Hotararea de Guvern care stabileste conditiile, taxele si tipul procedurii de acordare a licentelor pentru utilizarea frecventelor radio in sistem digital terestru, prin care romanii vor putea receptiona gratuit posturi TV in format digital, va fi aprobata saptamana viitoare de catre Guvern, a declarat pentru HotNews.ro Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor. Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern, castigatorii primelor doua multiplexe digitale prin care romanii vor putea receptiona gratuit 14 canale TV in format digital ar trebui sa fie desemnati pana la 31 mai 2010.

"Obiectiile care au venit la un moment dat din partea Ministerului de Finante au fost solutionate. Astfel, proiectul se afla in prezent la Ministerul Justitiei, in prefaza de obtinere de avize. Hotararea de Guvern va fi aprobata saptamana viitoare. Avand in vedere ca Hotararea de Guvern va fi aprobata saptamana viitoare, termenele din strategia de trecere la televiziunea digitala vor fi respectate", a precizat pentru HotNews.ro Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor.

Ministrul nu a oferit pana la acest moment detalii despre felul in care au fost solutionate obiectiile Ministerului de Finante.

  • Hotararea de Guvern a fost promisa si luna trecuta. De ce se intarzie?

La inceputul lunii trecute (5 februarie), presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, avertiza ca termenele de acoperire a populatiei din proiectul de Hotarare de Guvern privind trecerea la televiziunea digitala terestra sunt din ce in ce mai putin realiste cu cat se intarzie mai mult punctul de declansare a procedurii de selectie, respectiv adoptarea in Guvern a acestui act.

Aprobarea acestui act normativ ar fi urmata de o decizie a presedintelui ANCOM care sa detalieze desfasurarea procedurii stabilite de Guvern si apoi elaborarea si publicarea caietului de sarcini.

Contactati in aceeasi zi de HotNews.ro, oficialii Ministerului Comunicatiilor (MCSI) declarau:

  • "In aproximativ doua saptamani MCSI va trece prin Guvern o hotarare, deja aflata pe circuitul de avizare, care va stabili calendarul de acordare a licentelor si pana la sfarsitul acestei luni se va intruni Comitetul interdepartamental, coordonat de MCSI, care va elabora conditiile si criteriile de acordare a licentelor. Nici un cetatean al Romaniei nu va ramane fara semnal digital iar toate criteriile de implementare a Strategiei de trecere de la televiziunea analogica la cea digitala vor fi stabilite pana la data de 25 februarie, aproximativ. A existat o intarziere de o luna de zile datorita conditionalitatilor de pret pentru acordarea licentelor impuse de catre Ministerul Finantelor".

Conform proiectului de Hotarare de Guvern, primele doua multiplexe digitale ar urma sa se acorde pana la 1 iulie 2010, castigatorii procedurilor de selectie comparativa urmand sa fie desemnati pana la 31 mai 2010. In cazul ambelor multiplexe, taxa de licenta este de 2,5 milioane euro, licentele urmand a fi acordate pe 10 ani cu posibilitatea prelungirii.

Pentru a face loc serviciilor 4G si a eficientiza spectrul radio, Romania si alte tari UE s-au obligat sa inlocuiasca transmisia analogica terestra cu cea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012. Masura ar afecta imediat o mare parte din cele circa 1,6 milioane gospodarii din Romania, care se presupune ca ar receptiona acum, gratuit, programe TV in format analogic, din eter, prin antena. Pentru un impact cat mai mic, statul promite o infrastructura de emisie digitala terestra prin care se vor putea receptiona gratuit 14 posturi TV (posturile publice nationale si principalele posturi private transmise terestru).