Pentru a face loc serviciilor 4G si a eficientiza spectrul radio, Romania si alte tari UE s-au obligat sa inlocuiasca transmisia analogica terestra cu cea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012. Masura ar afecta imediat o mare parte din cele circa 1,6 milioane gospodarii din Romania, care se preusupune ca ar receptiona acum, gratuit, programe TV in format analogic, din eter, prin antena. Pentru un impact cat mai mic, statul promite o infrastructura de emisie digitala terestra prin care se vor putea receptiona gratuit 14 posturi TV (posturile publice nationale si principalele posturi private transmise terestru). Noul "caraus TV", ce ar putea concura trasmisia prin cablu si satelit, intarzie insa sa apara.

"Romania isi va indeplini obligatia asumata fata de Comisia Europeana de a opri transmisia analogica terestra pana la 1 ianuarie 2012. Daca la acea data va avea insa acces la televiziunea digitala terestra 80% sau doar 50% din populatie, acest lucru este determinat de viteza cu care se implementeaza acest proces.

Termenele de acoperire a populatiei din proiectul de Hotarare de Guvern privind trecerea la televiziunea digitala terestra sunt din ce in ce mai putin realiste

Catalin Marinescu, presedinte ANCOM

. Cu cat se intarzie mai mult punctul de declansare a procedurii de selectie cu atat este mai greu de realizat aceasta acoperire in termenele mentionate", a declarat, joi, Catalin Marinescu, seful autoritatii de reglemenare in comunicatii, in cadrul unui seminar pe aceasta tema.

Castigatorii primelor doua multiplexe digitale (grup de servicii de programe TV, radiodifuziune si servicii multimedia suplimentare transmise de statii de emisie pe cale radio terestra), ar trebui sa realizeze o acoperire de minim 80% din populatie pana la 30 decembrie 2011 si de minim 90% pana la 30 iunie 2012.

In noiembrie anul trecut, SNR, cel mai pregatit operator pentru transmisia de televiziune digitala, spunea ca are nevoie de "doua veri" ca sa-si digitalizeze retelele, fara a ajunge insa la 100% acoperire in populatie.

"Pentru realizarea obligatiilor de acoperire este nevoie de cel putin doi ani, mai precis doua veri, asa cum a precizat si SNR, adica doua perioade de timp frumos in care sa se poata lucra la implementare. Cu alte cuvinte licentele ar trebui acordate in vara acestui an", a mai spus Marinescu.

  • Este prea mica taxa de licenta de 2,5 milioane euro pentru multiplexele digitale cu cele 14 programe TV digitale?

Proiectul de act normativ care ar da drumul intregului proces sta de ceva timp la avizare la ministere, si, mai mult, nu s-a dezbatut nici in sedinta de Guvern de vineri. Conform proiectului de act normativ, primele doua multiplexe digitale ar urma sa se acorde pana la 1 iulie 2010, castigatorii procedurilor de selectie comparativa urmand sa fie desemnati pana la 31 mai 2010.

In cazul ambelor multiplexe, taxa de licenta este de 2,5 milioane euro, licentele urmand a fi acordate pe 10 ani cu posibilitatea prelungirii. Intarzierea aprobarii acestui act sa fie oare motivata de considerentul ca taxa de licenta ar fi prea mica?

"Din informatiile pe care le avem sunt mai multe tari din UE unde taxa de licenta pentru astfel de licente a fost in jur de 2-3 milioane de euro. Optiunea unei taxe de licenta mai mare mi se pare absolut nefezabila. Pana la urma trebuie sa faci un compromis sa stimulezi operatorii sa vina. Tineti cont ca am facut o licitatie pentru WiMAX si nu a venit nimeni", a atentionat Catalin Marinescu.

Structura abonatilor TV, in Romania
Structura abonatilor TV, in Romania
Foto: ANCOM

  • Pe cine afecteaza oprirea semnalului TV analogic terestru de la 1 ianuarie 2012?

Romanii au mai multe optiuni de receptionare a semnalului TV. Cei mai multi folosesc receptia prin cablu pentru care platesc un abonament lunar, altii platesc pentru servicii TV prin satelit, unii si-au instalat propria antena de satelit, unii platesc pentru TV prin tehnologie IP (IPTV), dar exista si romani care receptioneaza programe TV gratuit, din eter, prin intermediul antenei individuale. Acestia din urma vor fi direct afectati.

Datele autoritatii de reglementare in comunicatii, ANCOM, arata ca la 30 iunie 2009, la cele trei platforme de transmisie a programelor TV existente in prezent in Romania, erau 5,72 milioane abonati (gospodarii).

Raportat la datele INS privind recensamantul din 2002, care preciza ca numarul gospodariilor din Romania ar fi de 7,3 milioane gospodarii, ar rezulta 1,6 milioane gospodarii care nu cumpara aceste servicii, iar autoritatile presupun ca o mare parte dintre acestea sunt consumatori de televiziune terestrã analogicã, adica receptioneaza programe gratuit, din eter, cu antena individuala. Autoritatile si reprezentanti ai diverselor televiziuni si-au exprimat insa parerea ca nu sunt mai mult de 500.000 de gospodarii in aceasta situatie.

Pana la intreruperea completa a semnalului TV analogic terestru, acestia ar trebui sa detina receptoare pentru semnalul TV transmis in noul sistem DVB-T (Digital

Video Broadcasting - Terrestrial) pentru a mai putea vedea gratuit programe TV. In caz contrar acestia trebuie sa se aboneze la una din cele trei platforme deja existente, cablu, satelit sau IPTV.

Receptorul DVB-T poate fi un televizor cu decodor incorporat sau un echipament de sine stãtãtor (set-top-box). Din punct de vedere tehnic, receptorul DVB-T ar putea receptiona in afarã de programe de televiziune si programe radio, servicii de transmisii de date sau alte servicii interactive.

Stadiul tranzitiei in Europa
Stadiul tranzitiei in Europa
Foto: ANCOM

  • Stadiul tranzitiei la televiziunea digitala terestra la nivel mondial

Mai trebuie mentionat ca in Romania, strategia de trecere la televiziunea digitala terestra mai prevede o asa numita perioada de simulcast, in care se va emite atat analogic cat si digital, pana in 2015, perioada in care transmitatoarele analogice de mare putere vor mai functiona pentru a permite celor potential afectati de imposibilitatea receptionarii serviciilor digitale terestre sa acceseze serviciile publice de televiziune.

In ceea ce priveste stadiul acestei tranzitii, datele autoritatii de reglementare mai arata ca transmisia televiziunii analogice terestre a fost intrerupta deja in Luxemburg, Olanda, Finlanda, Suedia, Germania, Belgia (Flandra) si in mare parte din teritoriul Austriei.

Se va renunta la aceste transmisii pana cel tarziu la sfarsitul anului 2010 in Austria, Estonia, Danemarca, Spania, Malta si Slovenia. In Belgia (in Valonia si in regiunea Bruxelles Capitale), Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Grecia, Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, Romania, Slovacia si Regatul Unit, se va renunta la televiziunea analogica terestra in perioada cuprinsa intre sfarsitul anului 2010 si sfarsitul anului 2012. In Polonia, termenul limita pentru renuntarea completa la acest tip de televiziune este 2015.

In Statele Unite ale Americii, Congresul a autorizat in 1996 distribuirea unui canal suplimentar fiecarei statii de transmisie TV, astfel incat sa poata incepe transmiterea digitala, simultan cu cea in sistem analog. Tranzitia a fost programata sa aiba loc pe data de 17 februarie a.c. Marile posturi de televiziune au incetat de pe 12 iunie 2009 sa emita semnal analog, incheind tranzitia SUA la digital. Pentru Japonia, termenul preconizat este luna iulie 2011, pentru Coreea de Sud, sfarsitul anului 2012, pentru Australia anul 2013, iar pentru India si Rusia, 2015.