Tarifele platite de operatorii alternativi de telecomunicatii catre Romtelecom pentru utilizarea conexiunii de acces a acestui operator catre utilizatorii finali vor scadea in perioada urmatoare, potrivit unui proiect de decizie al autoritatii de reglementare supus marti spre dezbatere publica. Reglementarea prevede reducerea tarifelor de acces la "bucla locala", denumirea tehnica data circuitului fizic care face legatura intre utilizatorul final si repartitorul principal dintr-o retea publica de telefonie fixa, segment pe care Romtelecom este furnizor dominant cu o cota de piata de 69%.

„Stabilirea tarifelor de acces la bucla locala la nivelul rezultat in urma calcularii costurilor de furnizare a acestei resurse ar trebui sa stimuleze utilizarea mai activa a infrastructurii Romtelecom de catre operatorii alternativi pentru furnizarea de servicii in banda larga", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Potrivit noului model de calcul al costurilor, autoritatea de reglementare (ANCOM) propune aplicarea tarifului de 6,67 euro/luna, fata de tariful actual de 8,37 euro/luna, pentru accesul total la bucla locala, incepand cu data de intai a lunii urmatoare dupa intrarea in vigoare a deciziei, iar pentru acces partajat tariful de 1,14 euro/luna, fata de tariful actual de 4,20 euro/luna, incepand cu 1 iulie 2011.

Pentru ca Romtelecom sa-si poata ajusta gradual planurile de afaceri, tariful pentru accesul partajat la bucla locala va scadea in trei etape, astfel: incepand cu data intai a lunii urmatoare intrarii in vigoare a deciziei tariful va fi de 3,18 euro/luna, incepand cu data de 1 ianuarie 2011 tariful va fi de 2,16 euro/luna pentru ca, incepand cu data de 1 iulie 2011, acesta sa fie de 1,14 euro/luna.

UPDATE: Orange: Remediile propuse, inclusiv tarifele, nu sunt suficiente pentru o deschidere reala a pietei. Vodafone analizeaza

Contactati de HotNews.ro, oficialii Orange Romania au tinut sa precizeze ca noua reglementare ar trebui imbunatatita.

"Apreciem actiunea ANCOM de reducere a tarifelor pentru accesul la bucla locala. In forma lor actuala insa, remediile propuse (inclusiv tarifele) nu sunt suficiente pentru a permite o deschidere reala a pietei. De asemenea, piata de gros a serviciilor broadband, esentiala pentru dezvoltarea concurentei, nu a fost analizata. In concluzie, decizia ANCOM trebuie imbunatatita, iar Orange Romania va furniza toate elementele in acest sens in perioada de consultare publica", a declarat Dorin Odiaţiu, director de marketing al Orange Romania.

Reprezentantii Vodafone Romania au precizat ca vor analiza documentele supuse consultarii si vor formula "un raspuns oficial in aceasta privinta in termenul stabilit de catre ANCOM”.

Anul trecut, Orange a acuzat ca pretul accesului prin bucla locala este mai mare decat preturile de retail la internet broadband

Revizuirea tarifelor de acces la "bucla locala" a fost ceruta insistent anul trecut, in special de catre oficialii Orange, care au avertizat ca pretul accesului prin bucla locala este mai mare decat preturile de retail la internet broadband.

"Cea mai rapida varianta de a intra pe piata de broadband fix este sa folosesti ceea ce Uniunea Europeana numeste "bucla locala partajata", respectiv partajarea buclei locale cu operatorul istoric care are reteaua construita de zeci de ani de zile si care are un fel de monopol. In conditiile actuale in care preturile de retail sunt mai joase decat pretul stabilit pe bucla locala, este practic imposibil sa intri prin aceasta solutie pe piata", spunea la vremea respectiva Dorin Odiatiu, directorul de marketing al Orange Romania .

Oficialii Romtelecom au precizat atunci ca "pretul stabilit pentru acces este astazi semnificativ mai scazut decat media europeana (in 2004 era printre cele mai scazute din Europa)" si ca se lucreaza deja la un nou model de calcul al costurilor.

Proiectul de decizie este postat spre consultare publica pana pe 9 aprilie, urmand ca dupa incheierea acestei perioade si analizarea observatiilor, autoritatea sa transmita spre consultare un set de masuri catre Comisia Europeana si autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre ale UE, inainte de adoptarea acestuia.