Apple a anuntat ca de vineri pana duminica a vandut 1,7 milioane de terminale din ultima generatie iPhone, numar care face ca aceasta lansare sa fie cea mai reusita din istoria companiei ca numar de unitati vandute in primele zile, scrie AFP. Noul iPhone s-a lansat in cinci tari, iar in iulie urmeaza alte 18. Au fost raportate si primele probleme, utilizatorii plangandu-se ca daca tin telefonul intr-un anumit fel, semnalul devine foarte slab si chiar dispare.

Un iPhone a ajuns si la presedeintele rus MedvedevFoto: Reuters

iPhone 4 s-a lansat in cinci tari pe 24 iunie: SUA, Franta, Germania, Japonia si Marea Britanie. iar in iulie va intra pe alte 18 noi piete. Steve Jobs a spus ca cifrele dovedesc ca noul iPhone e produsul Apple cu cele mai bune cifre de vanzari de dupa lansare si si-a cerut scuze pentru ca in unele locuri s-au terminat stocurile.

Au aparut si probleme, iar unii operatori din SUA si Franta au suspendat posibilitatea de a face comenzi pentru varianta cu carcasa alba a iPhone 4 din cauza unor probleme de fabricatie. Aceasta versiune va aparea in magazine la jumatatea lui iulie.

In plus, au existat plangeri legate de faptul ca sunt probleme cu semnalul daca telefonul este tinut in mana intr-un anumit fel, dar Steve Jobs a explicat ca, la fel ca si alte modele, iPhone 4 are puncte sensibile de unde nu trebuie apucat.

Practic, fiindca antena se afla in partea stanga jos a telefonului, cand acesta este luat in palma semnalul scade in intensitate si poate disparea total. Jobs a spus ca telefonul nu trebuie tinut astfel incat antena sa fie acoperita cu palma si a mentionat ca orice smartphone are un punct sensibil. In plus, Apple comercializeaza si o banda de cauciuc care sa actioneze ca "scut" pentru antena.

Compania de cercetare iSuppli a publicat estimari legate de cat i-ar costa pe cei de la Apple sa fabrice noul iPhone. In versiunea cu 16 GB de stocare care in Franta e vanduta fara abonament la 599 dolari costurile de fabricatie sunt de 187 dolari. Ecranul produs de LG e cea mai scumpa componenta (28,5 dolari), procesorul Samsung Electronics e estimat la un cost de 10,75 dolari, iar accelerometrul costa sub 70 de centi. Si costurile de productie ale generatiei a treia de iPhone au fost estimate a fi intre 170 si 180 de dolari.

Apple a vandut peste 50 de milioane de terminale iPhone in cei trei ani de comercializare.