Tarifele suportate de operatorii de telefonie care castiga clienti prin portabilitate (facilitate prin care utilizatorii de telefonie isi pot pastra numarul atunci cand isi schimba furnizorul) ar urma sa scada la maxim 5 euro pentru fiecare numar de telefonie mobila si la 7 euro in cazul numerelor fixe, potrivit unui proiect de decizie al autoritatii de reglementare in comunicatii. De la lansarea portabilitatii, in octombrie 2008, si pana in prezent, operatorii acceptori au suportat integral costurile de portare si nu au perceput niciun tarif utilizatorilor finali pentru acest serviciu.

Potrivit actualelor reglementari, costurile determinate de portarea unui numar de telefon sunt suportate de furnizorul acceptor, de la care furnizorul donor isi poate recupera costurile pentru activitatile tehnice, operationale si administrative efectuate pentru fiecare numar portat in parte.

Tarifele de portare percepute furnizorului acceptor de catre furnizorul donor sunt destinate sa acopere aceste costuri si trebuie sa reflecte costurile efective ale operatiunilor necesare portarii. Nivelurile maxime ale acestor tarife au fost stabilite de autoritate in anul 2006, la 13 euro in cazul numerelor de telefonie fixa si la 11 euro in cazul numerelor de telefonie mobila.

Propunerea de revizuire a tarifelor se bazeaza pe o analiza efectuata de autoritate in cursul anului 2009, care a comparat tarifele de portare cu cele practicate in alte state europene, in urma acesteia ajungandu-se la concluzia ca este necesara o astfel de masura.

Portabilitatea, facilitatea prin care utilizatorii de servicii de telefonie isi pot pastra numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul, a fost introdusa in Romania pe 21 octombrie 2008, iar pe parcursul primelor 14 luni de la lansarea acestui serviciu au fost portate peste 200.000 de numere de telefon.