Steve Jobs a prezentat la conferinta dezvoltatorilor de la San Francisco noua generatie de iPhone, a patra, telefonul avand ca noutati camera si pe partea frontala si blitz la camera de pe spate. Noul iPhone este cu 24% mai subtire decat generatia lansata anul trecut, Jobs spunand ca e cel mai subtire smartphone de pe piata. Jobs spune ca bateria tine cu 40% mai mult la convorbirile telefonice decat la iPhone 3GS. UPDATE: In SUA preturile variaza intre 199 dolari si 299 de dolari cu abonament la AT&T. E disponibil din 24 iunie in cinci tari, iar in septembrie va fi lansat pe un total de 88 de piete.

Noul iPhone are o rezolutie mult mai buna, iar carcasa este din otel si are sticla pe fata si pe spate. Rezolutia ecranului este 960x640, imaginile se vad la calitate mai buna.

"Facem cel mai important salt de la prima generatie de iPhone", a spus Jobs, care a adaugat ca noul iPhone are peste 100 de caracteristici noi.

Bateria este cea mai mare componenta a noului iPhone si dureaza sapte ore de convorbiri, sase ore de navigat pe internet prin 3G, zece ore prin WiFi sau daca urmaresti clipuri video, iar timpul de stand-by este 300 de ore. Camera de pe partea din spate are 5 MP si zoom digital 5x, putand si filma in format HD.

Jobs spune ca la noul iPhone bateria tine cu 40% mai mult la convorbiri decat la generatia anterioara si adauga ca rezolutia este deosebita la ecranul de 3,5 inchi, 326 ppi (pixel per inch). Exista un numar magic in jurul a 300 ppi, aceasta e limita retinei umane", spune seful Apple.

Jobs s-a aratat extrem de mandru de faptul ca noul iPhone este foarte subtire "Are un design cum nu ati mai vazut, se inrudeste cu un vechi si frumos aparat foto Leica".

In SUA, noul iPhone costa 199 dolari in varianta cu 16 GB si 299 dolari in versiunea cu 32 GB. Preturile sunt valabile pentru abonament cu AT&T, iar iPhone 3GS, generatia trecuta, costa 99 dolari cu 8 GB. Noul iPhone va ajunge din 24 iunie pe cinci piete,: SUA, Japonia, Marea Britanie, Franta si Germania, in iulie va fi in 18 tari, iar in septembrie intr-un total de 88 de tari, cel mai rapid program de lansare al vreunei generatii de pana acum.

Jobs a mai spus ca pe App Store sunt disponibile 225.000 de aplicatii, iar saptamanal intra 15.000 noi.

iPad, cifre de care Apple e incantata

Steve Jobs a atins si subiectul iPad, terminal care si-a gasit peste doua milioane de clienti in putin peste doua luni "unul la trei secunde" si se vinde acum in zece tari. In iulie va fi disponibil in 19 tari, a spus seful Apple, iar utilizatorii vor putea alege dintre 8.500 de aplicatii. El a spus ca utilizatorii au descarcat pana acum 35 de milioane de aplicatii, in medie 17 pentru fiecare iPad, iar din libraria online au fost cumparate cinci milioane de carti electronice, in medie 2,5 pentru fiecare iPad.