Comisia Europeana a transmis inca o notificare autoritatilor romane in care cere informatii si isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca Romania nu are inca o lege care sa garanteze independenta autoritatii de reglementare in comunicatii, fapt pentru care impotriva tarii noastre s-a deschis anul trecut o procedura de incalcare a dreptului comunitar. Autoritatile romane au acum la dispozitie doua luni pentru a da aceste informatii, iar in cazul in care raspunsul nu este multumitor, Comisia avertizeaza ca va trece la a doua etapa a acestei proceduri si ultima inainte de prezentarea acestui caz in fata Curtii Europene de Justitie.

Comisia Europeana a decis sa trimita inca o notificare de punere in intarziere (primul pas al unei proceduri de infringement), ingrijorata de faptul ca independenta autoritatii de reglementare in comunicatii (acum ANCOM) nu este garantata asa cum cer normele europene. Temerile oficialilor de la Bruxelles sunt legate de doua aspecte: primul - absenta unei legislatii stabile care sa garanteze independenta acestei autoritati, iar al doilea - faptul ca autoritatea poate fi oricand restructurata prin Ordonante de Urgenta ale Guvernului, lucru care s-a intamplat de mai multe ori in ultimii ani.

  • De ce s-a deschis procedura de infringement

Prima notificare de acest gen, in fapt primul pas al procedurii de incalcare a dreptului comunitar - infringement) a fost trimisa Romaniei in luna ianuarie a anului trecut, pe motiv ca deciziile din 2008 de demitere a sefului autoritatii de reglementare telecom (ANRCTI) si ulterior, in ciuda unei hotarari judecatoresti care suspenda aceasta decizie, de restructurare si redenumire a institutiei, au reprezentat o grava nerespectare a independentei autoritatii.

In aprilie 2009, autoritatile romane au informat Comisia de adoptarea unei noi Ordonante de Urgenta (22/2009 si despre care au anuntat ca este de comun acord cu oficialii europeni) de infiintare a unei noi autoritati de reglementare telecom, ANCOM, prin restructurarea celei anterioare, ANC. Noua autoritate era trecuta sub controlul Parlamentului, iar conducerea urma sa fie nominalizata prin decret prezidential, la propunerea Guvernului.

Cu toate acestea, mentioneaza oficialii Comisiei Europene, acest act nu a fost inca adoptat de catre Parlament. Drept urmare, autoritatile romane au acum la dispozitie doua luni pentru a trimite un raspuns multumitor in legatura cu acest fapt catre Comisia Europeana, in caz contrar Executivul European urmand sa declanseze a doua etapa a acestei proceduri si ultima inainte ca acest caz sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie.

  • UPDATE: De ce nu trece de Senat Ordonanta de Urgenta privind infiintarea ANCOM

Ministerul Comunicatiilor (MCSI) anunta luna trecuta ca a transmis cea de-a 6-a scrisoare catre presedintele Senatului, prin care solicita demararea masurilor necesare pentru ca textul legii de aprobare a OUG 22/2009 sa fie adoptat de urgenta, avertizand asupra posibilelor sanctiuni de la Bruxelles. De notat ca acest act normativ a trecut de Camera Deputatilor inca din aprilie 2009.

Contactat de HotNews.ro, Dan Georgescu, fostul sef al ANRCTI si in prezent presedinte al Comisiei de IT&C in cadrul PNL, a explicat care sunt aspectele pentru care acest act normativ nu trece de Senat.

"Textul Ordonantei 22 nu este aprobat de Senat deoarece exista un dezacord intre Guvern si opozitie asupra continutului. Principala prevedere care este in discutie este cea privitoare la numirea conducerii ANCOM. Desi in lege se spune ca ANCOM este trecut in control parlamentar, numirea conducerii se face la propunerea primului ministru prin decret prezidential. A doua prevedere asupra careia este opozitie este asupra faptului ca, in ordonanta se spune ca raportul anual de activitate al autoritatii se transmite Parlamentului, dar nu este nici o prevedere referitoare la efectele aprobarii sau respingerii acestui raport", a spus Georgescu.

Potrivit acestuia, Comisia Europeana nu a pus conditii asupra textului acestei ordonante, ci asupra respectarii principiului independentei si stabilitatii conduceri acestei autoritati.

"Ordonanta nu se aproba, din lipsa de cvorum. Este o lege organica si are nevoie de 69 de voturi pentru, dar desi a fost de zeci de ori in dezbatere in plenul Senatului nu a fost adoptata", a mai spus Dan Georgescu.

Pana la adoptarea si transformarea in lege, aceasta Ordonanta este in vigoare si produce efecte.

  • Inca un infringement pentru ca ministerul reglementeaza si detine si actiuni in companii telecom

Aceasta nu este singura procedura de infringement deschisa impotriva Romaniei pentru problemele pe piata telecom. In luna octombrie a anului trecut, Comisia Europeana a deschis inca o procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei pentru nerespectarea normelor comunitare care impun separarea dintre autoritatile de reglementare in sectorul telecomunicatiilor si furnizorii de servicii. Bruxelles-ul avertizeaza ca Ministerul Comunicatiilor are sarcini de reglementare in Romania, in conditiile in care este actionar la Romtelecom si Radiocom.

La momentul respectiv, Ministerul Comunicatiilor a raspuns dur oficialilor europeni acuzand ca nu inteleg situatia din Romania si ar dori, in fapt, privatizarea Romtelecom si Radiocom.

Pentru rezolvarea acestui caz, autoritatile romane au transmis recent comisarului european pentru agenda media, Neelie Kroes, ca vor modifica mai multe acte legislative pana la 1 mai 2010.