Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a lansat marti spre consultare publica proiectul de decizie privind procedura de acordare a primelor doua licente de televiziune digitala terestra, dupa adoptarea recenta a Hotararii de Guvern prin care s-au stabilit conditiile, taxele de licenta si tipul procedurii de acordare a acestor licente. Cum in acest act normativ se spune ca stabilirea castigatorilor primelor doua multiplexe digitale, prin care romanii vor putea receptiona gratuit 14 canale TV in format digital, se va face cel mai tarziu pana la data de 30 iulie 2010, autoritatea propune adoptarea acestei masuri de reglementare in regim de urgenta.

Proiectul de decizie supus marti consultarii publice propune reglementarea etapelor premergatoare procedurii de selectie, precum si a etapelor procedurii propriu-zise, incepand cu elaborarea si consultarea publica a caietului de sarcini si terminand cu acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio castigatorilor desemnati.

  • 1500 lei pentru Caietul de Sarcini, 100.000 euro garantie de participare la licitatiile pentru frecventele de televiziune digitala terestra

Acordarea primelor doua multiplexe digitale prin care romanii vor putea receptiona gratuit 14 canale TV in format digital terestru ar urma sa se face prin proceduri de selectie comparative distincte. Autoritatea a precizat ca un calendar detaliat al etapelor procedurilor de selectie va fi stabilit prin Caietul de Sarcini, care va fi publicat in urma adoptarii acestei decizii.

Conform acestui proiect de decizie, Caietul de Sarcini pentru aceste proceduri va costa 1500 lei, iar ofertantii trebuie sa constituie o garantie de participare in cuantum de 100.000 euro prin scrisoare de garantie bancara emisa de o banca romana sau de o banca straina cu care o banca romana are relatii de corespondent.

Proiectul de decizie in varianta integrala, aici.

  • Pasii pentru acordarea primelor licente trebuie scurtati pentru respectarea termenului de 30 iulie 2010

In expunerea de motive la acest proiect de decizie, oficialii autoritatii de reglementare mentioneaza ca "aceasta masura de reglementare trebuie adoptata in regim de urgenta, pentru acest proiect impunandu-se astfel stabilirea unei perioade de consultare publica de 10 zile", data fiind necesitatea accelerarii procesului de acordare a acestor licente, in contextul in care prin Hotarare de Guvern se mentioneaza ca stabilirea castigatorilor se va face pana la 30 iulie 2010.

De altfel, luna trecuta, Bogdan Iana, director executiv in cadrul autoritatii de reglementare in comunicatii, ANCOM, a explicat pentru HotNews.ro ca pentru respectarea termenului de 30 iulie pentru primele doua licente va fi nevoie ca etapele sa fie scurtate.

Pentru a face loc serviciilor 4G si a eficientiza spectrul radio, Romania si alte tari UE s-au obligat sa inlocuiasca transmisia analogica terestra cu cea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012. Masura ar afecta imediat o mare parte din cele circa 1,6 milioane gospodarii din Romania, care se preusupune ca ar receptiona acum, gratuit, programe TV in format analogic, din eter, prin antena. Pentru un impact cat mai mic, statul promite o infrastructura de emisie digitala terestra prin care se vor putea receptiona gratuit 14 posturi TV (posturile publice nationale si principalele posturi private transmise terestru).

Mai multe despre "noul caraus TV" care ar putea concura transmisia prin cablu si satelit, aici.