Operatorii care vor castiga licentele de transmisie in sistem digital terestru a serviciilor de televiziune in Romania ar putea plati tarife de utilizare a spectrului radio reduse la jumatate pentru anii 2010-2011, potrivit unui proiect de decizie supus consultarii publice, miercuri, de autoritatea de reglementare in comunicatii. Pana la 31 august sunt asteptate ofertele pentru acordarea primelor doua multiplexe de televiziune digitala terestra, prin care 14 posturi TV in format digital ar putea fi receptionate gratuit la nivel national. Pe 2 iulie au fost scoase spre vanzare caietele de sarcini pentru aceste licitatii, iar pana miercuri, trei companii au cumparat aceste documente, au declarat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

Masura propusa miercuri de autoritatea de reglementare (ANCOM) este considerata un sprijin pentru implementarea televiziunii digitale terestre pana la termenul asumat fata de Comisia Europeana, respectiv 1 ianuarie 2012.

In plus fata de aceasta reducere la jumatate a tarifului de utilizare a spectrului radio, proiectul de decizie prevede reducerea tarifului datorat de catre operatorul de multiplex alocat la nivel national care difuzeaza programele publice de televiziune proportional cu largimea de banda ocupata cu furnizarea acestora, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

Pentru a accelera procesul de acordare a acestor licente, un proces deja intarziat, autoritatea a supus consultarii publice aceasta masura de reglementare in regim de urgenta, stabilind o perioada de consultare publica de 10 zile, timp in care sunt asteptate observatii si propuneri.

  • Trei companii au cumparat pana acum caietele de sarcini pentru televiziunea digitala terestra

Saptamana trecuta, pe 2 iulie, au fost scoase la vanzare caietele de sarcini pentru procedurile de acordare a acestor licente.

Reprezentantii ANCOM au precizat pentru HotNews.ro ca "pana miercuri, 7 iulie, trei companii au cumparat caietele de sarcini pentru cele doua proceduri de selectie in vederea operarii primelor doua multiplexe de televiziune digitala terestra DVB-T".

Caietele de sarcini mai pot fi achizitionate pana la data de 9 iulie 2010, in urma platii sumei nerambursabile de 1.500 lei, achizitionarea acestora fiind o conditie pentru participarea la procedurile de selectie.

Acordarea a doua licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru va duce la aparitia unei noi platforme majore de difuzare a programelor TV in Romania, pe langa platformele de difuzare a serviciilor TV prin cablu si satelit.

Stabilirea castigatorilor ar trebui sa aiba loc la data de 28 septembrie 2010 pentru primul multiplex (grup de servicii - de radiodifuziune, TV si multimedia, transmise digital pe cale radio terestra) si la data de 8 octombrie 2010 pentru cel de-al doilea multiplex.

Pentru a face loc serviciilor 4G si a eficientiza spectrul radio, Romania si alte tari UE s-au obligat sa inlocuiasca transmisia analogica terestra cu cea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012.

Oficialii ANCOM estimeaza ca acest proces de tranzitie ar viza in principal circa 450.000 gospodarii care receptioneaza acum programe TV in format analogic, din eter, prin antena (si care vor avea nevoie de noi echipamente de receptie) si circa 150.000 gospodarii care nu receptioneaza deloc servicii TV.

Incetarea semnalului TV analogic terestru nu afecteaza abonatii la serviciile TV prin cablu si satelit.