Guvernul a aprobat strategia nationala eRomania, care promite modernizarea statului prin informatizarea interactiunii cu cetatenii si companiile, prin intermediul unui portal care sa cuprinda zeci de servicii publice in format electronic, alocand circa jumatate de miliard de euro pentru anii 2010-2013. Dincolo de aceasta promisiune insa, lucrurile sunt blocate, iar bugetul Ministerului Comunicatiilor nu are acum decat circa 3-4 milioane euro. Autoritatile asteapta rectificare bugetara sau ca firmele castigatoare sa vina cu credite solide de la banci pentru a demara lucrarile la un proiect prin care s-au promis 20 de servicii publice in format electronic pana la finele lui 2009.

Potrivit strategiei eRomania aprobate de Executiv, pentru acest proiect vor fi alocati in 2010 245,1 milioane lei, in 2011 se vor aloca 714,5 milioane lei, in 2012 - 575,8 milioane lei iar in 2013 - 364,8 milioane lei.

  • Director MCSI, despre aprobarea strategiei eRomania: Fara buget nimeni nu poate face nimic

Ce inseamna acest lucru? Doar un angajament ca lucrarile vor fi o prioritate, spune Andrei Savulescu, director in cadrul Ministerului Comunicatiilor.

"Aprobarea strategiei de catre Guvern inseamna ca Executivul si-a insusit faptul ca furnizarea serviciilor, de care s-a vorbit anul trecut ca vor trebui implementate, reprezinta o prioritate. Asta inseamna ca atunci cand vor exista disponibilitati la buget or sa fie alocati cu prioritate catre acest domeniu. In masura in care sunt bani la buget, altfel nimeni nu poate face nimic", a explicat Andrei Savulescu.

  • Finantarea existenta in prezent pentru eRomania: Circa 3-4 milioane euro

Realitatea este insa ca in prezent nu exista finantare decat partiala si doar pentru unul din cele doua proiecte de circa 22 milioane euro ale caror licitatii au fost deja castigate in 2009. Mai precis, anul trecut, Ministerul Comunicatiilor a deschis o serie de licitatii care urmaresc dezvoltarea de servicii publice care sa fie accesibile electronic de catre cetateni si care sa fie integrate intr-un singur portal, eRomania.

Prima astfel de licitatie, eRomania1, pentru care a fost alocata o suma estimata de 42,1 milioane lei (fara TVA) ar fi presupus crearea unui sistem format dintr-un portal eRomania care sa integreze alte 13 subsisteme de tip portal cu diverse servicii, respectiv: «e-Justitie », « e-Agricultura », « e-Mediu », « e-Transport », « e-IMM-uri », « e-Functionari Publici », « e-Turism », « e-Cultura », « e-Statistica », « e-Educatie », « e-Cetatean », « e-Asociere », « e-Sanatate ».

Licitatia a fost castigata de un consortiu format din firmele Sysware, Totalsoft, Provision, Star Storage, Softwin si Teamnet, care nu au semnat insa decat un acord cadru, nu si contractele subsecvente care sa dea drumul lucrarilor. Cea de-a doua licitatie, eRomania2, castigata de Omnilogic (potrivit ZF), in valoare tot de circa 10 milioane euro, viza crearea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania.

"Din cate stiu eu pana acum exista finantare pentru eRomania2. Pentru eRomania 1 s-ar putea fie finantare fie la rectificare bugetara fie sa se foloseasca alte surse de finantare decat direct credite de angajament sau la fel de bine s-ar putea decide ca finantarea de la eRomania2 sa fie data la eRomania1, depinde ce se decide ca este prioritar. Nu putem face nimic acum decat in masura bugetului aprobat, care in prezent este de aproximativ 3-4 milioane euro", a spus Savulescu.

  • Castigatorii licitatiilor trebuie sa convinga bancile sa le acorde credite

Acesta sustine ca s-a stabilit cu firmele castigatoare ale licitatiilor ca banii sa fie alocati prin credite angajament in urmatorii trei ani.

"Banii vor fi livrati prin credite de angajament, ce vor fi platiti in urmatorii trei ani. Nimeni nu spune ca vor fi acordati la jumatatea acestui an, la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor. Si atunci singura posibilitate este ca firma care a castigat licitatia sa se duca la banca cu acordul cadru semnat si cu legea care arata ca pe baza creditului de angajament banii vor fi dati la un moment dat si daca banca considera ca este suficient de solid contractul respectiv le va da bani pentru a incepe lucrarile, urmand ca banca sa-si recupereze banii in momentul in care creditul de angajament se transforma in credit bugetar deci bani in contul MCSI", a mai explicat Andrei Savulescu.

  • Cum se face istorie in Romania: Un portal in stadiu de concept din iunie 2009

Portalul eRomania a fost lansat in stadiu demosntrativ sau ca si concept in iunie 2009, moment la care premierul Emil Boc prezent la eveniment a declarat cu o secundă înainte de a lansa site-ul că “acum se face istorie”.

Dora Coardos, sef departament e-learning in ICI, avea sa precizeze in luna septembrie 2009 ca in forma respectiva site-ul a fost creat de "cinci-sase copii" din cadrul ICI, institut subordonat ministerului comunicatiilor, iar "continutul a fost luat de pe diverse site-uri, de unde au gasit".

Prin intermediul acestui portal, ministerul promitea sa ofere 17 servicii publice pana la sfarsitul lui 2009. De atunci si pana in prezent, portalul eRomania este tot in stadiul de "concept".

  • Costa intr-adevar jumatate de miliard de euro crearea proiectului eRomania?

O intrebare fireasca este de asemenea daca pentru crearea acestor doua proiecte, eRomania1 si eRomania2, este intr-adevar necesar sa fie alocate peste 22 de milioane de euro. Mai mult, pentru intreaga strategie eRomania, deci alte asemenea platforme IT care ar urma sa fie interconectate este necesar, potrivit Ministerului Comunicatiilor, sa se aloce sute de milioane de euro, bani de la bugetul de stat.

Cel putin pana in prezent, Ministerul Comunicatiilor nu a oferit explicatii in legatura cu aceste sume, in pofida mai multor solicitari HotNews.ro.