Romtelecom a inregistrat in primul trimestru din acest an un profit operational (EBIT) de 3,3 milioane euro, in scadere cu 75,9% fata de acelasi trimestru din 2009 si o scadere a veniturilor limitata la doar 3,3% pana la 194,8 milioane euro, arata datele prezentate miercuri de grupul elen OTE. Seful Romtelecom, Yorgos Ioannidis, sustine ca "rata profitabilitatii a fost afectata negativ in timpul acestui trimestru de o crestere semnificativa a costurilor generate de continut si a provizioanelor operate pentru restante".

"Reducerea consumului in Romania, in contextul in care inca nu s-a reluat cresterea economica, se face simtita si in piata de telecomunicatii. Clientii, atat persoane fizice cat si companii, sunt in continuare extrem de preocupati de costul serviciilor de telecomunicatii, iar noi ne straduim sa venim cu oferte care sa le satisfaca cerintele, insa e normal ca impactul acestora sa se resimta la nivel de venituri si profitabilitate. (...) Rata profitabilitatii a fost afectata negativ in timpul acestui trimestru de o crestere semnificativa a costurilor generate de continut si a provizioanelor operate pentru restante", a mentionat Yorgos Ioannidis.

  • Peste 4.000 de clienti atrasi la IPTV. Crestere cu 3% a unitatilor generatoare de venit

In pofida scaderii numarului de clienti pentru serviciile de telefonie fixa (peste 2,7 milioane linii de telefonie fixa, in scadere cu 7,9% fata de primul trimestru din 2009), Romtelecom a continuat sa inregistreze cresteri pe segmentele de internet broadband si televiziune, operatorul ajungand la 4 milioane si jumatate de unitati generatoare de venituri in primul trimestru din acest an, in crestere cu 3% fata de aceeasi perioada din 2009.

"Cele mai recent lansate servicii au inregistrat rate de crestere incurajatoare, cu peste 4 000 de clienti atrasi in aproximativ 3 luni de la lansarea partiala a serviciului Dolce Interactiv (n.r serviciul de televiziune prin internet, IPTV), peste 8 000 de clienti care folosesc tehnologia VDSL pentru internetul de banda larga in cele 10 orase in care aceasta este disponibila si aproximativ 40 000 de abonati la servicii mobile, inclusiv internet mobil, inregistrati la sfarsitul primului trimestru din 2010", a mai precizat Yorgos Ioannidis.

Anul trecut,Romtelecom a inregistrat o pierdere operationala de 15,3 milioane euro, in scadere cu 57,7% fata de o pierdere operationala de 36,2 milioane euro in 2008. In pofida cresterilor pe segmentele de televiziune si internet broadband, veniturile Romtelecom au scazut cu 7,2% pana la 807,7 milioane euro. Numarul total al angajatilor a scazut cu 3,2%, pana la 10.117 angajati in 2009.