Autoritatea pentru Protectia Datelor (ANSPDCP) va demara o investigatie pentru verificarea legalitatii prelucrarilor de date implicate in cazul politei de asigurare a locuintelor emisa de Astra pentru abonatii persoane fizice ai Romtelecom, in urma parteneriatului intre cele doua companii, si care promitea trei luni de gratuitate si incetarea acesteia in cazul in care clientii nu si-ar fi dat acordul, a precizat vineri pentru HotNews.ro Alina Savoiu, seful biroului juridic al autoritatii. Masura vine dupa ce joi, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis ca emiterea acestei polite este ilegala.

"Regula instituita de Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, modificata si completata, este aceea ca prelucrarea datelor personale ale unei persoane fizice, inclusiv dezvaluirea datelor, se efectueaza "numai cu consimtamantul persoanei in cauza, dat in mod expres si neechivoc", a precizat pentru HotNews.ro Alina Savoiu.

Cazurile de exceptie de la obligativitatea obtinerii consimtamantului sunt reglementate expres de art. 5 alin. (2) din Legea nr. 677/2001, astfel:

  • a) cand prelucrarea este necesara in vederea executarii unui contract sau antecontract la care persoana vizata este parte ori in vederea luarii unor masuri, la cererea acesteia, inaintea incheierii unui contract sau antecontract;
  • b) cand prelucrarea este necesara in vederea protejarii vietii, integritatii fizice sau sanatatii persoanei vizate ori a unei alte persoane amenintate;
  • c) cand prelucrarea este necesara in vederea indeplinirii unei obligatii legale a operatorului;
  • d) cand prelucrarea este necesara in vederea aducerii la indeplinire a unor masuri de interes public sau care vizeaza exercitarea prerogativelor de autoritate publica cu care este investit operatorul sau tertul caruia ii sunt dezvaluite datele;
  • e) cand prelucrarea este necesara in vederea realizarii unui interes legitim al operatorului sau al tertului caruia ii sunt dezvaluite datele, cu conditia ca acest interes sa nu prejudicieze interesul sau drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei vizate;
  • f) cand prelucrarea priveste date obtinute din documente accesibile publicului, conform legii;
  • g) cand prelucrarea este facuta exclusiv in scopuri statistice, de cercetare istorica sau stiintifica, iar datele raman anonime pe toata durata prelucrarii.

"Cu privire la situatia expusa, intrucat nu exista indicii referitoare aplicabilitatea acestor exceptii de la consimtamant si din comunicatul Romtelecom rezulta ca nu se cere consimtamantul expres al abonatilor pentru dezvaluirea datelor catre asigurator, s-a propus efectuarea unei investigatii din oficiu de catre compartimentul control al autoritatii, pentru verificarea legalitatii prelucrarilor de date implicate", a mai precizat Alina Savoiu.

Potrivit acesteia, "fapta ar putea constitui contraventia de prelucrare nelegala de date personale, ce se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.000 si 25.000 lei, potrivit Legii nr. 677/2001".

  • CSA a decis ca emiterea acestei polite incalca legislatia

Anuntul autoritatii pentru Protectia Datelor vine la o zi dupa ce Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat ca polita in cauza a fost emisa fara respectarea dispozitiilor legale privind contractele de asigurare precum si a obligatiilor de informare a asiguratilor si potentialilor asigurati.

CSA a decis de asemenea rezilierea tututor politelor in cauza Astra de asigurare a locuintelor incheiate prin Romtelecom si informarea tuturor clientilor operatorului cu privire la acest lucru.

Decizia CSA a venit in urma unui acord recent incheiat intre Romtelecom si Astra Asigurari, prin care o parte din clientii persoane fizice ai operatorului telecom s-au trezit cu polite de asigurare a locuintelor, polite gratuite pentru o perioada de trei luni de zile si care ar fi incetat in cazul in care clientii nu si-ar fi exprimat acordul cu privire la prelungirea acesteia.

Acordul mai prevedea ca daca in cele trei luni abonatii operatorului nu s-ar fi dus la magazinele Romtelecom sau nu ar fi sunat la 1930 sa refuze polita "cadou", se considera ca acestia si-au dat acordul pentru folosirea datelor personale (nume, prenume, numar/numere de telefon si adresa) de catre Astra.

  • Romtelecom asteapta argumentatia completa din partea CSA pentru a lua deciziile conform legii. Astra Asigurari promite un comunicat de presa saptamana viitoare

Contactati de HotNews.ro in legatura cu decizia CSA, oficialii Romtelecom au mentionat ca nu s-a dorit incalcarea legislatiei prin acest proiect si ca asteapta argumentatia CSA.

"Am luat act de decizia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din comunicatul de presa pe care l-a emis. Intentia noastra a fost si este sa ne conformam prevederilor legale pentru acest proiect in care am dorit sa oferim un cadou clientilor nostri, respectiv o asigurare gratuita de locuinta pentru o perioada de trei luni. Vom astepta sa vedem decizia finala cu argumentatia completa pentru a putea la randul nostru sa luam deciziile necesare, conform legii", au precizat pentru HotNews.ro oficialii Romtelecom.

In ceea ce priveste o explicatie din partea Astra Asigurari, oficialii acestui asigurator au precizat vineri pentru HotNews.ro ca "saptamana viitoare vom transmite un comunicat de presa privind pozitia ASTRA Asigurari".

Comunicatul oficial Astra-Romtelecom privind polita cadou, aici.