Aproape 800.000 de abonati Romtelecom au primit polita "cadou" trei luni de asigurare a locuintelor emisa de Astra Asigurari, in urma unui parteneriat intre cele doua firme, iar dintre acestia 0,06% au facut plangeri, cateva zeci de mii au ales sa contracteze o alta polita de asigurare pentru un an si exista deja patru oameni, care vor fi despagubiti in baza acestor polite, a anuntat marti Romtelecom. Mai mult, Astra Asigurari vrea sa mentina validitatea politei gratuite de asigurare de care clientii beneficiaza pentru perioada de trei luni, desi CSA a decis ca emiterea acestora a fost ilegala.

"In data de 14 mai 2010, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a transmis o scrisoare catre Romtelecom si Astra Asigurari, prin care solicita sa clarifice clientilor comunicarea despre politele de asigurare. In acest sens, Romtelecom a decis sa trimita o scrisoare de clarificare celor 791166 clienti care au primit polita de asigurare gratuita. Dintre toti acesti clienti, 0,06% au facut plangeri catre Romtelecom, cateva zeci de mii de clienti au ales sa contracteze o alta polita de asigurare pentru un an si exista deja patru oameni (unul in Bucuresti, unul in judetul Hunedoara si doi in judetul Vrancea) care urmeaza sa fie despagubiti pe baza politelor gratuite, ca urmare a unor incendii care le-au afectat casele. ASTRA Asigurari intentioneaza sa mentina validitatea politei gratuite de asigurare de care clientii beneficiaza pentru perioada de trei luni", se arata in comunicatul Romtelecom.

  • Romtelecom: CSA s-a pronuntat in mod intempestiv cand a decis rezilierea acestor polite. Astra Asigurari va mentine validitatea politelor gratuite trei luni

Mentinerea validitatii acestor polite de catre Astra Asigurari ar fi contrara dispozitiilor CSA, care la sfarsitul lunii trecute a decis ca polita a fost emisa fara respectarea dispozitiilor legale privind contractele de asigurare, precum si a obligatiilor de informare a asiguratilor si potentialilor asigurati.

Romtelecom sustine ca CSA "s-a pronuntat in mod intempestiv, solicitand denuntarea politelor gratuite de catre Astra Asigurari", fara a cere informatii relevante de la partile implicate si ca "ia in considerare toate masurile legale pentru a actiona in favoarea a ceea ce credem ca este interesul clientilor nostri".

  • Astra Asigurari tace si vinde politele mai departe. Nici o decizie inca de la CSA

HotNews.ro a semnalat recent ca, desi CSA a hotarat ca emiterea acestor polite a fost ilegala si a decis ca asiguratorul sa-si rezilieze toate contractele incheiate in baza acestui parteneriat, un simplu telefon la un call-center Astra Asigurari demonstreaza ca firma considera politele valide si sistemul de prelungire a politelor functioneaza in continuare.

Prezent la Forumul International al Asigurarilor (FIAR), Radu Mustatea, directorul general al Astra Asigurari, nu a dorit sa comenteze nimic pe marginea acestui subiect, in pofida insistentelor HotNews.ro.

Oficialii CSA spun ca Astra Asigurari ar putea fi sanctionata daca va mentine validitatea politei in discutie, fara a fi luata inca o decizie.

"La 15 zile de la comunicarea deciziei CSA, Astra Asigurari are obligatia sa transmita catre CSA dovada notificarilor catre clienti a denuntarii contractelor (incetarea contractelor). Daca Astra Asigurari va mentine validitatea politei in conditiile in care a fost transmisa clientilor Romtelecom, cu incalcarea deciziei CSA, aceasta este pasibila de sanctionare conform legii 32/2000. O decizie ar putea fi luata in urmatoarea sedinta a Consiliului CSA", a precizat pentru HotNews.ro Marinela Nemes, director general al directiei generale juridice in cadrul CSA, prezenta la FIAR.

In urma unui parteneriat incheiat intre Romtelecom si Astra Asigurari in luna aprilie din acest an, o parte dintre clientii persoane fizice ai Romtelecom "s-au trezit" cu polite de asigurare a locuintelor, polite gratuite pentru o perioada de trei luni de zile, si care ar fi incetat in cazul in care clientii nu si-ar fi exprimat acordul cu privire la prelungirea acestora.

Acordul mai prevedea ca, daca in cele trei luni abonatii operatorului nu s-ar fi dus la magazinele Romtelecom sau nu ar fi sunat la numarul 1930 sa refuze polita "cadou", se considera ca acestia si-au dat acordul pentru folosirea datelor personale (nume, prenume, numar/numere de telefon si adresa) de catre Astra. Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor (ANSPDCP) a amendat Romtelecom cu 5.000 lei pentru utilizarea nelegala a datelor propriilor abonati, iar operatorul a anuntat ca va ataca in instanta aceasta decizie a autoritatii pentru protectia datelor.

Mai multe clarificari despre politele oferite gratuit clientilor proprii de catre Romtelecom, in comunicatul atasat.