Nokia a depus vineri o plangere impotriva Apple la o instanta din districtul de vest din Wisconsin, acuzand ca in producerea iPhone si iPad 3G i-au fost incalcate cinci brevete tehnologice, a anuntat producatorul finlandez. Acesta este inca un pas al unei lupte in justitie initiate de Nokia in luna octombrie a anului trecut, disputa in care ambele companii se acuza reciproc pentru folosirea ilegala a unor tehnologii proprii brevetate.

Brevetele la care face referire Nokia privesc tehnologii pentru imbunatatirea transmisiilor de voce si date. Acesta este inca un pas al luptei in justitie dintre cele doua companii, proces initiat in luna octombrie a anului trecut de catre Nokia, care a acuzat Apple ca in dezvoltarea iPhone a incalcat 10 brevete tehnologice apartinand Nokia.

Tableta iPad a Apple a fost lansata in SUA la 3 aprilie, iar producatorul american a reusit sa vanda un milion de astfel de dispozitive in primele 28 de zile de comercializare, un ritm de vanzare extrem de alert comparativ cu iPhone care a atins pragul de un milion de terminale vandute dupa 74 de zile.

Potrivit Apple Insider, Apple va lansa oficial tableta iPad in afara SUA pe 28 mai, printre noile piete numarandu-se Franta, Germania, Italia si Spania. Gadgetul va intra oficial pe alte noua piete in iulie. In Franta si Germania preturile pornesc de la 499 euro pentru versiunea de 16 GB cu WiFi si ajung la 799 euro la versiunea cu 64 GB de stocare, 3G. In Marea Britanie preturile pleaca de la echivalentul a 505 euro.

Comunicatul oficial al Nokia, aici.

Un istoric al disputei in justitie intre Nokia si Apple, aici.