Un sistem dezvoltat de HP si Siveco

Probleme in sistemul informatic de decontare a serviciilor medicale: Pacienti disparuti din baza de date si pacienti care figureaza abonati la 4-5 medici de familie odata

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 8 iulie 2010, 17:39 Economie | Telecom


Informatizarea sistemului de sanatate, departe inca
Foto: AGERPRES
Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care asigura decontarea serviciilor medicale, nu functioneaza corect si trebuie luate masuri imediate de corectare pentru ca sunt furnizori carora nu li se platesc serviciile prestate, a declarat joi Cristian Irimie, secretar de stat in ministerul Sanatatii. Un medic de familie si fost consilier in ministerul Sanatatii acuza ca acest sistem este foarte greoi si are erori in sensul ca anumiti pacienti apar ca neasigurati, fapt pentru care nu se mai fac plati. De cealalta parte, un consilier al presedintelui Siveco aminteste ca, dincolo de a fi perfect, sistemul depisteaza cand acelasi pacient are 4-5 medici de familie sau cand sunt emise 75 de retete pentru aceeasi persoana intr-o luna.

"SIUI (..) se tot perfectioneaza. Toata lumea spune ca este un lucru extraordinar atat din punctul de vedere al celor care platesc, respectiv al Caselor de asigurari, cat si al beneficiarilor, adica al furnizorilor de servicii medicale, dar de ce se produce blocajul nu as putea sa va zic. Cert este ca si la Ministerul Sanatatii ajung semnale ca acest sistem nu functioneaza corect si eficient in foarte multe judete. Cred ca trebuie luate masuri imediate de corectare a acestui sistem pentru ca sunt furnizori de servicii, cabinete de medici de familie, carora nu li se platesc serviciile prestate pentru ca sistemul functioneaza defectuos", a declarat joi Cristian Irimie secretar de stat in ministerul Sanatatii, in cadrul unui eveniment pe teme de e-sanatate organizat de grupul Agora.

Precizarea oficialului din Ministerul Sanatatii a venit in urma unei intrebari formulate de HotNews.ro privind problemele de functionare ale SIUI, sistem dezvoltat de HP, SIVECO si STS, si in care statul roman a cheltuit deja peste 45 de milioane de euro.

Intr-un material publicat luna trecuta atat oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) care gestioneaza acest sistem, cat si cei ai HP Romania, compania care conduce consortiul care a implementat sistemul, au precizat pentru HotNews.ro ca SIUI prezinta riscul de blocaj in conditiile exploziei numarului de furnizori de servicii si de date din acest sistem.

 • Mircea Mateescu, medic de familie: Iti trebuie cel putin 5 ore cate trei zile in fiecare luna pentru a face raportarea in SIUI. Sistemul pierde pacienti

Strigat de ajutor pe Forumul SIUI
Foto: Hotnews
Prezent la eveniment, Mircea Mateescu, medic de familie care spune ca a fost trei ani de zile consilier in cadrul Ministerului Sanatatii, acuza faptul ca noul sistem de raportare a serviciilor medicale este foarte greoi si ca din aceasta cauza unii medici folosesc atat vechiul sistem cat si pe acesta.

"In prezent se raporteaza la Casa de Asigurari si in sistemul vechi FMK si in SIUI. In fiecare luna, pentru raportarea care se face de catre medici, iti trebuie cel putin cinci ore cate trei zile. Deci socotiti cat timp pierdem pentru raportare. Pe vremea cand eram consilier in Ministerul Sanatatii si ne-am intalnit cu cei de la Casa de Asigurari am facut protocoale si am stabilit sa mai reducem din celebrele hartii pe care trebuie sa le raportam, pentru ca nu se raporteaza doar electronic, ci si pe hartie. Initial erau vreo 10. Acum sunt vreo 40", a spus Mircea Mateescu.

In plus, Mateescu a mai precizat ca sistemul face sa dispara din lista asiguratilor anumiti pacienti.

"Noi (n.r medicii de familie) raportam si in FMK si in SIUI. Ei zic ca SIUI e imbunatatit, eu am rezerve. Problema e la SIUI, pentru ca spre exemplu sunt pacienti care la un moment dat dispar de pe lista, in sensul ca apar ca neasigurati. Nu se stie de ce. Nici Casa de Asigurari nu da explicatii. Si daca apare ca neasigurat, dupa noul sistem, medicii de familie nu sunt platiti. Am colegi carora le-au disparut de pe lista cate 200-300 de pacienti, de cand s-a introdus acest nou sistem", a mai spus Mateescu.

 • Traian Ionescu, consilier al presedintelui Siveco: SIUI incomodeaza pentru ca depisteaza cand acelasi pacient are 4-5 medici de familie

In replica, Traian Ionescu, profesor universitar la Facultatea de Automatica din Bucuresti si consilier al presedintelui Siveco, compania care s-a ocupat de partea software in SIUI, si-a exprimat increderea ca pana la sfasitul acestui an se va face retehnologizarea acestui sistem dar a amintit si de ce acest sistem informatic incomodeaza.

"Din informatiile pe care le am aceasta retehnologizare se va intampla curand. Eu cred ca la sfarsitul acestui an, principalele deficiente care sunt puse in seama sistemului vor fi inlaturate. Desigur sistemul va functiona in continuare prost, desigur sistemul va depista faptul ca acelasi pacient are 5-6 medici de familie, desigur ca sistemul va depista faptul ca un medic prescrie retete pentru un anumit medicament in valoare de cateva sute de mii de euro pe care ulterior le deconteaza fara ca de fapt aceste retete sa fi fost prescrise pt o situatie efectiva de boala. Desigur sistemul nu va permite in continuare sa se emita 75 de retete pentru aceeasi persoana intr-o singura luna si asa mai departe.

Desigur ca acest sistem care la momentul actual are un grad de utilizare de peste 80% va continua sa fie in continuare sub utilizat. V-as recomanda sa faceti diferenta intre gradul de utilizare si disponibilitate sau capacitate. Capacitatea lui in acest moment este de 100%, insa gradul de utilizare e de 80% pentru ca unii colegi, furnizori de servicii medicale, considera ca e mai bine sa faca documente de mana decat sa foloseasca acest sistem", a spus profesorul Traian Ionescu.

De altfel, oficialii CNAS au precizat luna trecuta pentru HotNews.ro ca pentru evitarea unui posibil blocaj al acestui sistem dar si pentru introducerea in Romania a unor viitoare componente precum reteta electronica sau fisa pacientului este nevoie de o actualizare tehnologica inainte de termenele prevazute deja in contractul cu HP. Actualizarea ar urma sa se faca in aceeasi bani bugetati.

"Ne dorim nu numai ca acest sistem sa nu se blocheze, dar ca la el sa se adauge si componentele amintite prin lege, respectiv cardul national, dar si celelalte doua componente: de prescriptie si fisa electronica a bolnavului. Solutia pe care o gandim acum este apropierea actualizarilor tehnologice din contract care sa ne permita crearea platformei pentru introducerea acestor deziderate", a mentionat Marius Stupu.

 • MCSI pregateste lansarea unui apel de proiecte pentru reteta electronica si fisa pacientului pentru care se vor aloca circa 40 milioane euro

La eveniment a fost prezent si Iosif Moldovan, secretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor, care a venit cu precizari legate de reteta electronica si fisa pacientului, alte doua componente vizate in sistemul informatizat de sanatate din Romania, alaturi de SIUI.

Potrivit acestuia, in cateva zile Ministerul Comunicatiilor va lansa un apel de proiecte pe fonduri europene pentru cele doua componente in care se vor aloca circa 40 milioane de euro.

"Vrem sa lansam un singur apel pentru cele doua module - reteta electronica si fisa pacientului. Apelul se adreseaza strict catre Ministerul Sanatatii si CNAS si in cadrul acestuia se vor aloca circa 40 milioane euro pentru ambele proiecte. Finantarea europeana reprezinta 85% din aceasta valoare", a spus Iosif Moldovan.

Mai multe detalii despre problemele care apar in SIUI gasiti si pe forumul de pe site-ul CNAS.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5867 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Eu nu inteleg unde-i noutatea... (Joi, 8 iulie 2010, 17:57)

  Ecstasy [anonim]

  Pe cuvant de inteleg ce-i asa de nou aici, cel putin printre cei din IT.

  Toata lumea stie de inovatorul/gigantul software romanesc SIVECO si calitatea produselor livrate unicului client: STATUL ROMAN.

  Deja mi-e scarba... asa ne laudam ca vai invovam si facem nave cosmice care ajung pe luna. Si de fapt navele sunt niste biete rachetele de hartie care nici macar sa zboare drept nu-s in stare!

  SIVECO....
  • +6 (6 voturi)    
   si la ce ajuta? (Joi, 8 iulie 2010, 18:28)

   behave [anonim] i-a raspuns lui Ecstasy

   a primit DNA-ul informatii cat cuprinde de la cititori in articolul anterior. Are suficient material sa se bage in puscarie pe cativa.

   Nu se va intempla nimic asta e clar.

   poate ca onor casa nationala ar trebui sa puna osu la treaba si sa identifice corect si complet toti platitorii de contributii inainte sa dea cu declaratu' ca <vai! ce anomalii detectam noi si cu sistemu' nostru incredibil de 45 de milioane de iepuroi>.

   Domnule Medic de Familie, pacientii pe care sustineti ca vi-i pierde pe drum siui-ul sunt cumva:
   - elevi/studenti
   - cetateni straini cu drept de sedere in romania
   - revolutionari si alti beneficiari de drepturi speciale?
   - persoane fizice autorizate, asociati unici si alte categorii asimilate?

   Daca da, puteti afla acum ca nu au surse de informatii pentru aceste categorii (elevii si studentii nu au de unde sa ii obtina, revolutionari si alte categorii la fel, etc.). se merge pe burta peste tot in tara si in special acolo.... la centru. majoritatea declaratiilor lor pompoase ascund un mare adevar: ca la baza, sistemul este foarte gaunos si ca au inceput "implementarea" modulelor de decontare inainte sa functioneze acceptabil modulele de stabilire a calitatii de asigurat. intrebati prin tara cum se fac incasarile la fnuass in siui, dar intrebati funcionarii marunti care trebuie sa lucreze efectiv la calculator.

   si mai aflati ca decontarea medicamentelor nu tine cont de calitatea de asigurat la ora asta. asa ca... lasati o mai usor ca macane!
 • +10 (10 voturi)    
  Cuvantul magic (Joi, 8 iulie 2010, 18:01)

  Andrei [anonim]

  Siveco, UTI, etc sunt abonati la banii statului. Macar de ar face lucruri de calitate dar din pacate fac doar lucruri scumpe si atat. Poate sa ma contrazica cineva ?!
 • +8 (8 voturi)    
  pentru cunoscatori (Joi, 8 iulie 2010, 18:02)

  daniel [anonim]

  Orice IT-ist cu o minima experienta stie prea bine ca mesajul de eroare descris in imaginea de mai sus este unul relativ comun si nu exprima altceva decat o proiectare a codului absolut precara si jenanta.

  Cum la fel de jenant este sa "contraataci" la tampenia de mai sus cu "depistarea a 75 de retete lunar", chestie care functional este banala, dar prezentata ca nec plus ultra in materie de software.
  • +4 (4 voturi)    
   eroare cod (Joi, 8 iulie 2010, 18:19)

   dan [anonim] i-a raspuns lui daniel

   1. acel cod nu trebuia sa apara la enduser, codul nu a avut "error handler"
   2. probabil s-a facut pe fuga si nu au fost testate suficient toate scenariile de business..
   • +1 (1 vot)    
    Ba are (Joi, 8 iulie 2010, 21:33)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui dan

    Ca daca nu avea iti aparea o porcarie de genul "ORA-01427: bla bla bla" (ma rog, wrapped in alte erori de genul ORA-65xxx sau mai stiu eu ce)

    E destul de simplu, se face strip la "junk", si ai 2 solutii:
    1) identifici codul de eroare (aici 01427 si ai o cheie tradusa pe care o intorci utilizatorului). Asta se face de obicei cu erorile comune, care pot aparea. Sau cu erorile custom, pe care le arunci tu in anumite conditii (alea de la 20000 in sus)
    2) in cazul in care nu ai definit un mesaj pt o anumita eroare (apropo, in aplicatiile tale ai coduri pt utilizator pt toate erorile Oracle???), intorci mesajul aferent erorii (adica "bla bla bla").

    Evident, daca observi ca un mesaj apare destul de des catre utilizator, e frumos sa-i faci un mesaj custom, astfel utilizatorul intelege ce se intampla acolo :).
    • 0 (2 voturi)    
     phpbb (Vineri, 9 iulie 2010, 0:47)

     vasile [anonim] i-a raspuns lui Mihai

     Interesant e ca La cati bani grei s-au dat pe sistem forumul e phpbb :)
     Scump neica scump!
     • 0 (0 voturi)    
      da (Vineri, 9 iulie 2010, 7:33)

      gogu [anonim] i-a raspuns lui vasile

      aia mi-a sarit si mie in ochi... 45 milioane de euro si forumul e moca... PHPBB. Doamne cum se mai fura... :((
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Joi, 8 iulie 2010, 18:04)

  Bogdan [anonim]

  Asa se intampla cand licitatiile sunt castigate pe pile si pe spagi. Siveco nu e la primul scandal de tipul asta...
 • +2 (2 voturi)    
  stati linistiti (Joi, 8 iulie 2010, 18:15)

  gigel [anonim]

  Alde Siveco vor primi in continuare contracte grase pe bani publici, indiferent de cine e la putere. Ei au altfel de relatii, care provin din fosta securitate, deci sa nu ne facem iluzii...
 • 0 (0 voturi)    
  E-Sanatate si solutii concrete (Joi, 8 iulie 2010, 18:20)

  Catalin Gabriel Oprea [anonim]

  Am fost prezent astazi la conferinta E-health 2010 din sala ronda a hotelului Intercontinental Bucuresti.

  Pagina de mai jos a fost facuta publica si cred ca va ajuta pe toti cei ce implementeaza E-health. Va rog sa o cititi in intregime si cu atentie:

  http://www.ccss.ro/public_html/html/FEP.html

  Versiunea in limba engleza:

  http://www.ccss.ro/public_html/html/FEP-en.html

  Am aflat deja ca MCSI a arhivat aceasta pagina si o va consulta in viitor.
 • -2 (4 voturi)    
  campanie (Joi, 8 iulie 2010, 18:35)

  gabriel [anonim]

  aceasta campanie murdara impotruva siui seamana foarte mult cu campaniile antinationale rtv si a3. pentru ca basescu incomodeaza hotii abjecti din tara, pentru ca trage de urechi csm-ul, este facut albie de porci. la fel cu siui : sistemul depisteaza frauda enorma din sistemul de sanatate, scoate la iveala functionari incompetenti, demasca medicii de familie infractori !
  in plus, "opozitia", adica concurenta profita si ea. vreau sa stiu ce interes are hotnews in campania asta. vezi strategia de securitate nationala, rubrica: campanii de presa denigratoare la comanda....
  • +5 (7 voturi)    
   nasol moment (Joi, 8 iulie 2010, 18:50)

   gigel [anonim] i-a raspuns lui gabriel

   ce-i bre, v-a trimis irinuca sa postati comentarii pentru siveco ? nasol moment... ati inceput sa va speriati ca a slabit scroafa si nu mai aveti ce capusa ?
   • -2 (4 voturi)    
    hei (Joi, 8 iulie 2010, 18:57)

    gabriel [anonim] i-a raspuns lui gigel

    tu esti, dan diaconescu ?
  • +2 (2 voturi)    
   ce (Joi, 8 iulie 2010, 19:05)

   ce [anonim] i-a raspuns lui gabriel

   ce lipsa de profesionalism dovedeste siveco, nu numai pe partea de IT (aici erau deja ultra-cunoscute si clare lucrurile, firma este "o legenda vie" in domeniu), dar si pe partea de relatii publice. tu esti dovada vie...
   • 0 (2 voturi)    
    prietene cu retard (Joi, 8 iulie 2010, 19:27)

    gabriel [anonim] i-a raspuns lui ce

    nu am nici o legatura cu siveco, hp, sunt ofiter inginer ! de geniu, ca sa nu ai dubii !
  • +2 (4 voturi)    
   lol? (Joi, 8 iulie 2010, 19:10)

   v [anonim] i-a raspuns lui gabriel

   Asta fac project managerii la sivceo, devin postaci platiti? ... macar sa fie overtime:)
   • -2 (4 voturi)    
    pesedeao (Joi, 8 iulie 2010, 19:29)

    gabriel [anonim] i-a raspuns lui v

    cam repede postati, postacilor concurentei, dar ca papagalii, ce stiu eu este de la un coleg medic militar.....ce stupizenie...mars la rtv, a3 , cotidianul.ro sau la CTP !
    • +1 (1 vot)    
     medic militar (Joi, 8 iulie 2010, 22:49)

     dan [anonim] i-a raspuns lui gabriel

     coleg medic militar zici.. el ti-a zis de "medicii de familie infractori" ? in armata parca se respecta regulile, deci si codul deontologic care spune sa nu-ti denigrezi colegii. orice padure are si uscaturi, dar e cale lunga pana la generalizarea pe care ai facut-o.

     conceptul SIUI este bun si ar face ordine in sistem, dar executarea este extrem de proasta si pentru asta trebuie sa "multumim" siveco. n-au nici o scuza, nu se pot plange nici macar de lipsa feedback-ului de la end useri, uita-te pe forumul siui sa vezi cate plangeri si cat de detaliate sunt.
  • 0 (0 voturi)    
   Pile (Joi, 8 iulie 2010, 20:12)

   rodel [anonim] i-a raspuns lui gabriel

   CNAS a preluat aceste proiecte pentru ca seful CNAS e PDL, iar MS este al UDMR (deci, apropo de banii pt. proiecte cu finantare europeana, frauda e la CNAS). Iar daca urmariti linkul dat mai sus, si ceea ce se accepta de CNAS, veti vedea ca este aproape nefunctional! Studiati d.p.d.v IT, daca va pricepeti, daca nu abtineti-va!
   • 0 (2 voturi)    
    nu ma pricep (Joi, 8 iulie 2010, 21:08)

    gabriel [anonim] i-a raspuns lui rodel

    da-mi sa fac un dig si ma bag, la calculatoare sunt utilizator, in schimb miros de la o posta o campanie murdara !
   • 0 (0 voturi)    
    Proiectul a fost inceput acu multi ani (Joi, 8 iulie 2010, 21:36)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui rodel

    Cred ca licitatia initiala a fost undeva in 2002-2003. Cand la conducere era PSD. A fost implementat prima data la cateva judete spre sfarsitul lui 2007, cred, cand la conducere inca era PNL.
   • 0 (0 voturi)    
    esti paralel (Vineri, 9 iulie 2010, 10:41)

    siedir [anonim] i-a raspuns lui rodel

    contractul cu CNAS a fost castigat prin 2002-2003 si atunci era psd-ul, pe un pret si mai ales perioada de dezvoltare a soft-ului total fanteziste... dpdv IT sau orice alt domeniu, tu esti un postac de-al lui ponta, paralel cu subiectul... sunt oameni care chiar stiu despre ce e vorba...
  • +2 (2 voturi)    
   siui (Vineri, 9 iulie 2010, 8:22)

   utilizator SIUI [anonim] i-a raspuns lui gabriel

   atata timp cat nu ai lucrat cu SIUI-ul, nu ai dreptul sa-ti exprimi vreo opinie. eu lucrez pe vreo 4 module de SIUI si numai unul merge relativ bine. restul e de toata jena. ce se intampla pe partea de MF e parfum de trandafir fata de ce este pe partea de spitale sau ambulatoriu. acolo e jalea mare.
 • +3 (3 voturi)    
  spaga SIVECO vs capacitatea SAP, Oracle, HP, IBM.. (Joi, 8 iulie 2010, 19:16)

  cineva [anonim]

  SAP, Oracle castiga sistematic licitatii in Romania avand mereu cea mai buna oferta tehnica, comerciala, expertiza, portofoliu, produs etc etc

  next ?! licitatiile se anuleaza pentru ca spaga a fost data de SIVECO si in urma contestatiei acestuia din urma ii este atribuit contractul in mod direct !

  soparla securista SIVECO mituieste tot ce misca , doar sa castige proiectele; nu are expertiza, nu are un portofoliu de produse , nu are solutie tehnica; pur si simplu proiectele sunt dezvoltate si executate pe genunchi !!!

  de ce sa castige SAP sau ORacle ori HP care pur si simplu au deja solutia si vin cu customizarea ei pe specificul proiectului, cand se poate reinventa roata de catre SIVECO ?!

  SAP este lider cu 90 % in proiectele publice (sanatate, aparare, banking, auto ); SIVECO nici nu exista pe harta companiilor de IT pentru ca efectiv este o inventie romaneasca de papat banii statului
  • 0 (0 voturi)    
   CNAS are contract cu HP, iar SIVECO este subco (Joi, 8 iulie 2010, 19:36)

   Altcineva ;-) [anonim] i-a raspuns lui cineva

   CNAS are contract cu HP, iar SIVECO este subcontractor pentru realizarea SIUI.

   Deci la CNAS a castigat finalmente HP, dupa ce pierduse licitatia si procesul cu CNAS.

   Povestea cu sistemul informatic al CNAS este ceva gen cocoshu' roshu' - iar in ce priveste "performanta" SAP - nu trebuie decat sa amintim decat de contractul de informatizare la Ministrul Sanatatii, unde au fost achizitionate cca 1500 de licente de SAP, din care sunt folosite cam 20 !
   • +1 (1 vot)    
    pai .... si ?! (Joi, 8 iulie 2010, 19:59)

    cineva [anonim] i-a raspuns lui Altcineva ;-)

    prieteneeee....chiar esti aerian ? pe ce lume traiesti ?!

    CNAS are contract cu HP de forma, pentru ca in spate sta tot SIVECO; nu HP a dat spaga, ci SIVECO; nicio corporatie gen HP, SAP, IBM, etc nu poate justifica banii de spaga, pentru ca nu are cum sa scoata banii negrii; pe cand in cazul de fata, HP a castigat contractul si a subcontractat SIVECO; de fapt SIVECO a scos HP la inaintare in fata pentru licitatie; iar la licitatie, participarea a fost in diverse combinatii: SIVECO singur, SIVECO + HP, ...etc etc...

    deci cum spuneam si eu, HP a castigat finalmente dupa ce pierduse licitatia: bravo nene, deci daca a pierdut licitatia cum de-a mai castigat-o ?! Pai iti spun eu: a facut contestatie, si a fost ulterior desemnat in urma acesteia.

    referitor la performanta SAP la MS, nu inteleg und e eroarea de performanta ?!!! MS a inteles ca trebuie sa achizitioneze 1500 de licente SAP ca sa foloseasca 20, e doar din prostia lui si a celor care au cerut asta; daca ei asta au cumparat si folosesc infim mai putin, nu vad de ce este vorba de o performanta precara a SAP

    tu dac ala piata te duci si cumperi 2 kile de cartofi, il iei pe tzaran la injuraturi pentru ca ai mancat doar 2 ?!
    • 0 (0 voturi)    
     Grosul il ia HP (Joi, 8 iulie 2010, 21:42)

     Mihai [anonim] i-a raspuns lui cineva

     Tot ce inseamna hardware e dat de HP. Servere, retelistica, statii de lucru, helpdesk, etc.

     Iar prima data a castigat licitatia Compaq, proiectul fiind preluat de HP in urma fuzionarii celor 2 firme.

     PS: Apropo, si SAP si Oracle au ERP-uri, pe care le customizeaza cum vrea clientul (bine, Oracle a achizitionat multe alte produse, cand a inghitit companii, dar tot customizari face si la alea). Nu fac altceva (solutie la cheie se cheama o chestie gen SIUI), iar o implementare de proiect (customizarea produsului standard conform cu ce doreste clientul, nu scrierea de la ZERO) dureaza cam un an, daca nu mai mult.
     • +1 (1 vot)    
      gresesti (Vineri, 9 iulie 2010, 8:13)

      gresesti [anonim] i-a raspuns lui Mihai

      gresesti in legatura cu asta: HP face *grosul* treburilor, dar nu ia si *grosul* profitului. asta merge la siveco.
 • +1 (1 vot)    
  TOTI SUNTEM SUPUSI GRESELII ca suntem pamanteni (Joi, 8 iulie 2010, 19:24)

  tomescu [anonim]

  si nu sintem ingeri.
  pai pentru un salariu mai mare ,normal ca l-a luat si el in evidenta , conteaza numarul de pacienti inregistrati.
  pai pentru o spaga , sa dea un medical pe naspa normal ca l-a inregistrat la el
  pai pentru a deconta o reteata de valoare foarte mare normal ca l-a inregistrat ca poate o '''bolnavul o cupara de unde are medicul cota la medicametul vandut (adica venit in plus)
  adica o anumita farmacie
  pai poate era reteta pe naspa si decat conta decontarea medicametului foarte scump care ramane tot in farmacie si apoi pleaca la farmacia spitatului sau invers .
  pai normal ca toti fura ,legal ,statul asta ca exista atat de multe portite de a scapa ca a devenit sport national inselarea(furtul statului) statului si nu numai...... cind ai intrat in cacat nu poti sa spui ca esti curat , esti plin de cacat si puti punct. mai bine nu intri in cacat....sa nu mirosi urat....... ca nu conteaza cit dai pe parfum tot puti...... cred ca e din cauza toaletei alea celebre din tvr 1989
 • 0 (0 voturi)    
  coincidenta (Joi, 8 iulie 2010, 19:51)

  tester [anonim]

  un link util
  http://www.siveco.ro/web/content.jsp?page=3209&language=1
  pentru a vedea o coincidenta intamplatoare referitoare la domnul Traian Ionescu, si la continuitatea sa.
  ca hint sunt curios daca chiar e vreo legatura.
  bafta si succes la reducerea de cheltuieli.
  • 0 (0 voturi)    
   Coincidenta polivalenta ! (Vineri, 9 iulie 2010, 8:44)

   Alticineva ;-)) [anonim] i-a raspuns lui tester

   Evident ca exista o legatura intre dl. prof Traian Ionescu de la SIVECO si dl. prof Traian Ionescu, care a fost directorul Direcţiei Informatizare din MECT.

   Este o legatura de coincidenta (sic!), nu de contingenta sau de covalenta.

   Coincidenta polivalenta !

   (caci dl. profesor universitar Traian Ionescu este profesor la Politehnica)

   AeL si e-Learning, informatizarea in 1800 de licee, etc.
 • -2 (2 voturi)    
  admin (Joi, 8 iulie 2010, 21:12)

  gabriel [anonim]

  solicit public hotnews sa-mi raspunda ce interese oculte are in aceasta campanie de denigrare comandata !
  • +1 (1 vot)    
   incompetenta nu denigrare (Joi, 8 iulie 2010, 21:36)

   io [anonim] i-a raspuns lui gabriel

   1. softul respectiv nu are cum sa valoreze 45 de mil, e un soft de complexitate medie(asta presupunand ca are destule module, desi nu cred)
   2. un soft pentru care este investita o suma atat de mare nu are voie sa fie plin de bug-uri(mai ales de genul ala, ma intreb cum sta cu securitatea...)
   3. din cate am vazut pe formul respectiv, aplicatia a fost facuta dupa capul unora si nici macar nu aveti documentatie...nu cred ca exista firma in lume care sa investeasca peste 1mil de $ intr-un soft si sa nu primeasca o documentatie destul de stufoasa...
   si ca sa citez un utilizator de pe forum "Cei care au facut programul au omis faptul ca medicina ar trebui sa fie UMANA." Deci aveti numai specialisti acolo :))
   • -2 (2 voturi)    
    amice (Joi, 8 iulie 2010, 21:43)

    gabriel [anonim] i-a raspuns lui io

    citeste mai sus, eu nu sunt de la hp, dealtfel intrebarea mea era spre hotnews care a declansat campania, nu catre matale....
    • 0 (0 voturi)    
     Deci de vina este pagubasul ! (Vineri, 9 iulie 2010, 8:39)

     Altcineva ;-)) [anonim] i-a raspuns lui gabriel

     Gabriel,

     In conceptia ta de vina este pagubasul, nu hotii si tembelii care prapadesc banii din contributiile pentru fondul de sanatate, pentru ca indrazneste sa isi puna intrebari.

     Hotnews nu face campanie impotriva unei firme sau a unei institutii. Citeste articolul. Informeaza despre un subiect de mare interes, pentru contribuabili, penmtru pacienti, pentru medici, pentru industria IT.

     Tu ii acuzi pentru ca pun in evindenta hotiile si prostiile facute de HP si SIVECO ...

     Oare ce fel de campanie faci tu ? De cine esti platit si din ce bani ? Din cei cheltuiti pe "vant si praf in ochi" = SIUI ?

     Scandalul este atat de mare, incat a ajuns la Presedinte. Crezi cumva ca o problema de interes national, ajunsa pe agenda presedentiei este o campanie "murdara", de santaj impotriva unei companii ca SIVECO ?

     Cred ca ai fost tratat de medici care utilizeaza SIUI pentru tulburari de vedere!
 • 0 (0 voturi)    
  gabriel (Joi, 8 iulie 2010, 21:40)

  superadmin [anonim]

  De ce nu termina intai sistemul si apoi se apuca de altele ? Asa e foarte sigur sa iasa o varza al Cluj !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Si eu solicit public procuraturii (Joi, 8 iulie 2010, 21:46)

  denvarel [utilizator]

  Sa verifice modul in care Siveco primeste contracte imense desi nu are portofoliu pozitiv. Dupa ce am primit palme de la UE in urma scandalului cu softul Siveco de la APIA acum apare alta " realizare" pe tapet. Vorbim de sute de milioane de euro domnilor!
  Aratati procurorilor "minunatia" de e-learning din scolile Romaniei pe care am achizitionat-o la preturi colosale de la Siveco, o porcarie fara cap si coada de o calitate din era de inceput a internetului.
 • +3 (3 voturi)    
  Eu zic sa facem altfel (Joi, 8 iulie 2010, 22:27)

  sile [anonim]

  Sa nu denigram Siveco.

  Sa listam in continuare produsele de succes provenite de la Siveco. Eu nu stiu nici unul, dar nu va sfiiti sa postati in continuare.
 • 0 (0 voturi)    
  E (Vineri, 9 iulie 2010, 1:14)

  h2o [anonim]

  absolut incredibil faptul ca DNA-ul nu a luat la ochi Siveco pana acum. SEI, APIA, acum asta cu CNSAS, ce dracu' asteapta astia?
 • +2 (2 voturi)    
  SIVECO a "cumparat" justitia (Vineri, 9 iulie 2010, 3:35)

  v-o zic pe bune !!! [anonim]

  2 aspecte:

  la ministerul de justitie SIVECO a iesit pe ultimul loc. licitatia s-a anulat de 3 ori si s-a intarziat desemnarea castigatorului fara motivatie; in urma contestatiei trebuia ca numai Siveco ca ceara contestatie pentru ca sa castige, stupoarea a fost maxima, nu se asteptau sa se prezinte la contestatie concurenta; s-a dat spaga cu gramada pentru toate tevatura asta;

  la APIA am investigat implementarea SIVECO si mi-a cazut parul; din 7 module, la data limita implementasera numai 3; pentru restul de 4 au mai cerut bani, si i-au primit, culmea in loc sa suporte penalizari ei au extins durata proiectului si au mai primit inca 4 milioane pe langa cele 3 din contractul initial; solutia este mizerabila, plina de buguri, un haos complet in aplicatie la nivel functional; s-au tocat bani cu nesimtire, desi solutia a fost initial dezvoltata de polonezi si implementata in Germania, ulterior customizata pentru Polonia; customizarea si implementarea de la noi tot polonezii au facut-o, SIVECO doar a asistat-o (project management, mententanta, suport, specificatii), insa contributia majora tot polonezii au avut-o;

  am avut ocazia sa vorbesc cu Boc pe scurt despre situatia SIVECO & gasca; "hotii aia ..."...

  cand vorbim de SIVECO nu mai vorbim de IT sau infrastructura informationala, ci de niste buticari care doar fac bani din contracte cu statul, fara un kow how , expertiza, ori portofoliu de succes; doar o alta firma romanesca care face bani "cumparand" pe unii si pe altii si despre care am putea vorbi cum vorbim despre asfaltatori, firme de constructii ..etc etc.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 iulie 2010, 6:18)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Consilierul CNAS (Vineri, 9 iulie 2010, 8:45)

  Ovidiu [anonim]

  Consilierul Stupu e o nulitate de la Spitalul Universitar toti ne am bucurat cand a plecat de acolo. Imi inchipui ce trasnai va face la CNAS, e zero barat la IT, in schimb e prieten bun cu Duta si compania. Probabil ca baetii o aranjeza de un tun....
 • 0 (0 voturi)    
  minciuni (Vineri, 9 iulie 2010, 9:42)

  pacient [anonim]

  problemele lagate de SIUi le convine de minune celor de la CNAS.
  Serviciile numai sunt decontate, iar medicilor, care au cunostiinte minime de IT, li se baga prostii pe git.
  Atit timp cit apar neasigurati pensionari, judecatori,etc.
  Am auzit de la un doctor ca la un moment dat , toata Curtea de Apel nu a fost asigurata vreo 2-3 luni.
  • 0 (0 voturi)    
   asta cam asa e (Vineri, 9 iulie 2010, 13:53)

   jean [anonim] i-a raspuns lui pacient

   la noi spitalul judetean n-a fost asigurat o luna, si vorbim de 1200 de oameni.
 • 0 (0 voturi)    
  siveco = o adunatura de pseudo-programatori (Vineri, 9 iulie 2010, 23:24)

  Gicu [anonim]

  Domnilor, situatia e simpla: Siveco nu se orienteaza catre rezultat ci catre cifre. Atata timp cat prin diverse si indoielnice mijloace, Irina Socol reuseste sa obtina acceptanta, restul nu mai conteaza. Cine mai face contracte cu aceasta firma nu face decat sa arunce banii pe fereastra sau primeste o suma foarte mare sub forma de mita.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by