Termenul limita pentru depunerea ofertelor pentru primele doua licente care ar duce la aparitia unei noi platforme de transmisie a serviciilor de televiziune in Romania, respectiv platforma de televiziune digitala terestra, a fost prelungit de pe 31 august pana pe 17 septembrie, a anuntat joi autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Decizia este motivata, spune autoritatea, de cererile primite din partea majoritatii cumparatorilor caietelor de sarcini pentru procedurile de selectie care au cerut prelungirea acestui termen pentru a-si fundamenta mai bine ofertele.

Foto:

"Mai multe companii interesate de participarea la procedurile de selectie au solicitat prelungirea termenului limita de depunere a ofertelor cu o perioada cuprinsa intre doua si patru saptamani, pentru a-si putea fundamenta mai bine ofertele", se arata in comunicatul autoritatii.

  • Stabilirea castigatorului primului multiplex de televiziune digitala terestra - pe 18 octombrie

Prelungirea termenului de depunere a ofertelor actualizeaza totodata si graficul de desfasurare a procedurilor prevazut in caietele de sarcini. Potrivit noului grafic, stabilirea castigatorilor va avea loc la data de 18 octombrie 2010 pentru primul multiplex (grup de servicii - de radiodifuziune, TV si multimedia, transmise digital pe cale radio terestra) si la data de 28 octombrie 2010 pentru cel de-al doilea. In functie de data la care comisia desemnata de ANCOM finalizeaza evaluarea ofertelor, termenele de stabilire a castigatorilor pot fi restranse sau extinse.

Sapte companii au cumparat in perioada 2-9 iulie caietele de sarcini pentru derularea procedurilor de selectie comparativa de acordare a licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru: RCS&RDS, Romtelecom, TDF S.A.S., Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), Media Sat, Osterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS) si General Satellite Sofia.

Participantii la procedurile de selectie comparativa pot depune contestatie privind rezultatul licitatiei in termen de 3 zile lucratoare de la data stabilirii castigatorului, urmand ca in termen de 7 zile de la data depunerii contestatiilor o comisie desemnata de ANCOM sa solutioneze contestatiile.

  • Autoritatile incearca sa atribuie direct catre SNR o licenta de televiziune digitala terestra

Anuntul de joi vine dupa ce pe 27 iulie, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a respins un proiect de Hotarare de Guvern, initiat de Ministerul Comunicatiilor care schimba radical tot acest plan de aparitie a televiziunii digitale terestra in Romania.

Mai precis, proiectul de act normativ prevedea ca o licenta de televiziune digitala terestra sa fie atribuita Societatii Romane de Radiocomunicatii (SNR), cel mai tarziu pana la 1 august 2010. Proiectul nu a primit nici avizul ANCOM, dar trebuie mentionat ca aceste avize au doar rol consultativ.

In nota de fundamentare la acest proiect de lege, autoritatile mentioneaza ca "pe piata locala, nu mai exista in prezent operator care sa aiba o acoperire mai mare decat SNR. Infrastructura actuala a SNR permite o acoperire in populatie cu programele publice TVR 1 si TVR 2 de peste 95% si cu transformari minime poate asigura acoperirea ceruta pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra in termenul asumat fata de Comisia Europeana".

Principalul motiv indicat in emiterea acestui act sunt insa conditiile grele din caietele de sarcini, care ar putea duce la imposibilitatea participarii SNR la aceste licitatii.

  • Pe cine afecteaza trecerea la televiziunea digitala terestra

Receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV ar trebui sa inceteze pana la 1 ianuarie 2012, conform obligatiilor asumate de Romania fata de UE. In schimb autoritatile promit o noua platforma de difuzare a semnalului TV, complementara platformelor de emisie prin cablu sau satelit, respectiv platforma digitala terestra.

Oficialii ANCOM estimeaza ca acest proces de tranzitie ar viza in principal circa 450.000 gospodarii care receptioneaza acum programe TV in format analogic, din eter, prin antena (si care vor avea nevoie de noi echipamente de receptie) si circa 150.000 gospodarii care nu receptioneaza deloc servicii TV.

Incetarea semnalului TV analogic terestru nu afecteaza abonatii la serviciile TV prin cablu si satelit.