Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care asigura decontarea serviciilor medicale, a costat in ultimii zece ani circa 45 de milioane de euro. Desi este operabil doar in procent de 80%, risca sa se blocheze in acest an. Sistemul este dezvoltat de HP, SIVECO si STS. Pentru problemele sistemului, oficialii CNAS si cei ai HP acuza in principal explozia numarului de furnizori. Cu toate acestea, ministrul Comunicatiilor crede ca toate componentele sistemului informatizat de sanatate, SIUI, prescriptia electronica, fisa electronica a pacientului si cardul national de sanatate vor fi functionale pana la sfarsitul lui 2011.

Informatizarea sistemului de sanatate, departe incaFoto: AGERPRES

Informatia pe scurt:

  • Sistemul Informatic Unic Integrat, implementat de HP Romania, SIVECO si STS si in care s-au investit pana acum circa 45 milioane de euro bani publici este in pericol de a se bloca. Cauza: actualele servere nu mai fac fata exploziei numarului de furnizori de servicii medicale.
  • HP Romania recunoaste ca sistemul nu este integral operabil si ca din cauza cresterii neasteptate a numarului de furnizori exista riscul blocarii SIUI. 
  • SIVECO nu comenteaza situatia si sustine ca doar HP - conducatorul consortiului - poate da declaratii
  • CNAS solicita HP actualizarea tehnologica a sistemului pentru evitarea blocajelor.
  • In acest context, ministrul Comunicatiilor si-a exprimat marti increderea ca pana la sfarsitul anului 2011, toate componentele informatizarii sistemului de sanatate, respectiv Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), prescriptia electronica, fisa pacientului si cardul national de sanatate vor fi functionale

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) asigura la nivel national decontarea serviciilor raportate de furnizorii de servicii medico-farmaceutice.

"Se lucreaza la actualizarea bazei de date de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Anul trecut am avut 26 de milioane de asigurati. Anul acesta avem 19,5 milioane de asigurati si sper ca pana la sfarsitul anului sa avem 18 milioane asigurati. Toate cele 4 proiecte din sanatate, atat SIUI care asigura interconectarea acum, precum si ePrescription, fisa pacientului si cardul de sanatate cred ca pana la sfarsitul lui 2011 vor fi functionale", a precizat marti Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor in cadrul unui eveniment pe teme de e-guvernare organizat de IDG Romania.

Oficialul a mai precizat ca saptamana viitoare va lansa apeluri pentru ambele proiecte ePrescription si fisa pacientului, punandu-se conditii ca acestea sa asigure atat interconectarea cu SIUI cat si o baza care sa duca la aparitia cardului national de sanatate.

  • MCSI: In Bucuresti apar 3,5 milioane asigurati, desi ar trebui sa fie maxim 2 milioane de asigurati

Ministrul a mai precizat ca sunt probleme la nivelul sistemelor caselor judetene de sanatate si a datelor privind asiguratii, dand ca exemplu Bucuresti.

"Am informatii foarte clare ca in momentul asta se lucreaza la baza de date a CNAS. Se incearca actualizarea ei atat din punctul de vedere al numarului de asigurati si al exactitatii inregistrarii acestora cat si a interconectarii celor 41 de sisteme. Stiu ca 39 dintre aceste sisteme functioneaza si interopereaza, doar doua au probleme - printre care si cel din Bucuresti. La Bucuresti avem o problema reala, in conditiile in care figureaza 3,5 milioane de asigurati cand dupa socotelile noastre ar trebui sa fie maxim doua milioane asigurati", a spus Gabriel Sandu.

  • SIUI, un sistem implementat de HP Romania, SIVECO si STS

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), prima componenta a informatizarii sistemului de sanatate din Romania, a fost implementat de un consortiu format din HP Romania (integrator de sistem si furnizor de infrastructura informatica), Siveco Romania (dezvoltarea aplicatiilor software) si Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) pentru servicii de telecomunicatii.

"Licitatia pentru SIUI s-a facut in 2000, castigator a fost firma Compaq. Din anumite motive pe care nu le cunosc, probabil in urma unor contestatii, acest contract s-a intrerupt, fiind reluat in a doua jumatate a anului 2003 in sensul ca s-a produs preluarea Compaq de catre HP, si aceasta firma a trebuit sa-si dea acordul asupra termenilor contractuali la acest sistem", declara Mihai Bejat, director IT in cadrul CNAS.

Concret, acest lucru s-a facut in 2004, in perioada 2004-2006 s-a facut analiza si proiectarea sistemului, in 2007 s-a realizat testarea functionala a aplicatiei si in 2008 s-a inceput implementarea acestui sistem la nivelul celor 42 de case judetene.

  • 45 de milioane de euro, cheltuiti pana acum in acest sistem

Valoarea finala a contractului, incheiat pe 15 ani, a ajuns la 103 milioane de euro si presupune doua faze: cea de constructie si cea de operare.

"In faza de constructie care a presupus: analiza, proiectare, programare, testare si implementare si s-a desfasurat pana la 3 noiembrie 2008, s-au cheltuit circa 38 milioane euro. In faza de operare, din 2008 pana acum, s-au mai cheltuit circa 7 milioane de euro, insemnand: actualizari software, intretinere sistem (si hard si software), servicii de helpdesk etc", a mai spus Mihai Bejat.

  • SIUI: Functional 100%, operabil doar 80%. In primejdie de a se bloca in acest an

Desi functional 100%, sistemul este operabil in proportie de doar 80%, iar presedintele CNAS a avertizat recent, citat de ZF, ca sistemul va ajunge la capacitatea maxima in acest an, ceea ce poate determina blocarea platilor.

Cum se poate sa se blocheze daca este operabil doar 80%?

"In momentul in care a fost dimensionat sistemul, a fost gandit la numarul de furnizori previzibili la momentul de atunci de maximum circa 15.000 furnizori. Nimeni nu s-a gandit ca va fi o explozie. Am ajuns la momentul de fata la peste 26.000 de furnizori de servicii medico-farmaceutice (de la medicii de familie la spitale, policlinici si alte servicii medicale). Pericolul de blocare a sistemului vine din insuficienta tehnologica, adica serverele gandite la momentul respectiv nu mai fac fata la numarul de furnizori si setul de date adus de acestia care a crescut exponential", a explicat Marius Stupu, consilierul presedintelui CNAS.

Stupu sustine ca si personalul din Casele Judetene e vinovat pentru aceasta situatie: "Sunt niste aplicatii care functioneaza la casele judetene care sunt pre-SIUI si oamenii au ramas fideli acestor aplicatii vechi. Dar in acest moment si-n ultimul an rata de crestere a folosirii aplicatiilor SIUI a fost foarte mare. Acum 2 ani vorbeam de implementare la nivel de 30%. In final, toate datele ajung la noi, doar ca nu se foloseste direct interfata SIUI", a mai spus Stupu.

Si Mihai Bejat asigura ca "daca nu sunt introduse datele in SIUI, nu se poate face decontarea serviciilor furnizorilor. Indiferent ca veniti cu datele pe hartie, decontarea se face prin sistemul SIUI".

  • HP Romania recunoaste ca exista riscul blocarii SIUI si da vina pe schimbarile legislative si explozia de furnizori

Conducerea HP Romania recunoaste ca sistemul nu este operat integral si ca exista riscul blocarii sistemului.

"In prezent, aproximativ 80% din furnizorii de servicii medicale raporteaza activitatea prestata in SIUI, acesta fiind practic primul pas catre informatizarea sistemului national de asigurari de sanatate. Din cauza numarului de furnizori de servicii medicale inregistrati in sistem, numar care a crescut semnificativ fata de dimensionarea prevazuta in proiectul initial, exista intr-adevar un risc de blocare a functionarii SIUI", a precizat pentru HotNews.ro Radu Enache, director general al HP Romania.

Este normal ca, avand in vedere cat s-a investit pana acum, sa apara aceasta situatie de posibil blocaj?

"De-a lungul intregii derulari a contractului pentru furnizarea sistemului informatic SIUI au avut loc numeroase schimbari legislative si organizatorice la nivelul decidentilor din CNAS si din Ministerul Sanatatii. SIUI are o complexitate enorma, ingloband eforturile sustinute ale furnizorilor contractati de institutie, dar si ale beneficiarilor de la CNAS si CJAS-urile din toata tara. Cum numarul de furnizori de servicii medicale (utilizatori ai sistemului) a crescut in mod semnificativ fata de dimensionarea prevazuta in proiectul initial de realizare a acestui sistem informatic unic, a aparut riscul aparitiei anumitor blocaje in functionare", a raspuns seful HP Romania.

  • Solutia propusa de CNAS: Actualizare tehnologica a sistemului, inainte de termenii din contract

Drept posibila solutie la aceasta situatie, oficialii CNAS sustin ca este nevoie de o actualizare tehnologica inainte de termenele prevazute deja in contractul cu HP.

"Ne dorim nu numai ca acest sistem sa nu se blocheze, dar ca la el sa se adauge si componentele amintite prin lege, respectiv cardul national, dar si celelalte doua componente: de prescriptie si fisa electronica a bolnavului. Solutia pe care o gandim acum este apropierea actualizarilor tehnologice din contract care sa ne permita crearea platformei pentru introducerea acestor deziderate", a mentionat Marius Stupu.

Oficialii CNAS au mai spus ca sunt in discutii avansate cu HP si ceilalti parteneri de contract, carora li s-a propus aceasta retehnologizare a sistemului pentru a se crea premisele introducerii cardului, a se elimina posibilitatea de blocare a sistemului precum si a redundantelor din sistem. Presedintele HP spune ca "se au in vedere modalitati de actiune la diferite niveluri (tehnic, organizatoric etc), urmand a fi selectate cele mai potrivite pentru contextul dat".

SIVECO nu comenteaza situatia si sustine ca doar HP - conducatorul consortiului care gestioneaza acest contract - poate da declaratii.