile facute intr-un interviu HotNews.ro de catre Gabriel Sandu dupa renumirea in functia de ministru al Comunicatiilor la sfarsitul lunii decembrie 2009. Acesta declara la acel moment, tinand cont de acelasi proiect de Hotarare de Guvern ca toate cele sase licitatii pentru televiziunea digitala terestra vor fi lansate simultan la inceputul lui 2010.