Castigul mediu brut in Posta Romana, companie detinuta integral de stat, a fost de 1.576,21 lei in primul trimestru din acest an, iar cele cinci venituri nete din luna aprilie cuprinse intre 11.368 si 15.741 lei apartin unor angajati care s-au pensionat in aceasta luna, a explicat vineri Posta Romana. Lista sporurilor si a primelor este insa notabila: spor de vechime, dar si de fidelitate, de ore suplimentare, dar si de noapte, in timp ce prima de vacanta este de 60% din salariul de baza brut. Aceasta in conditiile in care, potrivit ultimelor date afisate la ministerul de Finante, in 2008, Posta avea peste 35.000 angajati si un profit net de doar 32.793 lei.

"Posta Romana este operatorul national din domeniul serviciilor postale, avand drept actionar majoritar statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (75 la suta din pachetul de actiuni) si Fondul Proprietatea (25 la suta din pachetul de actiuni). In aceste conditii, Compania este o societate care se autofinanteaza, salariile pe care le acorda angajatilor sai fiind rezultate din incasarile proprii", a tinut sa explice vineri institutia, ca reactie la publicarea veniturilor angajatilor pe luna aprilie 2010.

  • Sporuri si adaosuri salariale in Posta Romana

Institutia tine sa precizeze ca aceste venituri sunt stabilite in baza Codului Muncii si a Contractului Colectiv de Munca 2008 - 2018, pe langa salariul de baza, fiind reglementata si acordarea de sporuri sau alte adaosuri:

"Astfel, sporul de fidelitate variaza intre 3 si 18 la suta din salariul de baza pentru o vechime mai mare de 5 ani in sistemul postal, iar sporul de vechime, intre 5 si 25 la suta pentru cei care au mai mult de 3 ani vechime in munca.

Compania acorda sporuri pentru functii de conducere, intre 5 si 30 la suta, precum si sporuri pentru orele lucrate in zilele libere (sambata si duminica) sau in timpul sarbatorilor legale. Se mai acorda sporuri pentru orele suplimentare si pentru cele lucrate in timpul noptii. In unele cazuri, veniturile obtinute in luna aprilie de unii angajati includ prima de vacanta, in cuantumul a 60 la suta din salariul de baza brut", se mentioneaza in comunicatul oficial al operatorului.

  • Veniturile mari sunt de fapt exceptii

Ca si in cazul SNR, oficialii Postei Romane tin sa avertizeze ca salariile mari sunt de fapt exceptii.

"Cele cinci venituri nete din luna aprilie cuprinse intre 11.368 si 15.471 lei apartin unor angajati, care, in urma pensionarii au incetat raporturile de munca cu Posta Romana. Astfel, veniturile obtinute de acestia includ gratificatia pentru pensionare prevazuta de Contractul Colectiv de Munca, care se calculeaza in functie de vechimea in sistemul postal (intre doua si cinci salarii de baza)".

  • Peste 35.000 angajati, profit net de doar 32.793 lei in 2008

Posta Romana nu spune insa nimic despre profitabilitate, aspectul care ar interesa poate cel mai mult statul actionar. Ce spun cele mai recente date publicate la ministerul de Finante despre Posta Romana? In 2008, institutia a avut o cifra de afaceri de peste 1,4 miliarde lei si un profit net de doar 32.793 lei, in timp ce numarul mediu al angajatilor depasea 35.576 oameni. In 2007, operatorul a inregistrat o cifra de afaceri de 1,04 miliarde lei si un profit net de peste 25,4 milioane lei, in timp ce numarul mediu al angajatilor a fost de 35.122 persoane.