Un nou studiu care isi propune sa examineze daca exista vreo legatura intre folosirea telefonului mobil si afectiunile pe termen lung, precum cancerul ori bolile neurologice, a fost lansat joi in cinci tari europene, respectiv Marea Britanie, Finlanda, Olanda, Suedia si Danemarca, informeaza Reuters. Studiul, considerat de organizatori drept unul dintre cele mai mari de acest gen, va examina pe o perioada de cel putin 20 de ani peste 250.000 de persoane cu varste intre 18 si 69 de ani.

"Pana acum cercetarile s-au concentrat in special asupra efectelor folosirii telefonului mobil pe termen scurt, mai putin de 10 ani", sustine Paul Elliott, profesor in cadrul universitatii Imperial College London, care coordoneaza cercetarea pe piata britanica.

In conditiile in care boli precum cancerul se dezvolta pe o perioada mare de timp, noul studiu international isi propune sa analizeze efectele folosirii telefonului mobil pentru o perioada de cel putin 20 de ani.

Cercetari realizate pana acum de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, Societatea Americana de Cercetare a Cancerului sau de catre Institute Nationale de Sanatate au ajuns la concluzia ca nu exista dovezi stiintifice care sa indice faptul ca folosirea telefonului mobil ar dauna sanatatii.

Profesorul Lawrie Challis, reprezentant al grupului independent MTHR, care va finanta contributia britanica la studiu, a declarat ca puse in balanta dovezile stiintifice nu sugereaza ca folosirea telefoanelor mobile ar cauza cancer.

"Dar nu putem exclude posibilitatea ca acestea sa o poata face. Nu s-a analizat o perioada suficient de mare de timp. Cei mai multi dintre noi nu au folosit telefoanele mobile mai mult de 10 ani. In multe cazuri de cancer dureaza uneori 10-15 ani pana la aparitia primelor simptome", a spus Lawrie Challis.

Participantii care accepta sa ia parte la acest studiu vor completa un chestionar online cu intrebari legate de modul de folosire a telefonului mobil, sanatate si stilul de viata. Cercetatorii vor monitoriza apoi felul in care folosesc acestia telefonul mobil si problemele de sanatate care s-ar putea ivi, inclusiv cancer sau afectiuni neurologice precum Alzheimer, pe o perioada de cel putin 20 de ani. Rezultate ale cercetarii vor fi anuntate treptat pe parcursul desfasurarii acestui studiu.

Mai multe detalii despre aceasta noua cercetare - aici.