Suma de 500 milioane euro pentru proiectul eRomania nu mi se pare deloc mare, iar daca-si atinge scopul costurile de implementare vor fi uitate foarte repede, pentru ca beneficiile sunt imense, a declarat luni pentru HotNews.ro Costel Todor, commercial vice-president in cadrul Siveco Romania, prezent la un eveniment pe teme de e-Guvernare. Proiectul eRomania pentru care autoritatile estimeaza ca vor aloca circa jumatate de miliard de euro pentru anii 2010-2013 promite modernizarea statului prin informatizarea interactiunii cu cetatenii si companiile, prin intermediul unei platforme, eRomania, ce va cuprinde zeci de servicii publice in format electronic.

"Va dau o comparatie reala, care nu are nici un fel de legatura cu Siveco. Bugetul Ministerului Justitiei in 2005 era de 400 milioane euro. Prin introducerea unui sistem informatic integrat, estimat in 2005 la 100 milioane euro (n.r potrivit acestuia realizarea acestui sistem este in prezent in licitatie publica) se vizau la acel moment economii de aproximativ 30 milioane euro pe an. Mie suma aceea (n.r referindu-se la suma de 500 milioane euro pentru eRomania) nu mi se pare deloc mare, iar daca-si atinge scopul costurile de implementare vor fi uitate foarte repede, pentru ca beneficiile sunt imense", a precizat pentru HotNews.ro Costel Todor, commercial vice-president in cadrul Siveco Romania.

Declaratia a fost facuta in cadrul Forumului Roman de eGuvernare, eveniment pe teme de e-guvernare organizat luni in Bucuresti de consortiul Media Consulta – Expotek – Pepper PR cu sprijinul Ministerului Comunicatiilor.

Pe marginea acestui subiect s-a mai exprimat luni si Sorin Mindrutescu, presedinte al Camerei de Comert Americane (AmCham) si CEO Oracle Romania, prezent la acest eveniment:

"Nu am vazut o defalcare a acestei sume. Proiectul eRomania este mai mult decit un portal - cum a fost receptionat, mi-e imposibil sa comentez suma. Personal cred ca este extrem de important ca un asemenea concept a aparut si ca in decursul timpului se va cristaliza. Ca suma este mare sau mica - sint detalii care fac diferenta. As vrea insa sa mai vedem si partea plina a paharului. Nu sint de acord ca atunci cind se prezinta un proiect de genul eRomania sa fie gasita cea mai mare piatra pentru a arunca in el", a spus Sorin Mindrutescu.

La inceputul lunii martie, Guvernul a aprobat strategia nationala eRomania, care promite modernizarea statului prin informatizarea interactiunii cu cetatenii si companiile, prin intermediul unei platforme, eRomania, ce va cuprinde zeci de servicii publice in format electronic, alocand circa jumatate de miliard de euro pentru anii 2010-2013. Ministerul a demarat anul trecut mai multe licitatii in cadrul acestui proiect, iar doua licitatii eRomania1 si eRomania 2 (in valoare de circa 22 milioane euro) au fost deja castigate.

Prima licitatie, eRomania1, proiect pentru care a fost alocata o suma estimata de 42,1 milioane lei (fara TVA) presupune crearea unui sistem format dintr-un portal eRomania care sa integreze alte 13 subsisteme de tip portal cu diverse servicii, respectiv: «e-Justitie », « e-Agricultura », « e-Mediu », « e-Transport », « e-IMM-uri », « e-Functionari Publici », « e-Turism », « e-Cultura », « e-Statistica », « e-Educatie », « e-Cetatean », « e-Asociere », « e-Sanatate ». Licitatia a fost castigata de un consortiu format din firmele Sysware, Totalsoft, Provision, Star Storage, Softwin si Teamnet. A doua licitatie, eRomania2, in valoare tot de circa 10 milioane euro a fost castigata de Omnilogic, vizand crearea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania.

Mai multe detalii despre situatia celor doua proiecte, aici.