Implementarea cu prioritate a strategiei eRomania, decizie luata recent de Guvernul Romaniei, implica mai mult decat un simplu site sau portal, asa cum s-a speculat, fiind vorba despre interconectarea intregii administratii publice din Romania, atat centrala cat si locala, a declarat miercuri ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu. Potrivit acestuia, suma de circa 500 milioane euro estimata pentru implementarea acestui proiect va avea ca surse fonduri structurale UE, alte tipuri de fonduri nerambursabile, parteneriate de tip public-privat, credite furnizor, credite de angajament si concesiuni de servicii si outsourcing.

“Strategia eRomania implica mai mult decat un simplu site sau portal, asa cum s-a speculat. Este vorba despre interconectarea intregii administratii publice din Romania, atat centrala cat si locala, astfel incat sa intram in randul lumii din punctul acesta de vedere. Venim in intampinarea cetateanului pentru ca acesta sa nu mai piarda nici timp, nici bani pe la usile institutiilor publice", a declarat ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu.

Tipurile de servicii vizate de proiectul eRomania:

  • electronice (ex: infiintarea de firme, avize de constructie, schimbarea adresei, plata taxelor si impozitelor);
  • de informare on-line (ex: transport, justitie, agricultura, turism);
  • suport (ex: interoperabilitate, autentificare, Punct Unic de Contact, facturare electronica).

Ministerul comunicatiilor a mai precizat ca pe termen scurt si mediu, strategia eRomania isi propune realizarea a 300 de servicii electronice operationale pana la sfarsitul anului 2011, interconectarea si informatizarea completa a Guvernului Romaniei si a tuturor institutiilor publice, astfel incat accesul cetateanului si a mediului privat la serviciile publice sa fie direct si nelimitat.

Ministerul Comunicatiilor anuntase luni faptul ca Guvernul a aprobat strategia eRomania, alocand pentru aceasta aproape jumatate de miliard de euro pentru perioada 2010-2013. Astfel, in 2010 vor fi alocati 245.100.000 lei, in 2011 – 714.500.000 lei, in 2012 – 575.800.000 lei, iar in 2013 – 364.800.000 lei.

  • Doua licitatii castigate pentru eRomania, lucrari neincepute

Anul trecut, ministerul a deschis o serie de licitatii care urmaresc dezvoltarea de servicii publice care sa fie accesibile electronic de catre cetateni si care sa fie integrate intr-un singur portal, eRomania, iar doua licitatii au fost deja castigate. Lucrarile efective insa nu au inceput pana in acest moment.

Prima licitatie, proiectul eRomania1, are o valoare estimata a fondurilor alocate de la buget de 42,1 milioane euro (fara TVA) si vizeaza crearea unui sistem format dintr-un portal eRomania care sa integreze alte 13 subsisteme de tip portal cu diverse servicii publice electronice. Licitatia a fost castigata de un consortiu format din firmele Sysware, Totalsoft, Provision, Star Storage, Softwin si Teamnet, care nu au semnat insa decat un acord cadru, nu si contractele subsecvente care sa dea drumul lucrarilor. Cea de-a doua licitatie, eRomania2, castigata de Omnilogic, in valoare tot de circa 10 milioane euro, viza crearea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania.

Contactat de HotNews.ro, Andrei Savulescu, director in cadrul Ministerului Comunicatiilor a explicat insa ca efectiv bani la buget pentru demararea lucrarilor nu sunt decat circa 3-4 milioane euro. De asemenea nu s-a luat inca o decizie daca acestia sa se duca catre eRomania1 sau catre eRomania2 sau catre ambele proiecte.

"Din cate stiu eu pana acum exista finantare pentru eRomania2. Pentru eRomania 1 ar putea fi finantare fie la rectificare bugetara fie sa se foloseasca alte surse de finantare decat direct credite de angajament sau la fel de bine s-ar putea decide ca finantarea de la eRomania2 sa fie data la eRomania1, depinde ce se decide ca este prioritar. Nu putem face nimic acum decat in masura bugetului aprobat, care in prezent este de aproximativ 3-4 milioane euro", a spus Savulescu.

UPDATE: Emil Boc: Guvernul nu are in prezent fonduri disponibile pentru eRomania

Guvernul nu are in prezent disponibile fonduri pentru finantarea portalului online 'e-Romania', insa acesta va fi bugetat atunci cand vor exista bani, a declarat, miercuri, la Iasi, premierul Emil Boc, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, Executivul si-a exprimat doar intentia de a realiza acest portal, printr-un memorandum initiat de Ministerul Comunicatiilor.

'Nu a fost alocat niciun leu, pentru ca nu avem bani. Dar, in masura in care vor fi resurse financiare, se vor aloca', a spus Boc.

El a reprosat presei faptul ca ar minimaliza oportunitatea crearii portalului online si a explicat ca platforma online va ajuta intreprinzatorii sa-si transmita mai usor declaratiile catre autoritati, in sistem electronic.

'As vrea sa nu dezinformati opinia publica, ci sa spuneti lucrurilor pe nume - este vorba despre intentia Ministerului Comunicatiilor si a Guvernului de a avea portalul 'e-Romania', asa cum exista peste tot in lume, in anii urmatori. Astfel, unificarea declaratiilor fiscale se va putea face prin internet si este o singura declaratie. Declaratiile pe care le depunem la diverse structuri ale statului trebuie sa fie facute online printr-un portal care sa reuneasca toate structurile statului centrale si locale', a explicat premierul Boc, citat de Agerpres.

Portalul eRomania a fost lansat in stadiu demonstrativ sau ca si concept in iunie 2009, moment la care premierul Emil Boc prezent la eveniment a declarat inainte de a lansa site-ul ca “acum se face istorie”. Mai tarziu, oficiali din cadrul Institutului National de cercetare in Informatica (ICI), institut subordonat ministerului comunicatiilor, aveau sa precizeze ca in forma in care a fost lansat, criticata pentru amatorism si texte luate de pe Wikipedia, site-ul a fost creat de "cinci-sase copii" din cadrul ICI, iar "continutul a fost luat de pe diverse site-uri, de unde au gasit".

Prin intermediul acestui portal, ministerul promitea sa ofere 17 servicii publice pana la sfarsitul lui 2009. De atunci si pana in prezent, portalul eRomania este tot in stadiul de "concept".