Cati romani vor mai vedea gratuit programe TV, dar in format digital terestru, de la 1 ianuarie 2012?

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 5 februarie 2010, 12:28 Economie | Telecom


Stadiul tranzitiei in Europa
Foto: ANCOM
 documente
Pentru a face loc serviciilor 4G si a eficientiza spectrul radio, Romania si alte tari UE s-au obligat sa inlocuiasca transmisia analogica terestra cu cea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012. Masura ar afecta imediat o mare parte din cele circa 1,6 milioane gospodarii din Romania, care se preusupune ca ar receptiona acum, gratuit, programe TV in format analogic, din eter, prin antena. Pentru un impact cat mai mic, statul promite o infrastructura de emisie digitala terestra prin care se vor putea receptiona gratuit 14 posturi TV (posturile publice nationale si principalele posturi private transmise terestru). Noul "caraus TV", ce ar putea concura trasmisia prin cablu si satelit, intarzie insa sa apara.

"Romania isi va indeplini obligatia asumata fata de Comisia Europeana de a opri transmisia analogica terestra pana la 1 ianuarie 2012. Daca la acea data va avea insa acces la televiziunea digitala terestra 80% sau doar 50% din populatie, acest lucru este determinat de viteza cu care se implementeaza acest proces.
 
Termenele de acoperire a populatiei din proiectul de Hotarare de Guvern privind trecerea la televiziunea digitala terestra sunt din ce in ce mai putin realiste
 
 
Catalin Marinescu, presedinte ANCOM
. Cu cat se intarzie mai mult punctul de declansare a procedurii de selectie cu atat este mai greu de realizat aceasta acoperire in termenele mentionate", a declarat, joi, Catalin Marinescu, seful autoritatii de reglemenare in comunicatii, in cadrul unui seminar pe aceasta tema.

Castigatorii primelor doua multiplexe digitale (grup de servicii de programe TV, radiodifuziune si servicii multimedia suplimentare transmise de statii de emisie pe cale radio terestra), ar trebui sa realizeze o acoperire de minim 80% din populatie pana la 30 decembrie 2011 si de minim 90% pana la 30 iunie 2012.

In noiembrie anul trecut, SNR, cel mai pregatit operator pentru transmisia de televiziune digitala, spunea ca are nevoie de "doua veri" ca sa-si digitalizeze retelele, fara a ajunge insa la 100% acoperire in populatie.

"Pentru realizarea obligatiilor de acoperire este nevoie de cel putin doi ani, mai precis doua veri, asa cum a precizat si SNR, adica doua perioade de timp frumos in care sa se poata lucra la implementare. Cu alte cuvinte licentele ar trebui acordate in vara acestui an", a mai spus Marinescu.

 • Este prea mica taxa de licenta de 2,5 milioane euro pentru multiplexele digitale cu cele 14 programe TV digitale?

Proiectul de act normativ care ar da drumul intregului proces sta de ceva timp la avizare la ministere, si, mai mult, nu s-a dezbatut nici in sedinta de Guvern de vineri. Conform proiectului de act normativ, primele doua multiplexe digitale ar urma sa se acorde pana la 1 iulie 2010, castigatorii procedurilor de selectie comparativa urmand sa fie desemnati pana la 31 mai 2010.

In cazul ambelor multiplexe, taxa de licenta este de 2,5 milioane euro, licentele urmand a fi acordate pe 10 ani cu posibilitatea prelungirii. Intarzierea aprobarii acestui act sa fie oare motivata de considerentul ca taxa de licenta ar fi prea mica?

"Din informatiile pe care le avem sunt mai multe tari din UE unde taxa de licenta pentru astfel de licente a fost in jur de 2-3 milioane de euro. Optiunea unei taxe de licenta mai mare mi se pare absolut nefezabila. Pana la urma trebuie sa faci un compromis sa stimulezi operatorii sa vina. Tineti cont ca am facut o licitatie pentru WiMAX si nu a venit nimeni", a atentionat Catalin Marinescu.

Structura abonatilor TV, in Romania
Structura abonatilor TV, in Romania
Foto: ANCOM
 • Pe cine afecteaza oprirea semnalului TV analogic terestru de la 1 ianuarie 2012?

Romanii au mai multe optiuni de receptionare a semnalului TV. Cei mai multi folosesc receptia prin cablu pentru care platesc un abonament lunar, altii platesc pentru servicii TV prin satelit, unii si-au instalat propria antena de satelit, unii platesc pentru TV prin tehnologie IP (IPTV), dar exista si romani care receptioneaza programe TV gratuit, din eter, prin intermediul antenei individuale. Acestia din urma vor fi direct afectati.

Datele autoritatii de reglementare in comunicatii, ANCOM, arata ca la 30 iunie 2009, la cele trei platforme de transmisie a programelor TV existente in prezent in Romania, erau 5,72 milioane abonati (gospodarii).

Raportat la datele INS privind recensamantul din 2002, care preciza ca numarul gospodariilor din Romania ar fi de 7,3 milioane gospodarii, ar rezulta 1,6 milioane gospodarii care nu cumpara aceste servicii, iar autoritatile presupun ca o mare parte dintre acestea sunt consumatori de televiziune terestrã analogicã, adica receptioneaza programe gratuit, din eter, cu antena individuala. Autoritatile si reprezentanti ai diverselor televiziuni si-au exprimat insa parerea ca nu sunt mai mult de 500.000 de gospodarii in aceasta situatie.

Pana la intreruperea completa a semnalului TV analogic terestru, acestia ar trebui sa detina receptoare pentru semnalul TV transmis in noul sistem DVB-T (Digital
Video Broadcasting - Terrestrial) pentru a mai putea vedea gratuit programe TV. In caz contrar acestia trebuie sa se aboneze la una din cele trei platforme deja existente, cablu, satelit sau IPTV.

Receptorul DVB-T poate fi un televizor cu decodor incorporat sau un echipament de sine stãtãtor (set-top-box). Din punct de vedere tehnic, receptorul DVB-T ar putea receptiona in afarã de programe de televiziune si programe radio, servicii de transmisii de date sau alte servicii interactive.

Stadiul tranzitiei in Europa
Stadiul tranzitiei in Europa
Foto: ANCOM
 • Stadiul tranzitiei la televiziunea digitala terestra la nivel mondial

Mai trebuie mentionat ca in Romania, strategia de trecere la televiziunea digitala terestra mai prevede o asa numita perioada de simulcast, in care se va emite atat analogic cat si digital, pana in 2015, perioada in care transmitatoarele analogice de mare putere vor mai functiona pentru a permite celor potential afectati de imposibilitatea receptionarii serviciilor digitale terestre sa acceseze serviciile publice de televiziune.

In ceea ce priveste stadiul acestei tranzitii, datele autoritatii de reglementare mai arata ca transmisia televiziunii analogice terestre a fost intrerupta deja in Luxemburg, Olanda, Finlanda, Suedia, Germania, Belgia (Flandra) si in mare parte din teritoriul Austriei.

Se va renunta la aceste transmisii pana cel tarziu la sfarsitul anului 2010 in Austria, Estonia, Danemarca, Spania, Malta si Slovenia. In Belgia (in Valonia si in regiunea Bruxelles  Capitale), Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Grecia, Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, Romania, Slovacia si Regatul Unit, se va renunta la televiziunea analogica terestra in perioada cuprinsa intre sfarsitul anului 2010 si sfarsitul anului 2012. In Polonia, termenul limita pentru renuntarea completa la acest tip de televiziune este 2015.

In Statele Unite ale Americii, Congresul a autorizat in 1996 distribuirea unui canal suplimentar fiecarei statii de transmisie TV, astfel incat sa poata incepe transmiterea digitala, simultan cu cea in sistem analog. Tranzitia a fost programata sa aiba loc pe data de 17 februarie a.c. Marile posturi de televiziune au incetat de pe 12 iunie 2009 sa emita semnal analog, incheind tranzitia SUA la digital. Pentru Japonia, termenul preconizat este luna iulie 2011, pentru Coreea de Sud, sfarsitul anului 2012, pentru Australia anul 2013, iar pentru India si Rusia, 2015.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19885 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Mpeg4 sau 2? (Vineri, 5 februarie 2010, 13:55)

  Lucian [anonim]

  Pana la urma care va fi standardul de trensmiseie a semnalului digital in romania.. MPEG2 sau 4. Ma refer la cele 14 canale de care se face vorbire.
  Daca e Mpeg4 asta inseamna ca cei care si-au luat televizoare au DVB-T doar MPEG2 si nu pot receptiona TVR HD sau ProTV HD acum... au luat teapa.. mare
  • +1 (1 vot)    
   mpeg4 (Vineri, 5 februarie 2010, 14:13)

   sasa [anonim] i-a raspuns lui Lucian

   din tabel s-ar intelege ca e vorba de MPEG4/AVC
   • 0 (0 voturi)    
    MPEG4 (Miercuri, 24 martie 2010, 19:31)

    Silviul [anonim] i-a raspuns lui sasa

    DVB-T foloseste MPEG4, MPEG2 e folosit parcă pentru DVB-S
  • +2 (2 voturi)    
   eh, nu chiar... (Vineri, 5 februarie 2010, 14:15)

   vikingu [anonim] i-a raspuns lui Lucian

   Un asemenea TV costa de pe la 500 de euro in sus. Care si l-a luat, o sa isi permita inca 30 pe un STB. Teapa tot si-au luat ca era mai ieftin daca il luau fara. In plus nu m-as mira ca multe dintre ele sa fie upgradabile din soft.

   Eu ma intreb ce benzi se gandesc ei sa mute catre 4G (LTE?) (ca nu prea zice articolul nimic de asta). Stie careva?

   Acuma oricum, banda eliberats o sa fie destul de joasa - penetrare buna, dar capacitate mica, asa ca nu prea ii vad rostul. Buna faza cu penetrarea pentru acoperire si costuri de voce, dar daca nu are capacitate, HSPA+ in benzile curente de 3G o sa fie mai buna si in plus mai ieftin de intretinut.
  • 0 (4 voturi)    
   alt destept... (Vineri, 5 februarie 2010, 17:11)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Lucian

   e simplu, daca vrei digital simplu MPEG2, daca vrei digital HD, trebuie MPEG4; reglementarea in terestru pe antena e digital si atat deci MPEG2; Societatile de cablu or sa transmita si 2- pentru marea masa a oamenilor, si 4- pentru cei ce o sa-si permita un abonament mai scump, ca sa vada HD; teapa mare e cu tine, pentru ca desi nu stapanesti chestiile astea, lansezi sintagme sforaitoare ca sa iesi in evidenta; ei bine, te-ai remarcat...
  • 0 (0 voturi)    
   digital (Vineri, 5 februarie 2010, 20:05)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Lucian

   hai sa clarificam , ca vad ca esti varza, si la limba romana, si la partea asta de comunicatii: " standardul de trensmiseie a semnalului digital in romania.." = se va transmite si dupa standard analogic, si dupa digital,( si MPEG2, si MPEG4, si IPTV) - adica pentru toate pungile; apoi , vorbind de cele 14 canale digitale terestre, acestea se prind cu recept. DVB-T MPEG2; NU EXISTA NIMENI cu scaun la cap in Rom.care si-a cumparat TV cu DVB-T ,ca sa prinda cele 14 can, terestre, si sa-l tina impachetat pana cand se va da drumul la cele 14 ch. Nu stiu ce a gandit Lucian cand a afirmat asta. (Cei ce au cumparat aparate cu recept. digital, au cumparat pentru cablu si vad acum si canale digitale, si can digi HD, in probe, dar in marea maj. e doar o situatie temporara, specifica societatii respective.) Pe de alta parte, unele firme produc canale HD, dar aceste canale au tinta societatile de cablu, de unde sa ia bani buni pe ele, ca nu o sa-i dea nea Gh. de la Cucuieti - bani Pro-tvului ca sa prinda HD.. Apoi, ultimul aspect, toate transmisiile digitale societatile le vor coda, ca sa se protejeze, si o sa luam decodorul de la societate, marea majoritate in custodie, si ala o sa faca toata treaba... NU DISCUTAM despre perioadele de probe, tranzitii... cam asta e viitorul anuntat, da nu bagati mana in foc, ca la noi se poarta...
 • +4 (4 voturi)    
  Oricum nu mai conteaz (Vineri, 5 februarie 2010, 14:08)

  msrp [anonim]

  Nu va mai conta daca e gratis sau nu. Oricum in 2012 va veni sfarsitul lumii, am vazut eu intr-un film! :D
  • +2 (2 voturi)    
   Ţeapă!!!! (Miercuri, 24 martie 2010, 19:33)

   Silviul [anonim] i-a raspuns lui msrp

   Cetăţene vorbim despre România. Sfârşitul o să întârzie 80 de ani la noi.
 • 0 (0 voturi)    
  hai sa pierdem vremea (Vineri, 5 februarie 2010, 14:56)

  Io [anonim]

  Cum cele 2 multiplexe sunt pe fata cu dedicatie pentru SNR, e mai complicat de inteles de ce nu se hotaraste statul in ce fel sa-si mute banii dintr-un buzunar in altul.
  • 0 (0 voturi)    
   Dedicaţie!!! (Miercuri, 24 martie 2010, 19:35)

   Silviul [anonim] i-a raspuns lui Io

   Fără număr fără număr pentru SNR! Ne auzim în campanie.
 • 0 (0 voturi)    
  Comparatie incompleta (Vineri, 5 februarie 2010, 16:41)

  info [anonim]

  Guvernele celorlalte tari europene au initiat programe de informare a populatiei. Exista chiar si fonduri alocate de la buget pentru ajutorarea familiilor cu venituri mici in achizitionarea noilor receptoare.
 • -1 (1 vot)    
  Statistica total eronata !!! (Vineri, 5 februarie 2010, 17:50)

  Sorin_Oradea [anonim]

  Datele lor statistice sunt total aiurea.De exemplu din cauza ca sunt obligat sa platesc abonament la TVR cu toate ca sunt abonat RDS si ca mine mai sunt o gramada. Este o mare porcarie aceasta taxa la TVR precum si cea de radio pt. ca de exemplu nu am aparat radio dar sunt obligat sa le platesc altfel nu imi ia banii pe factura de curent.
  • +1 (1 vot)    
   TVR (Vineri, 5 februarie 2010, 20:15)

   soferul [utilizator] i-a raspuns lui Sorin_Oradea

   Nu platesti abonament la TVR, ci platesti o taxa pt televizor (la fel cum platesti impozit pt masina chiar daca circuli numai cand e luna plina). RDS/UPC/etc preiau TVR pe gratis.
  • +2 (2 voturi)    
   Taxa TV (Vineri, 5 februarie 2010, 23:35)

   DC [anonim] i-a raspuns lui Sorin_Oradea

   Si in Anglia se plateste o taxa de licenta care probabil merge la BBC.
 • +2 (2 voturi)    
  treburile o sa functioneze cam asa. (Vineri, 5 februarie 2010, 20:01)

  florin [anonim]

  eu locuiesc in italia. italienii au inceput deja cu tv. digitala de aproape 2 ani.digitalizarea au inceput sa o faca pe judete. mi-am cumparat un simplu decodor si l-am conectat la tv.singurul inconvenient este ca trebuie sa folosesti doua telecomenzi.asta ar fii varianta clasica. daca nu iti cumperi tv.de noua generatie si ai decodorul incorporat. in italia nu se mai vand tv.fara dec. incorporate.(e data lege). semnalul iti ajunge in casa prin antena normala cu elementi cum era odata. sunt si decodoare mai sofisticate in care introduci cartele cum ar fi cele de la digi tv. si poti urmarii si canale in plus de la tv.private, practic ceea ce te intereseaza. nu va speriati nu e complicata treaba. si apoi ai cel putin semnal bun(stereo) si imagine mai buna.
 • 0 (0 voturi)    
  Parole, parole! (Vineri, 5 februarie 2010, 20:49)

  cocosatu' [anonim]

  Un articol plin de BALBE! Cum adica "SNR are nevoie de "doua veri" ca sa-si digitalizeze retelele, fara a ajunge insa la 100% acoperire in populatie" Spune domnule cate procente din populatie va acoperi SNR pana la 1 ianuarie 2012, nu ce nu poate!
  • +1 (1 vot)    
   Doua veri (Sâmbătă, 6 februarie 2010, 10:42)

   Eugen [anonim] i-a raspuns lui cocosatu'

   Doua veri pentru ca cea mai maare parte din infrastructura SNR se compune din turnuri/piloni situati pe varful muntilor, ex:Tampa, Costila, Cristianu, Mg.Odobesti(Vrancea) si vara se pot executa lucrari deoarece iarna, partial toamna si primavara pe pilon se depune chiciura sau gheata si e foarte greu de lucrat pe pilon, riscannt, asa ca vara nu e nici o problema. Cam 5-6 luni se poate lucra foarte bine. Termenul de vara in context se refera la sezonul cald, nu trebuie luat motta mo
   • -1 (1 vot)    
    doi veri nu doua veri (Duminică, 7 februarie 2010, 9:36)

    ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Eugen

    Se cauta doi veri la care sa se dea contactul....
    • 0 (0 voturi)    
     ovidel stii in ce te bagi?? (Duminică, 7 februarie 2010, 20:00)

     anonim [anonim] i-a raspuns lui ovidiu

     S-a gasit, unul este Verizon, al doilea il spui tu ca vad ca esti destept....
   • 0 (0 voturi)    
    Dom'le... (Miercuri, 24 martie 2010, 19:37)

    Silviul [anonim] i-a raspuns lui Eugen

    Dom'le.... şefu a avut dreptate dom'le.... Iarna nu-i ca vara dom'le....
 • 0 (0 voturi)    
  drcodoare (Sâmbătă, 3 decembrie 2011, 20:58)

  tika alba [anonim]

  Acum locuiesc in Romania si pentru receptionarea canalelor italienesti mi-am cumparat parabola.Majoritatea canalelor italienesti sunt codate acum si as dori sa achitionez doua decodere sau un decoder mai sofisticat cu doua cartele pentru doua tv.Stie cineva de unde pot cumpara decodere si cam la ce pret?Va multumesc pt intelegere.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by