Lipsa independentei autoritatii de reglementare in comunicatii si faptul ca Ministerul Comunicatiilor are sarcini de reglementare si in acelasi timp este actionar la Romtelecom si Radiocom sunt motivele pentru care Comisia Europeana a deschis doua proceduri de infringement impotriva Romaniei in 2009. Vineri, autoritatile romane vor prezenta la Bruxelles stadiul solutiilor prin care incearca inchiderea acestor doua proceduri de incalcare a dreptului comunitar.

  • Infringement pentru lipsa independentei autoritatii de reglementare. Actul de infiintare ANCOM sta la Senat din mai 2009

Procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei pentru lipsa independentei arbitrului telecom a fost deschisa in luna ianuarie 2009, pe motiv ca deciziile guvernamentale din 2008 de demitere a sefului autoritatii de reglementare telecom (ANRCTI) si ulterior, in ciuda unei hotarari judecatoresti care suspenda aceasta decizie, de restructurare si redenumire a institutiei, au afectat independenta autoritatii.

In urma discutiilor cu oficialii europeni, autoritatile romane au dat la inceputul lunii martie a anului trecut o noua Ordonanta de Urgenta (nr 22/2009) de infiintare a unei noi autoritati de reglementare telecom, ANCOM. Potrivit ordonantei, noua autoritate este trecuta sub controlul Parlamentului, iar conducerea ar urma sa fie nominalizata prin decret prezidential, la propunerea Guvernului.

Problema este ca desi actul normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor, nu reuseste sa treaca de Senat. Mai precis, din mai 2005 si pana in prezent ordonanta in cauza a fost inscrisa de peste 20 de ori pe ordinea de zi a plenului Senatului, fara insa a fi si aprobata. La intalnirea de vineri cu Neelie Kroes, comisarul european pentru agenda media, ministrul roman al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, isi va exprima increderea ca acest act se va aproba curand:

  • "Legea de aprobare a Ordonantei de urgenta nr. 22/2009 privind infiintarea ANCOM se afla la Senat, iar MCSI este increzator ca aceasta va fi adoptata in curand. Adoptarea legii respective va permite inchiderea cazului de infringement", spune ministerul.
  • Infringement pentru ca ministerul reglementeaza si detine si actiuni in companii telecom. Pana la 1 mai 2010, vor fi modificate mai multe acte legislative

In luna octombrie a anului trecut, Comisia Europeana a deschis inca o procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei pentru nerespectarea normelor comunitare care impun separarea dintre autoritatile de reglementare in sectorul telecomunicatiilor si furnizorii de servicii. Bruxelles-ul avertizeaza ca Ministerul Comunicatiilor are sarcini de reglementare in Romania, in conditiile in care este actionar la Romtelecom si Radiocom.

La momentul respectiv, Ministerul Comunicatiilor a raspuns dur oficialilor europeni acuzand ca nu inteleg situatia din Romania si ar dori, in fapt, privatizarea Romtelecom si Radiocom.

Autoritatile romane vor transmite vineri comisarului european ca vor modifica mai multe acte legislative pana la 1 mai 2010.

  • "Solutionarea cazului de infringement privind separarea functiei de reglementare a MCSI de cea de proprietate si control asupra operatorilor care furnizeaza retele si/sau servicii de comunicatii electronice. Pana la data de 1 mai 2010, vor fi modificate mai multe acte legislative pentru a solutiona problema de mai sus", se arata in comunicatul MCSI.