1.300 de expozanti participa la The Mobile World Congress, cel mai mare targ de telefonie mobila din lume care a inceput luni in Barcelona, fiind asteptati peste 47.000 de vizitatori, cam acelasi numar de oameni ca anul trecut, insa sub cei peste 55.000 de vizitatori prezenti la editia din 2008, potrivit estimarilor organizatorului evenimentului, asociatia operatorilor GSM (GSMA), informeaza AFP. In timp ce Samsung si Sony Ericsson si-au prezentat inca de ieri noile creatii, GSMA a anuntat luni ca 24 de operatori au format o alianta ce-si propune crearea unei platforme open-source de aplicatii pentru telefoanele mobile, in efortul de a concura cu App Store al Apple, iar Nokia si Intel au anunat ca vor lansa un nou sistem de operare, MeeGo.

Alianta celor 24 de operatori este sustinuta de trei dintre cei mai mari producatori de telefoane mobile din lume - LG Electronics, Samsung si Sony Ericsson, a anuntat luni GMA Association citata de Reuters.

Alaturi de acestia printre parteneri se mai numara operatori precum AT&T, Bharti Airtel, China Mobile, MTN Group, NTT DoCoMo, Orange, Orascom Telecom, Telefonica si Vodafone.

Samsung si-a lansat cel mai nou smartphone, Samsung Wave, si promite un rival pentru iPad-ul Apple

Samsung si Sony Ericsson si-au prezentat inca de duminica noile modele de smartphone-uri prin care incearca sa castige cote de piata. Samsung Electronics a anuntat duminica lansarea primului sau smartphone pe care ruleaza propriul sau sistem de operare, bada, lansat anul trecut.

Potrivit Wall Street Journal, noul smartphone, numit Samsung Wave, va fi disponibil spre vanzare la nivel global incepand cu luna aprilie din acest an. Samsung, al doilea mare producator de telefoane mobile la nivel mondial, a anuntat la inceputul acestei luni ca intentioneaza sa-si tripleze vanzarile de smartphone-uri in acest an, pana la peste 18 milioane unitati, fata de sase milioane unitati vandute anul trecut.

Mai mult, citand declaratiile acordate intr-un interviu la Barcelona de J.K. Shin, presedinte al diviziei de telefonie mobila in cadrul Samsung, Bloomberg informeaza ca producatorul sud-coreean are in plan si lansarea unui tablet PC care sa concureze cu recet lansata tableta iPad a Apple.

Tot duminica si Sony Ericsson a dezvaluit trei noi terminale de tip smartphone, dintre care doua care au la baza sistemul de operare open-source Android de la Google, Xperia X10 Mini si X10 Mini Pro, iar unul sistemul de operare Symbian al Nokia, respectiv Vivaz.

Cele trei noi telefoane vor incepe sa fie comercializate incepand cu trimestrul doi al acestui an.

Nokia si Intel vor lansa un nou sistem de operare, MeeGo

Luni, Nokia si Intel au anuntat contopirea celor doua sisteme de operare bazate pe Linux, Maemo si respectiv Moblin, si crearea unei noi platforme de operare Linux, respectiv MeeGo, informeaza Reuters.

Conform anuntului Nokia, noua platforma va fi lansata in al doilea trimestru al lui 2010, iar terminale pe care sa ruleze acest sistem de operare vor fi introduse in piata spre sfarsitul acestui an.

Saptamana trecuta, o sursa apropiata procesului declarase pentru Bloomberg ca Nokia nu va avea un stand in cadrul evenimentului The Mobile World Congress din acest an si ca producatorul finlandez a luat o decizie "strategica" de a nu prezenta noi telefoane la Mobile World Congress din Barcelona.

Prezentare Samsung Wave:

Xperia X10 mini si Xperia X10 mini pro, de la Sony Ericsson: